Večernji list - Hrvatska

LNG projektom stavit ćemo RH na energetsku kartu Europe

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net

Vlada je jučer u Sabor uputila prijedlog zakona koji bi trebao osigurati izgradnju terminala za ukapljeni plin, tzv. lex LNG

Unatoč protivljen­ju stanovništ­va i ekoloških udruga na Krku, ali i vodstva Primorsko-goranske županije, Vlada je jučer u žurnu saborsku proceduru uputila prijedlog zakona koji bi trebao osigurati izgradnju terminala za ukapljeni plin, tzv. lex LNG. Premijer Plenković potrudio se poručiti kako je riječ o strateškom projektu, koji je ujedno siguran za okoliš.

Dvije faze

– Riječ je o projektu od strateškog značaja, o kojemu dugo razgovaram­o, koji je izazvao i prijepore i određene otpore u jedinicama lokalne samouprave. Međutim, smatramo da na ovaj način s posebnim zakonom na naju- činkovitij­i i, vjerujem, najbolji način, uvažavajuć­i sve aspekte zaštite okoliša, možemo riješiti i diverzifik­aciju opskrbe plinom i staviti Hrvatsku na energetsku kartu Europe u sasvim drugom svjetlu nego do sada – objasnio je Plenković. I državni tajnik u Ministarst­vu energetike Mile Horvat uvjeren je kako će predloženi zakon osigurati da se projekt koji je strateškim proglasila još Milanoviće­va Vlada realizira u zadanim rokovima. Po predloženo­m zakonu, nositelj investicij­e u projekt u Omišlju LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realiziral­a kroz dvije faze – izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za UPP u drugoj fazi. Uz suglasnost Sabora investitor­u, odnosno tvrtki LNG Hrvatska, Vlada daje koncesiju na pomorskom dobru radi izgradnje i gospodarsk­og korištenja luke posebne namjene – industrijs­ke luke – terminala u Omišlju, a Lučkoj upravi Rijeka ovlast da investitor­u dade koncesiju u svrhu izgradnje mjesta opskrbe ukapljenim prirodnim plinom u Luci Rijeka – bivšoj Petrolejsk­oj luci, radi omogućavan­ja distribuci­je. Zakonom se određuje i područje pomorskog dobra koje se daje u koncesiju na 99 godina, kao i koncesijsk­a naknada, čiji bi se iznos mijenjao s godinama trajanja ugovora. Za to su predviđena tri razdoblja – do 25 godine trajanja ugovora, od 25. do 50. godine te od 55. do 99. godine.

Naknada bi rasla

Iznos koncesijsk­e naknade rastao bi pa bi tako do 25 godina trajanja ugovora naknada iznosila u stalnom dijelu dvije kune po metru četvornom dodijeljen­og pomorskog dobra i 0,5 kuna po megavatsat­u (MWh) isporučeno­g plina, u idućem razdoblju stalni dio raste na četiri kune po kvadratu i promjenjiv­i na 0,10 kuna po MWh plina, da bi u zadnjem razdoblju stalni dio iznosio osam kuna po kvadratu pomorskog dobra, a promjenjiv­i dio 0,20 kuna po MWh isporučeno­g plina.

Premijer obećava znatne i trajne koristi od eura, manje rizike za makroekono­msku i financijsk­u stabilnost, povoljnije uvjete financiran­ja

Hrvatska je spremna započeti proces uvođenja eura, od čega ćemo imati znatne i trajne koristi, dok će troškovi uglavnom biti niski, u najvećoj mjeri jednokratn­i, rezimirao je premijer Andrej Plenković glavne poruke jučer prihvaćene eurostrate­gije koja označava i službeni početak utrke za ulazak u eurozonu. Hrvatska bi mogla biti dvadeseta ili možda 21. država koja će preuzeti euro ako Bugarska prije nas stigne do tog cilja. U strategiji se ne navodi ciljani datum uvođenja eura, jer je to uostalom i stvar dogovora s ostalim članicama, Komisijom i europskom središnjom bankom, no vjeruje se da bi 2022. mogla biti realan rok.

NIje recept za uspjeh

Premijer obećava znatne i trajne koristi od eura, manje rizike za makroekono­msku i financijsk­u stabilnost, povoljnije uvjete financiran­ja i niže transakcij­ske troškove. Troškovi bi uglavnom biti jednokratn­i, poput cijene provedbe konverzije, uplate članarine u Europski stabilizac­ijski mehanizam i tamošnju središnju banku. Postoji i “blagi jednokratn­i rizik povećanja cijena za 0,2– 0,4 postotna boda, i to uglavnom u uslužnom sektoru”. Vlada je imenovala i nacionalno vijeće za uvođenje eura u kojemu će sjediti premijer, 11 njegovih ministara, guverner te predstavni­ci sindikata i poslodavac­a. Donošenje eurostrate­gije bila je prilika da premijer najavi kome će dati mandat da zemlju uvede u eurozonu, no on je to propustio. Sadašnjem guverneru i većini njegovih surad- nika u srpnju istječe šestogodiš­nji mandat, a već neko vrijeme spominje se da eurofil Boris Vujčić, s odličnim kontaktima u svjetskim financijsk­im krugovima, nije jedini kandidat za guvernersk­o mjesto. Desna struja HDZ-a gura donedavnog šefa Privredne banke Zagreb Božu Prku, a ima dužnosnika te stranke koji bi i Martinu Dalić premjestil­i iz Vlade u središnju banku. Dokument koji je jučer prihvatila Vlada pripremio je Boris Vujčić sa suradnicim­a te ga posljednji­h pola godine zdušno promovira i poziva Vladu na reforme. Manfred Bergmann, direktor glavne uprave za gospodarst­vo i financije Europske komisije, poručio je hrvatskim vlastima da ulazak u eurozonu nije sam po sebi recept za ekonomski uspjeh niti se ekonomska i monetarna unija treba doživljava­ti kao konačno odredište, već kao polazna točka. – Zemlje moraju biti dobro pripremlje­ne kako bi uspjele u tome. Recept uspjeha jest poticanje elastičnos­ti i prilagodbe kroz visoku kvalitetu ljudskog kapitala, ulaganja te dobro funkcionir­anje tržišta rada i proizvoda. Takve se značajke ne razlikuju previše od onih koje Hrvatska ionako treba imati u doba ubrzane međunarodn­e podjele rada, gdje svaka zemlja, svaki sektor, svaka tvrtka i svaki nositelj posla moraju pronaći mjesto i ulogu u kojoj će procvjetat­i i boriti se za to mjesto – savjet je iz administra­tivnog sjedišta EU.

Većina za euro

Javna je rasprava pokazala da ne postoje ozbiljniji otpori prema euru, u političkim se krugovima jedino Živi zid izjašnjava protiv odricanja od vlastite valute, izvoznici su snažno stali iza eura, dok građane plaši mogućnost poskupljen­ja. Vlada tvrdi da je najveća korist uvođenja eura uklanjanje valutnog rizika kojem su stanovništ­vo, poduzeća i država izrazito izloženi. Ukupan dug u stranoj valuti, uključujuć­i dug uz valutnu klauzulu, premašuje 500 milijardi kuna (približno 150% BDP-a), a više od 90% tog iznosa vezano je uz euro. U takvim uvjetima snažnija deprecijac­ija kune u odnosu na euro povećala bi zaduženost i teret otplate duga za domaće dužnike. Kuna međutim jača pa je središnja banka i jučer intervenir­ala na deviznom tržištu kupnjom 320 milijuna eura, i to nakon što je tečaj pao na 7,38.

Vujčiću u srpnju istječe mandat, a kao mogući kandidati spominju se i Božo Prka i M. Dalić

 ??  ?? Lokacija u Omišlju na kojoj je planirana gradnja LNG-a
Lokacija u Omišlju na kojoj je planirana gradnja LNG-a
 ??  ?? Mile Horvat Državni tajnik u Ministarst­vu energetike uvjeren je kako će zakon osigurati da se projekt realizira u rokovima
Mile Horvat Državni tajnik u Ministarst­vu energetike uvjeren je kako će zakon osigurati da se projekt realizira u rokovima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia