Večernji list - Hrvatska

Merkel je jučer okrunila Macrona vođom Europe

Primarni Macronov plan je novo jedinstvo EU

- luka.capar@vecernji.net Luka Capar

Njemačka kancelarka uručila je prestižnu nagradu Karla Velikog francuskom predsjedni­ku za doprinos europskom jedinstvu

Četiri dana prije prve godišnjice stupanja na mjesto francuskog predsjedni­ka, Emmanuel Macron iz ruku njemačke kancelarke Angele Merkel primio je jučer prestižnu nagradu Karla Velikog za doprinos europskom jedinstvu. Mnogi su rekli kako bi uručenje nagrade moglo simbolički predstavlj­ati i primopreda­ju europske liderske uloge iz pravca Berlina prema Parizu.

Europska kriza identiteta

Zanimljivo je da je baš Angela Merkel istu nagradu dobila 2008. godine kada je Europu i svijet potresala jedna od najvećih gospodarsk­ih kriza u povijesti. Sada je Europa, a posebno Europska unija ponovno u krizi, no ne gospodarsk­oj, već krizi identiteta s posebnim naglaskom na sve snažniji euroskepti­cizam i nezadovolj­stvo pojedinih članica bruxellesk­om birokracij­om. Upravo zato pojedini analitičar­i pitaju se je li Emmanuel Macron ta nova snaga, lider koji će ponovno vratiti na scenu ideju europskog jedinstva. Neki idu i toliko daleko da ga proglašava­ju spasitelje­m Europe, a dvojbe o tome komu treba dodijeliti nagradu Karlo Veliki nisu imali ni članovi Odbora za dodjelu nagrade. “Iako je na dužnosti relativno kratko, Emmanuel Macron iznova je nadahnuo Europu i unio novi zamah i dinamiku u raspravu o čvršćoj integracij­i našeg kontinenta”, kaže se u obrazložen­ju nagrade. Ovakvom razmišljan­ju uvelike je pridonio govor francuskog predsjedni­ka studentima Sorbonne u rujnu prošle godine, kada je izložio svoj plan “Europe koja štiti”. Taj plan uključuje usklađivan­je poreza i minimalne plaće, reformu eurozone, tješnju vojnu suradnju i zajedničke mjere zaštite okoliša. - Nikada sebe nisam doživljava­o kao superheroj­a . Europa ne smije ostati nedovršena simfonija, mi moramo sami napisati njezinu partituru - kazao je Macron nakon primanja priznanja, dodavši kako je svjestan da ga čeka veliki posao, ali ne boji se i optimistič­an je što se tiče europske budućnosti. - Mi smo zajedno s Francuskom uvjereni u to da nam je u Europi potreban novi uzlet - rekla je pak Merkel koja mu je nagradu uručila. Francuski se politički analitičar­i s druge strane pitaju je li Macron zaista sposoban postati “Mister Europa” i povesti Europsku uniju ka većem jedinstvu ili je u tom planu ipak malo preambicio­zan. Pitaju se i može li u potpunosti od njemačke kancelarke preuzeti u europsku lidersku ulogu. – Moguće je da im to odgovara oboma – smatra analitičar­ka Susi Dennison iz Europskog vijeća za vanjske poslove. – Uloga svjetskog državnika važnija je u francuskoj unutarnjoj politici nego u njemačkoj. A kako je u Njemačkoj na vlasti nova koalicija, mislim da je Angeli Merkel važnije da se doživljava da joj je većina pažnje kod kuće – kaže Dennison.

Pokazao zube i Trumpu

Nova Macronova uloga mogla se vidjeti i u nedavnom posjetu SAD-u i predsjedni­ku Donaldu Trumpu gdje se francuski predsjedni­k postavio kao vođa cijele Europe, a u govoru pred Kongresom nije libio iznijeti i ono u čemu se ne slaže s američkim kolegom. Istovremen­o nakon američkog otkazivanj­a nuklearnog sporazuma s Iranom Emmanuel Macron ponovno je prvi istupio, uz podršku kancelarke Merkel, naglasivši kako je Europska unija ta koja mora spasiti multilater­alni svjetski poredak koji je SAD doveo u pitanje.

Svjestan sam da me čeka veliki posao, ali ne bojim se i ne sumnjam u europsku budućnost

 ??  ?? Uručenje nagrade simbolički predstavlj­a i primopreda­ju europske liderske uloge iz pravca Berlina prema Parizu
Uručenje nagrade simbolički predstavlj­a i primopreda­ju europske liderske uloge iz pravca Berlina prema Parizu
 ?? REUTERS ?? Putin je pozvao Netanyahua da prekine s napadima na iranske položaje u Siriji. Pozvao je i režim u Teheranu da se suzdrži od osvetnčkih napada
REUTERS Putin je pozvao Netanyahua da prekine s napadima na iranske položaje u Siriji. Pozvao je i režim u Teheranu da se suzdrži od osvetnčkih napada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia