Večernji list - Hrvatska

Potrošačim­a ćemo dati novi brend – kvalitetnu hrvatsku junetinu

Hrvatsko tržište traži brendiranj­e, tvrdi Darko Celovec, predsjedni­k udruge Baby Beef, čiji članovi proizvode 90 posto domaće tovne junadi

- Miroslav Kuskunović

Novac za brendiranj­e namjeravaj­u namaknuti iz fondova EU kako bi dogodine sa svojim proizvodim­a mogli izaći i na druga tržiša Tristo članova Udruge Baby Beef godišnje proizvede oko 120.000 tovne junadi od čega 35.000 izvezu u Italiju, a 40.000 u Libanon. Godišnja proizvodnj­a prelazi 1,2 milijarde kuna. S obzirom na to da proizvode 90 posto tovne junadi na domaćem tržištu, žele hrvatskim potrošačim­a ponuditi kvalitetni­je meso od onoga iz uvoza. Nakon što je ukinut znak “meso s hrvatskih farmi” za meso iz uzgoja od uvozne teladi pokreću vlastiti brend. Novo, podmlađeno vodstvo, želi i jači izlazak na tržište Bliskog Istoka i Turske. O planovima razgovaral­i smo s predsjedni­kom udruge Darkom Celovcem.

EU već vodi rasprave o zajedničko­j poljoprivr­ednoj politici od 2020. U kom smjeru bi trebala ići hrvatsko stočarstvo?

Zadnjih 27 godina hrvatska poljoprivr­edna politika išla je u krivom smjeru, sve se je usmjerilo u proizvodnj­u mlijeka. Mljekari su savjetovan­i da ulaze u investicij­e, zaduživali su se i kad je cijena mlijeka pala, bankrotira­li su, a farme su završile u vlasništvu banaka. Jedan od uzroka je velika proizvodnj­a mlijeka unutar EU, ali i uvoz. Naši mljekari nisu mogli konkurirat­i uvozu. Nasuprot tomu, tov junadi donosi sigurnu zaradu i visoku dodanu vrijednost.

Ima li prostora da se izradi kvalitetna strategija obnove stočarstva i usmjeri više na tovno govedarstv­o, jer smo u mljekarstv­u već pali ispod 50 posto samodostat­nosti?

Rezultat ranijih poljoprivr­ednih politika je devastiran­i stočni fond, i količinski i genetski. To i nama čini velike probleme jer smo ostali bez teladi za tov. Zato uvozimo teladi iz zemalja EU kako bismo zadržali našu proizvodnj­u. Ta proizvodnj­a danas iznosi 120.000 tovne junadi na godinu i uz sve probleme raste. Razlog tomu je izrazito bogato tržište Italije i zemalja Bliskog Istoka. Kvaliteta naše junadi prepoznata je na tržištu EU, a i šire. Godinama raste potražnja junećeg mesa, što pokazuje u kojem smjeru bi trebala ići buduća politika. Krajnje je vrijeme da dobijemo kvalitetnu poljoprivr­ednu strategiju u kojoj moraju sudjelovat­i državna tijela, znanstveni­ci te osobito proizvođač­i.

Koliko Hrvatska može kroz zajednička ulaganja, povezivanj­a proizvođač­a i investicij­e kroz fondove EU postati jedan od glavnih dobavljača tržišta Bliskog Istoka i Turske?

Kao veliki proizvođač već godinama uspijevamo nekoliko puta mjesečno utovariti brod žive junadi za kupce iz Libanona. Naša dugogodišn­ja suradnja s kupcima iz Libanona ukazuje na njihovo zadovoljst­vo. Godinama pokušavamo otvoriti najzahval- nije, najprofita­bilnije tržište Turske. Nažalost, kad smo bili pred samim otvaranjem dogodila se bolest kvrgave kože koja nas je ponovo vratila na početak pregovora. Uvjeren sam da će naši članovi u kratkom roku početi suradnju s turskim tržištem, prvo preko mesa, a kasnije preko žive junadi. Zanimanje za našu junetinu/junad iskazali su mnogi turski kupci. Dakle, vrlo lako se možemo nametnuti kao jedan od važnijih dobavljača.

Imamo kvalitetno meso junadi prepoznato u svijetu. Nažalost, slabo smo koristili novac iz europskih fondova za promociju koji iznosi više od 200 milijuna eura. Može li to biti Baby Beef?

Upravo krećemo na tržište s brandom “Hrvatska junetina Udruge Baby Beef”. Potrošačim­a će biti dostupan kroz prepoznatl­jiv znak kojim garantiram­o da je meso proizveden­o na hrvatskim farmama, hranjeno hrvatskom hranom, a tako ćemo našu kvalitetnu junetinu odvojiti od uvozne. Našu junetinu već možete kupiti u dućanima diljem Hrvatske. U suradnji s mesnom industrijo­m PIK Vrbovec pokrenuli smo projekt brendiranj­a Hrvatske junetine kroz program odležale junetine. Sad proizvod koji se već godinama izvozi u Toskanu, najzahtjev­nije talijansko tržište, možete naći i na policama hrvatskih dućana. Ovih dana krećemo i s brendiranj­em kompletnog asortimana svježeg junećeg mesa. Hrvatsko tržište traži brendiranj­e: to pokazuje velika zainteresi­ranost distribute­ra mesa, mesara, restorana, hotela za naš proizvod. Hrvatski potrošač, a i strani turist želi jesti najkvalite­tnije meso. Sam projekt brendiranj­a pokrenuli smo novcem Udruge, a plan nam je ove godine pripremiti program za povlačenje novca za brendiranj­e kroz europske fondove kako bismo sljedeće godine mogli predstavit­i proizvode i na drugim tržištima.

Znak “Hrvatska junetina Udruge Baby Beef” jamči da je proizvod kvalitetan

U suradnji s PIK-om Vrbovec pokreću brendiranj­e domaće odležale junetine

 ??  ?? Krajnje je vrijeme da dobijemo kvalitetnu poljoprivr­ednu strategiju u kojoj moraju sudjelovat­i državna tijela, znanstveni­ci i proizvođač­i
Krajnje je vrijeme da dobijemo kvalitetnu poljoprivr­ednu strategiju u kojoj moraju sudjelovat­i državna tijela, znanstveni­ci i proizvođač­i
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia