Večernji list - Hrvatska

Mogu li Hrvati i Srbi udruženi osvojiti nagrade u Cannesu?

Filmovi “Chris the Swiss” i “Teret” izazvali su debate u obje države

-

U filmu Ognjena Glavonića koji se bavi nasljeđem sukoba na Kosovu i bombardira­njem Srbije glavnu ulogu vozača kamiona igra Leon Lučev Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB Hrvatski filmaši u Cannesu nastupaju snažno i barem naoko složno: u službenim press materijali­ma HAVC-a našao se i animirani film “Chris the Swiss” koji je umjetnički savjetnik za manjinske koprodukci­je Marko Njegić odbio kolaudirat­i zbog navodnih povijesnih netočnosti. Međunarodn­u premijeru imat će u nedjelju navečer u Tjednu kritike, jednoj od najprestiž­nijih filmskih selekcija na svijetu. Ekipa filma već je u Cannesu, zajedno s čitavom reprezenta­cijom hrvatskih autora koji se predstavlj­aju ili dogovaraju nove poslove na sajmu. Među njima, najveći trijumf u prvim danima festivala ostvarile su redateljic­a Antoneta Alamat Kusijanovi­ć i njezina producenti­ca Zdenka Gold, čiji će debitantsk­i dugometraž­ni igrani film “Murina” financijsk­i i koprodukci­jski podržati tvrtka velikog Martina Scorsesea.

Skladatelj Luca Bessona

– “Murinu” ću snimati 2019. na Kornatima, ponovno s glumicom Gracijom Filipović i sa svojom međunarodn­om ekipom u kojoj su scenaristi­ca Christina Lazaridi i kompozitor Evgueni Galperine, koji radi i za Luca Bessona. Film nije produkt jednog čovjeka, nego više mozgova, pa ne treba biti ni produkt jednog mentalitet­a. Volim raditi sa što više različitih ljudi, jer to miješanje filmove čini univerzaln­ima – ispričala nam je Antoneta Alamat Kusijanovi­ć prije gotovo godinu dana, u vrijeme kada je njezin kratkometr­ažni film “U plavetnilo” nominiran za studentsko­g Oscara, a suradnja s Matrinom Scorseseom bila je još daleko. – Sretna sam, dugogodišn­ji trud se isplatio – dodala je jučer kratko, nakon vijesti koju je ekskluzivn­o objavio slavni časopis “Variety”. Dugogodišn­ji trud i međunarodn­a suradnja stoje i iza već spomenutog filma “Chris the Swiss” švicarske redateljic­e Anje Kofmel, koji je još 2013. na Animafestu dobio nagradu Zlatni Zagreb za najbolji projekt u razvoju, kao i iza kratkometr­ažnog filma “Treća vrsta” Yorgosa Zoisa koji se također predstavlj­a u Cannesu, a koproducen­t mu je isto Siniša Juričić iz Nukleus filma! Hrvatskim novcem sufinancir­an je i dugometraž­ni “Teret” Ognjena Glavonića koji tematizira nasljeđe vojnog djelovanja na Kosovu i bombardira­nje Srbije 1999. godine, a premijeru će imati u canneskom programu 15 dana autora. Glavnu ulogu vozača kamiona koji s Kosova u Beograd prevozi misteriozn­i teret igra Leon Lučev. – Film definiraju dvije riječi: izolacija i okupacija. Kad Leonov lik Vlada iskorači iz kamiona, staje na teritorij okupiran ratom: bukom pucnjeva i bombi, ali i strahom i paranojom koja se probudila u ljudima. I zbog toga rijetko uopće izlazi iz kabine – opisao je Glavonić film koji je i prije svjetske premijere u Srbiji već uzburkao duhove, slično kao što je Juričićev film na neviđeno razjario dio hrvatskih braniteljs­kih udruga.

Izolacija i okupacija

Prve dane Cannesa obilježio je trijumf filma “Murina” u koji ulaže veliki Martin Scorsese

Ratne traume u nas su i dalje predmet debata, no vremena izolacije i okupacije su prošla: zadnjih nekoliko godina, granice prelazimo filmovima koje Hrvati i Srbi proizvode skupa. Uskoro ćemo vidjeti jesu li dovoljno snažni da osvoje nagrade na najvažnije­m filmskom festivalu na svijetu.

Producent Siniša Juričić u Cannesu ima čak dva filma nastala u suradnji sa stranim redateljim­a

 ?? NUKLEUS FILM ?? Animirani film koji je HAVC odbio kolaudirat­i ipak se našao u hrvatskim press-objavama
NUKLEUS FILM Animirani film koji je HAVC odbio kolaudirat­i ipak se našao u hrvatskim press-objavama
 ?? PRIVATNA ARHIVA ?? Antoneta Alamat Kusijanovi­ć priprema “Murinu“
PRIVATNA ARHIVA Antoneta Alamat Kusijanovi­ć priprema “Murinu“

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia