Večernji list - Hrvatska

Zlatnog Brečića u finalu bodrio i Andrun Razić kojeg je prije izbacio

Dvije, od tri, medalje rješavale se međusobnim obračunima Hrvata

- Dražen Brajdić

Kada su se borili njihovi kolege međusobno, ostali hrvatski reprezenta­tivci skandirali su samo ime Hrvatske

Na Prvenstvu Europe u Kazanju naši su tekvondaši jučer osvojili čak tri medalje pa nakon dva dana odnosno polovice natjecanja imaju već četiri odličja. Drugog dana natjecanja zablistali su brončani Zagrepčani Marija Štetić (57 kg) i Deni Andrun Razić (63 kg) te sjajni Splićanin Lovre Brečić (63 kg) koji se u finalu nadjačavao s Turčinom Hakanom Reçberom i s 19:18 uzeo zlato i postao prvakom Europe.

S neutralnim trenerima

No, nije ovaj četvrtak bio vrlo poseban dan za hrvatski te-kvon-do samo zbog tri medalje, nego su se dogodila dva hrvatska dvoboja koja su odlučivala o medaljama. Štoviše, dogodilo se da je Hrvatska osvojila odličje i prije (četvrtfina­lne) borbe za medalju. Zacijelo ćete se zapitati kako je to moguće, no moguće jest jer od 2016. godine u te-kvon-dou postoji mogućnost da u jednoj težinskoj skupini nastupa dvoje sportaša iz iste zemlje. A takvo što egzistira otkada je uveden President Cup kao dodatni kvalifikac­ijski prozor. Tu četvrtfina­lnu borbu radile su 18-godišnja Splićanka Bruna Vuletić (Marjan) i 23-godišnja Zagrepčank­a Marija Štetić (Dubrava). Neobično je to da je to ovim djevojkama bio prvi međusobni su- sret, ali i prilika za prvu medalju na nekom velikom seniorskom natjecanju. A nju je bolje iskoristil­a ona iskusnija. Nakon što je vrlo talentiran­a Vuletić povela s 2:0, sve je potom otišlo na stranu Štetić pa je konačni rezultat bio 12:3. S obzirom na to da je bila riječ o međusobnom dvoboju reprezenta­tivnih kolegica, glavni trener reprezenta­cije Toni Tomas odlučio je da neće sjediti nikome u kutu. Štoviše, na trenerske stolce u toj borbi postavio je neutralne trenere koji u minutama pauze, takav je bio dogovor, nisu smjeli borkinjama davati nikakav savjet. Morali su biti tu jer pravila tako nalažu, no odlučeno je da se cure same bore kako znaju i umiju, a tu je odluku Tomas objasnio ovako: – Bez obzira na to što je Bruna iz mog kluba, ne bi bilo u redu da se ja kao glavni trener bilo kome priklonim. Jer, nećemo ništa dobiti ako osvojimo medalju, a stvorimo razdor u reprezenta­ciji, da polovica vrste navija za jednu, a polovica za drugu curu. Takva bi medalja bila Pirova pobjeda i ona bi nam se kasnije obila o glavu – rekao je Tomas. Nešto vrlo slično dogodilo se nešto manje od sat vremena kasnije kada su se opet sučelila dva kimona s hrvatskim grbom. No, u ovoj prilici nije bilo tužnih lica jer i Lovre Brečić i Deni Andrun Razić vraćaju se kući s medaljom. Nakon što je Brečić slavio 19:3 i otišao u finale, Deni je kazao: – Ovo mi je bilo treće Prvenstvo Europe zaredom i očekivao sam medalju, no nje vjerojatno ne bi bilo da Lovre nije pobijedio na President Cupu u Ateni i tako izborio mogućnost da on nastupi kao kvalifikan­t kroz to natjecanje, a ja da nastupim na poziv izbornika. Kako je riječ o jako dobrim prijatelji­ma, bilo im je pomalo neobično sresti se u polufinalu Prvenstva Europe. – Bilo je dosta neobično, no kada je krenula borba više nije bilo važno tko je s druge strane. Nismo se napaljival­i za borbu, nije bilo potrebe, već smo je namjeraval­i odraditi tehnički čisto. Sve u svemu, ja sam prezadovol­jan – dodao je Deni. A njega je tijekom polufinala vodio Lovrin klupski trener Veljko Laura, dok je pobjedniku u kutu bio neutralni trener Martin Erdeljac. A kako je isti trener sjedio u kutu i Mariji Štetić,ispalo je da je on trener pobjednik:

Skandirali i fizioterap­eutu

Ni kome se nisam priklonio jer bi takva medalja bila Pirova pobjeda, kaže Tomas Kada je počela borba, više nije bilo važno tko je s druge strane, rekao je Andrun Razić

– Ja sam samo možda njima donio sreću i ništa više jer je bilo dogovoreno da u ovom slučaju ne dajemo borcima nikakve savjete. Neutralni su u oba slučaja bili i hrvatski navijači, odnosno ostali reprezenta­tivci koji su, dok se Hrvati bore međusobno, skandirali “Hrvatska, Hrvatska”. Zapravo, u jednom su trenutku klicali i fizioterap­eutu Mariju Stanku Novaku, koji se jučer naradio trčeći od jednog do drugog borilišta jer drugi dan natjecanja nastupalo je čak šestero hrvatskih reprezenta­tivaca, pa su neke njihove borbe odvijale istovremen­o.

 ??  ?? Lovro Brečić na prvenstvu Europe u Kazanju pobijedio je Turčina Redžbera i uzeo zlato
Lovro Brečić na prvenstvu Europe u Kazanju pobijedio je Turčina Redžbera i uzeo zlato
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia