Večernji list - Hrvatska

Borim se za mjesto na utrci Giro d’Italia za biciklisti­ce

Prva je Hrvatica koja nastupa za neku profesiona­lnu ekipu

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net ZAGREB

Jedina sam strankinja u ekipi, koja je mlada i ima pravo nastupati na najvećim svjetskim utrkama, ističe Maja Maja Perinović, kći proslavlje­nog rukometnog vratara Romana Perinovića, prva je i jedina hrvatska biciklisti­ca koja nastupa za neku profesiona­lnu žensku ekipu.

Prvi ugovor bez novca

– Ove sezone vozim za talijansku ekipu Top Girls Fassa Bortolo. Već sam sudjeloval­a u tri utrke i zasad moram biti zadovoljna. Debitirala sam u utrci 6. Trofej Ernesto Cavalli Camicie koja se vozi u mjestu San Bassano nedaleko od Cremone. Bila sam 23. među 164 biciklisti­ce, što je i više nego dobro za prvi nastup. Utrka je bila duga 84,6 kilometara. Potom sam vozila utrku u Lombardiji i osvojila 15. mjesto, a posljednji nastup bio mi je na Giro dela Campagna u okolici Napulja. Vožene su tri etape, a ekipno smo bile druge. U jednoj etapi bila sam deveta – ističe Maja koja se upravo vratila iz Ljubljane gdje je bila na testovima izdržljivo­sti. – S obzirom na to da još idem u srednju školu, dogovorila sam se s klubom da treniram kod kuće u Zadru i da dolazim samo na utrke. Kako u 2019. godini neću upisati fakultet, postoji ideja da se preselim u Italiju i ondje treniram s ostalim djevojkama. U tih godinu dana vidjela bih je li biciklizam to čime ću zarađivati za život ili ću se posvetiti fakultetu – kaže Maja. Zar niste dobili novac za prvi profesiona­lni ugovor? – Ne, za prvi ugovor se ne dobiva novac, ali su mi plaćeni svi ostali troškovi i oprema. Kako je uopće došlo do suradnje s novim klubom?

Umjesto mature na MI

– Do suradnje s Talijanima nije bilo lako doći jer u Italiji ima više od 500 registrira­nih seniorki i jako je teško ući u njihove profesiona­lne ekipe, pa čak i ako imate rezultate. Na moju sreću, ipak netko prati i cijeni sav moj trud i rezultate. Uz moje roditelje i trenera Antu uspjeli smo se uz veliku pomoć Vladimira Miholjević­a probiti na tako jakom tržištu. Bila sam dva puta u Trevisu na probi i treninzima te smo nakon testova potpisali ugovor na godinu dana – otkriva Maja. Kakvi su vam planovi do kraja sezone? – Pokušat ću se izboriti za mjesto u ekipi koja će nastupati na ženskom Giro d’Italia. Iskreno, malo me strah jer mislim da sam još premlada za takve izazove. Ako se ne plasiram na Giro, otići ću na Europsko prvenstvo u Češku koje je u istom terminu.

 ??  ?? Maja Perinović Umjesto na maturu odlučila je otići na Mediterans­ke igre u Tarragonu i ondje nastupati za Hrvatsku
Maja Perinović Umjesto na maturu odlučila je otići na Mediterans­ke igre u Tarragonu i ondje nastupati za Hrvatsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia