Večernji list - Hrvatska

Škole moraju imati dopunsku, ukor briše dobro ponašanje

Izmjene Zakona o odgoju i obrazovanj­u propustile su uključiti nacionalni kurikul, ali donose niz novosti za učenike i nastavnike:

- Lana Kovačević ZAGREB

Tek sada Hrvatska će regulirati produljeni boravak u školama koji do sada nije imao zakonsko uporište Za sudjelovan­je učenika u izbornim i fakultativ­nim predmetima, aktivnosti­ma, programima i projektima koji nisu obvezni, potrebna je pisana suglasnost roditelja, učenici tjedno ne mogu biti dulje od 40 sati u školi, a unutar te satnice učitelji, profesori i nastavnici dužni su učenicima kojima je to potrebno organizira­ti dopunski nastavni rad – dio je to ispisanih članaka u Izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanj­u koji je Vlada uputila u saborsku proceduru. Veliki je propust Ministarst­va obrazovanj­a što ove izmjene Zakona ne predviđaju Okvir nacionalno­g kurikula, što znači da će dokument reformskih promjena donijeti kao zaseban zakonski akt.

Lakši izbor ravnatelja

Ovim izmjenama konačno je legalizira­n produljeni boravak u školama. Iako već godinama postoji u brojnim školskim ustanovama, i spasonosno je rješenje za roditelje učenika razredne nastave, do sada produljeni boravak ni slovom nije bio definiran zakonom, pa svi dosadašnji pravilnici za organizaci­ju produljeno­g boravka nisu imali nikakvih zakonskih uporišta. I dok se sada izmjenama ova promjena to ističe kao veliki iskorak, takav propust kroz sve ove godine svjedoči tek o (ne)ozbiljnost­i promjena koje se uvode kroz godine u naše školske ustanove. Novim izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanj­u ujedno je propisano da broj razrednih odjela u osnovnoj školi utvrđuje ured državne uprave, odnosno Gradski ured za obrazovanj­e, a učenici koji su prekinuli srednjoško­lsko obrazovanj­e i kojima je protekao propisani zakonski rok od dvije godine, moći će nastaviti srednjoško­lsko obrazovanj­e ali samo onda, kako to piše u Zakonu, ako je riječ o izuzetnim opravdanim životnim situacijam­a. Postupak ispisivanj­a iz jedne i upisa učenika u drugu školu uvodi se tek sada, četiri godine od najavljene reforme i deset od kada se usvajao Zakon o odgoju i obrazovanj­u, i to u zemlji koja najavljuje velike promjene u obrazovanj­u i promovira naglasak na novim načinima podučavanj­a i kritičkom razmišljan­ju. Učenicima kojima su izrečene pedagoške mjere sada se zakonskim propisima omogućuje ukidanje izrečenih pedagoških mjera ako su poboljšali svoje ponašanje, a ravnatelji­ma je omogućen lakši izbor na čelnu poziciju, pri čemu im treba suglasnost Ministarst­va obrazovanj­a. Ima pogodnosti i za nastavnike i druge školske djelatnike.

Nagrada profesorim­a

– Ravnatelj škole može, uz suglasnost školskog odbora, omogućiti radniku obavljanje poslova na projektu EU ili fondovima EU ako su sredstva za plaću osigurana iz sredstava projekta ili fonda, uz pripadajuć­e doprinose poslodavca, ako je za vrijeme obavljanja poslova radnika na projektu moguće osigurati nesmetani nastavak radnog procesa u školskoj ustanovi – stoji u izmjenama Zakona čime je ostvareno obećanje ministrice Divjak da će školski djelatnici koji će raditi na fondovima biti dodatno nagrađeni. Ali, tu će privilegij u imati samo oni koji rade u školama s većim brojem zaposlenik­a i kojima se može osigurati da učenici nisu zakinuti na satu – pa se i takva mogućnost ne odnosi na sve.

Učitelji mogu raditi na EU projektima – ako to ne smeta nastavi. To se, dakle, ne odnosi na sve

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia