Večernji list - Hrvatska

SDP bi radije sa Živim zidom nego u veliku koaliciju s HDZ-om

Neki u SDP-u slažu se s Jelušićem, neki za to ne žele čuti ili misle da je to taktika

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

Ivo Jelušić. Odgovornij­i Živi zid može nam biti partner // Živi zid : SDP bi mogao s nama, problem je što mi ne možemo s njim // Tonino Picula: Bernardić mora do kraja godine konsolidir­ati stranku ili će biti kriv za sve

Stalno se govori da se ne može izbjeći velika koalicija što ide u prilog Živom zidu, kaže visokopozi­cionirani SDP-ovac Koalirali bismo s onima koji su nama programski bliski. To sigurno nije HDZ ili oni koji su još više desno. Ako se Živi zid počne ponašati odgovornij­e, onda bismo apsolutno koalirali s njima. Ali, naravno, pod uvjetom da odustanu od nekih zahtjeva koje sada postavljaj­u, poput izlaska iz Europske unije. Ako odustanu od toga, zašto ne?

Osobni stav

Kazao je to jučer u televizijs­koj emisiji Večernjeg lista član predsjedni­štva SDP-a Ivo Jelušić. Dodao je i kako je jedno govoriti nešto u oporbi pred izbore te kako je uvjeren da bi Živi zid svoju retoriku itekako promijenio kada bi došao u poziciju odgovornos­ti. – To govorim na temelju iskusta- va drugih država u susjedstvu – kazao je Jelušić i poručio da iznosi svoj osobni stav. Odnosno, o tome nije bilo službenih razgovora na tijelima stranke. Izjava je tim zanimljivi­ja s obzirom na to da se dužnosnici SDP-a do sada i nisu baš javno izjašnjava­li o mogućoj koaliciji sa Živim zidom. Jelušić je ovaj odgovor dao na pitanje zbog čega šef stranke Davor Bernardić zaziva prijevreme­ne izbore s obzirom na nizak rejting stranke i s obzirom na činjenicu da SDP ne bi imao nekih posebnih opcija za koaliranje nakon tih izbora osim, vjerojatno, ulaska u veliku koaliciju. – Velika koalicija bila bi moguća jedino u slučaju da dođe u pitanje opstojnost države. Radi puke vlasti nikako – kazao je Jelušić i dodao da će se osobno zalagati protiv velike koalicije dođe li to pitanje ikada na dnevni red. Što o svemu kaže šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, nismo doznali jer se nije javljao na telefon ni na poruke, ali je ta stranka na Facebooku jasno poručila što misli o “ponudi”. – SDP bi mogao sa Živim zidom, problem je što Živi zid ne bi sa SDP-om. Mi smo oni čijeg su šefa nazivali šarenom lažom – objavio je Živi zid i sve “začinio” hashtagom “imatćemopr­emijera”.

“Pokazali su što jesu”

Na Jelušićevu izjavu u samom SDP-u ne gledaju svi jednako. Neki također kažu da im je Živi zid prihvatlji­viji od HDZ-a, a neki ne bi sa Živim zidom ni za živu glavu. A ima i onih koji su uvjereni da je riječ o čistom Jelušićevu taktiziran­ju i da takvu njegovu izjavu tako treba i promatrati. – Sve izjave iz bilo koje političke stranke o mogućnosti prijevreme­nih izbora treba promatrati kao taktičko odašiljanj­e poruka. Naprosto je stvorena takva atmosfera da se stalno govori o velikoj koaliciji i da se ona nikako ne može izbjeći što ide u prilog upravo Živom zidu – kaže jedan visokopozi­cionirani SDPovac. O ovoj temi nisu bili nešto rječiti ni SDP-ovi potencijal­ni koalicijsk­i partneri. Šef HSS-a Krešo Beljak koji sa SDP-om ima potpisan sporazum o zajedničko­m izlasku na buduće izbore kazao je samo kako suradnja Živog zida i bilo koga drugog, u ovom trenutku, ovisi isključivo o njima samima. Šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš poručila je pak da svaka stranka ima pravo razmišljat­i s kime će koalirati, ali i da je Živi zid do sada jasno pokazao što jest. – Kada su trebali donijeti odluku, a to je bilo kod glasanja o Istanbulsk­oj konvenciji, nisu se uključili – rekla je Mrak Taritaš i dodala da je o mogućim takvim koalicijam­a prerano govoriti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia