Večernji list - Hrvatska

5 Hrvata u presudnim bitkama Europe

Ivan Leko najveće je trenersko otkriće ove sezone. Nadomak je naslovu prvaka Belgije i u Bruggeu je idol navijača. Kažu da podsjeća na slavnoga Tomislava Ivića...

- Tomislav Dasović ZAGREB

Publika voli Leku jer je pozitivac, pun energije. Ne doživljava­ju ga kao stranca, odlično govori flamanski, kaže novinar Pierre Bilic Iz najmanje dva razloga 40-godišnjega Splićanina Ivana Leku možemo ubrojiti u rijetke nogometne vrste. Najprije, u to vrijeme, prije trinaest godina, inteligent­ni, ljevonogi veznjak razornoga šuta bio je pripadnik posljednje Hajdukove generacije koja je osvojila naslov prvaka, pa budući da je pojava tog trofeja toliko raritetna u Splitu, Lekina slava u tom posljednje­m Hajdukovu velikom prasku do danas je neprolazna. Trinaest godina nakon svoga drugoga i posljednje­ga naslova prvaka u igračkoj eri, Ivan Leko kao trener Club Bruggea nalazi se pred svetim gralom belgijskog­a prvenstva; dva kola prije kraja ima četiri boda više od drugoplasi­ranoga Standarda i sudbinu drži u svojim rukama.

Leko se nametnuo radom

Naslov može osigurati u nedjelju, u izravnom dvoboju u Liegeu sa Standardom, koji vodi Portugalac Ricardo Sa Pinto. Ne uspije li pak ovaj vikend, Lekina krunidba očekuje se sljedeće nedjelje, u srazu s Gentom kod kuće. Tako je Leko u poziciji ostvariti s Bruggeom ono što nije uspio kao njegov igrač, između 2005. i 2009. godine (s jednom posudbom u Beershot) i postati prvi hrvatski nogometni trener koji osvaja naslov prvaka u zapadnoj Europi nakon čak 23 godine i pothvata Otta Barića s tadašnjim Casino Salzburgom. Leko je na tragu i još jednoga hrvatskog trenerskog gurua, legendarno­ga Tomislava Ivića, koji je 1981. godine donio naslov prvaka Anderlecht­u. Podsjeća li vas Ivan Leko na Ivića?, pitamo uglednoga belgijskog­a novinara, glavnog tajnika udruženja belgijskih sportskih novinara Sportspres­s.be Pierrea Bilica. – Ivić mi je bio trenerski idol i teško mu se netko može približiti, ali kod Leke ipak uočavam neke sličnosti sa slavnim stručnjako­m. Ima Ivićev čvrsti karakter, volju, želju, strast za pobjeđivan­jem – kaže Bilić i dodaje: – Ivan Leko za mene nije trenersko otkriće. Naime, još prije nekoliko godina, dok je još vodio Leuven, njegov menadžer Dejan Veljković nagovijest­io mi je Ivanov potencijal: “Zapamtite, Ivan Leko bit će veliki trener”, kazao mi je tada Veljković. I Ivan je očito na pravom putu. Čime je Ivan Leko osvojio ljude u Bruggeu? – Najprije, Ivan je Brugge preuzeo nakon odlaska Preud’hommea, trenera jake osobnosti, velikoga imena, i to onda nije lagana pozicija za njegova nasljednik­a. Međutim, Ivan se nametnuo radom, beskomprom­isno je nametnuo novi stil igre, složio i uigrao novu momčad, usto je čovjek izuzetne energije i nadasve pošten i iskren. Nikada neće za lošu igru svoje momčadi tražiti opravdanje – nastavlja Bilic. Je li belgijsko prvenstvo odlučeno? – Ne vidim kako bi Leko s Club Bruggeom mogao ispustiti toliku prednost. Da, bit će prvak, sasvim zasluženo, jer je cijelu sezonu bio najbolji. I publika u Bruggeu to zna cijeniti (u prosjeku na domaćim utakmicama ima 27 i pol tisuća gledatelja, nap.a.), ona jako voli Leku, jer je pozitivac, pun energije i pravi vođa. Usto, njega ovdje i ne doživljava­ju kao stranca jer je dugo igrao u Belgiji i odlično govori flamanski jezik – zaključio je Pierre Bilic.

Do naslova s još dva Hrvata

Ivan Leko u Bruggeu prema svom prvom trenerskom trofeju korača s dvojicom hrvatskih nogometaša, 28-godišnjim Zagrepčani­nom Ivanom Tomečakom te 24-godišnjim reprezenta­tivcem, kandidatom za Svjetsko prvenstvo, trenutačno ozlijeđeni­m Požežanino­m Matejem Mitrovićem. U stručnom stožeru je još jedan Hr-

vat, trener vratara, Zadranin Tomislav Rogić, svojedobno Štimčev suradnik u reprezenta­ciji. Lekin naslov u Bruggeu bit će vrhunac zadivljuju­ćeg osvajačkog­a pohoda hrvatskih nogometnih trenera u nacionalni­m prvenstvim­a širom svijeta. Još prije naslove su u Iranu i Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima izborili Branko Ivanković s Persepolis­om i Zoran Mamić s Al Ainom (proglašen za trenera godine u UAE), a istome cilju približava­ju se Igor Bišćan s ljubljansk­om Olimpijom i Dean Klafurić s Legijom iz Varšave.

 ??  ?? Tomislav Ivić
Tomislav Ivić
 ??  ?? Igor Bišćan
Igor Bišćan
 ??  ?? Niko Kovač
Niko Kovač
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? SUBOTA, 12. SVIBNJA 2018. ?? Ivan Leko
SUBOTA, 12. SVIBNJA 2018. Ivan Leko
 ??  ?? Igor Tudor
Igor Tudor
 ??  ?? Dean Klafurić
Dean Klafurić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia