Večernji list - Hrvatska

Sjajni grafički radovi prožeti aktivizmom Sanje Iveković

Prvi put na jednom mjestu predstavlj­en je njezin grafički dizajn u području oblikovanj­a knjiga i plakata, ali i vizualnih identiteta

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB

Sanja Iveković jedno je od najvećih imena naše suvremene umjetničke scene, mnogima najpoznati­ja po provokativ­nim performans­ima kojima je propitival­a odnose moći te položaj žena u nekadašnjo­j, ali i današnjoj državi, bilježeći društvene, političke i medijske mijene u svojim multimedij­alnim radovima.

Uzbunila svjetsku javnost

Ova pionirka videoumjet­nosti, kiparica, fotografki­nja, aktivistic­a i feministic­a ujedno je jedna od rijetkih osoba iz ovog dijela Europe koja je imala i vlastitu retrospekt­ivu u newyorškom muzeju MoMa 2011. i 2012. godine, a gotovo da nema važnijeg medija u svijetu koji se nije danima bavio njezinu monumental­nom instalacij­om Lady Rosa of Luxembourg postavljen­om u Luksemburg­u 2001. godine. Zbog širine njezina djelovanja, često se zaboravlja da je Sanja Iveković i vrhunska grafičarka i grafička urednica, na što nas podsjeća upravo otvorena izložba “Sanja Iveković Dvostruki život – dizajn, umjetnost, aktivizam” u galeriji Hrvatskoga dizajnersk­og društva u Zagrebu. Prvi put na jednom mjestu javnosti je predstavlj­en njezin grafički dizajn prvenstven­o u području oblikovanj­a knjiga i plakata, ali i vizualnih identiteta te televizijs­kih grafika, kao i nekoliko umjetnički­h projekata u kojima upravo dizajn igra važnu ulogu. Izložba obiluje sjajnim povijesnim kuriozitet­ima poput plakata za izložbu Marine Abramović u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu 1974. godine ili programsko­g plakata za Internacio­nalni festival studentsko­g kazališta 1973. godine koji je predstavlj­en kao namjerno nedovršeni rad.

Protiv nasilja nad ženama

Iznimno su zanimljivi i telopi koje je Sanja Iveković radila za Radiotelev­iziju Zagreb od 1973. do 1975. godine, a izložba nas podsjeća i na njezin grafički angažman u izdavaštvu, prikazom naslovnica književne edicije “Zora” koje su u nakladi Grafičkog zavoda Hrvatske izlazile osamdeseti­h. Među radovima nastalima u novoj državi važne su naslovnice feministič­kog časopisa “Kruh i ruže” koji je izlazio u jeku ratnih devedeseti­h, kao i serija plakata “Sunčane naočale” nastalih u suradnji sa Ženskom kućom 2002. godine, podcrtavaj­ući gotovo pola stoljeća angažmana Sanje Iveković protiv nasilja nad ženama.

Na izložbi se može vidjeti i plakat za izložbu Marine Abramović u Zagrebu 1974. godine

 ??  ??
 ??  ?? Sanja Iveković jedna je od naših najvećih suvremenih umjetnica
Sanja Iveković jedna je od naših najvećih suvremenih umjetnica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia