Večernji list - Hrvatska

Od šetnjice uz more do uspona na 1700 metara

Nakon skoka s Masleničko­g mosta više ništa nije strašno, govore adrenalins­ki ovisnici koji nakon toga obično produže na uzbudljivi rafting Zrmanjom

-

Kanuisti i kajakaši obožavaju bistru Zrmanju koja se s ruba padine Velebita spušta k moru stvarajući kanjon čija se ljepota ne zaboravlja Domaćini se mogu pohvaliti s 96 staza dužine 3200 kilometara i s razlogom očekuju da biciklisti postanu glavni izvansezon­ski gosti Turizam na zadarskom području diči se, baš kao i cijela Dalmacija, suncem, morem, galebovima. Iako se “fjake”, tog najpoznati­jeg dalmatinsk­og brenda, ne odriču, Zadrani sve više priliku vide i u aktivnom turizmu. Zbog svih prednosti koje ima, ova sjeverna dalmatinsk­a županija definitivn­o je predvodnik destinacij­a koje ljubitelji­ma aktivnog odmora nude brojne mogućnosti. Takve raznolikos­ti malo koje područje ima, i to su zadarski turistički djelatnici definitivn­o prepoznali. Ronjenje, jedrenje, ribolov, ali i sve brojniji avanturist­ički parkovi, uz već spomenutu fjaku, odnosno sunce i more, sadržaj su kojim zadarska rivijera, baš kao i sve jadranske destinacij­e, obiluje ili, kao u slučaju nautike, i predvodi, no kombinacij­e mora, planina, rijeka, jezera i ostalog na tako malom prostoru drugdje definitivn­o – nema. – Gosti koji ne žele ljenčariti, nego su došli na aktivan odmor imaju uistinu velik izbor i zasigurno će u moru ponude u našoj destinacij­i naći i svoju omiljenu aktivnost. Nudi im se pješačenje, i to od laganih šetnjica obalnim stazama i povijesnim gradovima pa sve do zahtjevnih tura i planinaren­ja u prijestoln­ici aktivnog odmora u nacionalno­m parku u Paklenici i na Velebitu te uspona iznad 1700 metara nadmorske visine. A sve pri tom nadomak moru. Nacionalni park Paklenica, dio Velebita, najsnažnij­i je centar ovog tipa turizma u zemlji – s ponosom ističu u Turističko­j zajednici Zadarske županije.

Planinarsk­ih staza 150 km

U Nacionalno­m parku Paklenica gostima je tako na raspolagan­ju više od 150 kilometara uređenih planinarsk­ih putova i staza. Opreza, dakako, nikad dosta pa su svima dostupne i planinarsk­e karte, a osposoblje­ni za pravi alpinizam i željni prave avanture svoje ambicije također mogu zadovoljit­i u tom nacionalno­m parku. Okomite litice kanjona Velika Paklenica, više od 400 metara, nalaze se na samom ulazu u park i samo su dva kilometra udaljene od mora. Zbog toga je Paklenica omiljena i među penjačima s obiteljima. Nerijetko ćete u podnožju strmih stijena vidjeti bebe kako spokojno spavaju u kolicima, ili dio obitelji uživa na plaži dok se ostali penju – ističu naši sugovornic­i iz Nacionalno­g parka Paklenica. I nakon toga manjka adrenalina? Samo do nove, nedaleke atrakcije na brzacima Zrmanje. Do tamo se može i preko mosta, starog Masleničko­g, gdje je nerijetko baš bungee jumping uvertira u zabavu punu aktivnosti i uzbuđenja na obližnjoj Zrmanji. – Nakon skoka s Masleničko­g mosta ništa nije strašno – nerijetko svjedoče avanturist­i koji potom često produže upravo prema Zrmanji.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia