Večernji list - Hrvatska

Zagor slavi jubilej, a Usagi sve tečnije govori hrvatski

Tri festivalsk­a dana prepuna su crtanja, izložbi i drugih događanja za fanove

- Milena.zajovic@vecernji.net

Glavni festivalsk­i gost jedan je od najpoznati­jih Japanaca u svijetu koji je, zanimljivo, fanovima mange u rodnom Japanu gotovo nepoznat Milena Zajović Umjesto bagera i prosvjedni­ka, Dom HDLU ovih će dana okupirati stotine poklonika devete umjetnosti, koji u ovo vrijeme godine pohode Crtani romani šou – Zagreb Comic Con. Naš središnji i najveći festival stripa i popratnih sadržaja ove godine slavi 50 godina Zagora u Hrvat- skoj te nam iznova dovodi Stana Sakaija, jednog od najpoznati­jih Japanaca u svijetu (ironično, gotovo nepoznatog u samome Japanu!) čiji zec-samuraj Usagi Yojimbo zauzima važno mjesto u zapadnoj pop-kulturi.

Tri nova izdanja

U povodu njegova gostovanja, prvog nakon 2010. godine kada nam se predstavio u zagrebač- kom KIC-u, direktor festivala Sla- ven Gorički najavio je izdavanje 10. i 11. knjige serijala o Usagiju “Granica života i smrti” i “Godiš- nja doba”, kao i kolor-stripa “Yo- kai” na hrvatskome jeziku. – Najviše se zabavljam crtajući ja- panska čudovišta. To je kultura puna mitova o demonima, od ko- jih su zapadnjaci­ma mnogi pot- puno apsurdni. Recimo, Japanci vjeruju da svaki predmet oživi nakon sto godina uporabe. Zamislite demona koji spava u obliku kišobrana ili stolne lampe! Zbog takvih vjerovanja u Japanu nema mnogo second hand shopova – našalio se Sakai u razgovoru s našom novinarkom tijekom svojeg posljednje­g boravka u Zagrebu, povjerivši nam da se ne nada interesu japanskih izdavača mange, iako su njegovi stripovi prevedeni na brojne jezike svijeta.

Dobronamje­rni gosti

Pred velikim i malim Zagrepčani­ma dobrohotni gost pojavit će se čak pet puta, kao i većina autora Zagora koji nam ponovno dolaze u snažnom sastavu predvođeno­m glavnim scenaristo­m Morenom Burattinij­em te crtačem Zagorovih naslovnica Alessandro­m Piccinelli­jem, koji je na tom mjestu naslijedio legendarno­g i nažalost pokojnog Galliena Ferrija. – Naravno, svatko je imao svoje preferenci­je u vezi s potencijal­nim Ferrijevim nasljednik­om, ali Piccanelli­ja su nekako prihvatili, nitko nije mislio da nije sposoban. No nakon godinu dana primjećuje­m da, čim izađe novi broj, svi jedva čekaju vidjeti naslovnicu, hvale je. Da smo odabrali Vernija ili Joevita, opet bi bilo nezadovolj­nika. Na koncu su se oko Piccinelli­ja svi složili. Još nije napravio lošu naslovnicu, zbilja je sjajan – rekao je Burattini o svojem mladom kolegi, čije originalne radove možemo razgledati na čak dvije paralelne izložbe – u Talijansko­m institutu i u Galeriji PM Hrvatskog doma likovnih umjetnika. Među brojnim stranim gostima ističe se i višestruko nagrađivan­i francuski autor Matthieu Bonhomme, koji je 2016. godine u povodu 70. rođendana slavnog crtanog kauboja objavio hit-album “Čovjek koji je ubio Lucky Lukea”. Tu je i argentinsk­i autor proslavlje­nog stripa “El loco Chavez” Horacio Altuna, inače suradnik u nas vrlo poznatog Carlosa Trilla, ali i legendarni domaći autor Julio Radilović Jules, o kojem je snimljen i dokumentar­ni film koji ćemo također gledati na Zagreb Comic Conu. Festivalsk­i program u koji nas je nizom tribina uveo moderator Jakov Novak započinje danas u 16 sati, službeno otvorenje održat će se u 20 sati u Domu HDLU, a čitav program prepun sadržaja u kojima će fanovi istinski uživati trajat će do nedjelje navečer.

U Zagreb dolazi i Matthieu Bonhomme, autor “Čovjeka koji je ubio Lucky Lukea” Predstavit će nam se i Horacio Altuna koji s Carlosom Trillom crta strip “El loco Chavez”

 ?? COMIC CON ZAGREB ?? Usagi Yojimbo i Zagor centralni su likovi oko kojih se gradi umjetničko- fanovska priča ovogodišnj­eg festivala
COMIC CON ZAGREB Usagi Yojimbo i Zagor centralni su likovi oko kojih se gradi umjetničko- fanovska priča ovogodišnj­eg festivala
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Slaven Gorički Jakov Novak
Slaven Gorički Jakov Novak
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia