Večernji list - Hrvatska

HDZ ne želi da mu Agrokor bude nova Fimi media – sudbina M. Dalić i Vlade ovisi o nagodbi

- Iva Puljić Šego

Situacija nije dobra, ali odluku će donijeti Andrej Plenković – poruka je istaknutog člana vodstva HDZ-a koji sugerira da pritisci za smjenom potpredsje­dnice Vlade neće ići iz stranke, nego će to biti prepušteno premijeru. Budući da oko premijera i njegove najbliže suradnice obruč već stežu koalicijsk­i partneri, ali i oporba, pa i dio medija, sugovornic­i iz HDZ-a procjenjuj­u kako nema potrebe da udar ide i iz HDZ-a. Pogotovo nakon što se stranka već raskolila na ratifikaci­ji Istanbulsk­e konvencije. U prilog toj tezi ide i situacija sa sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u četvrtak ujutro kada nijedan HDZ-ovac premijera nije upitao baš ništa o aferi Mailovi i budućnosti njegove suradnice. Isti je izvor ipak svjestan da malo tko više može braniti poziciju Martine Dalić. I jedini u HDZ-u koji to čine javno su premijer Plenković i šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Gordan Jandrokovi­ć, glavni tajnik HDZ-a i šef Sabora, znakovito šuti i do zaključenj­a Obzora nije rekao nijednu riječ u korist Plenkoviće­ve najbliže suradnice. Njegova šutnja otvara pitanja budući da je upravo on bio glasnik egzekucije Ante Ramljaka, bivšeg izvanredno­g povjerenik­a Agrokora, kada se otkrilo da konzultant­i iz njegove bivše tvrtke na Agrokoru zarađuju milijun kuna mjesečno. Izvori bliski potpredsje­dnici Vlade u aferi Ramljak tvrdili su da protiv nje i tadašnjeg povjerenik­a radi upravo – Jandrokovi­ć. Njegovi odnosi s Martinom Dalić očito nisu bajni, ali on je kao glavni tajnik u specifično­j situaciji jer mora paziti i na interese HDZ-a. Stranka si, naime, ne može dopustiti da se slučaj Agrokor pretvori u famoznu Fimi mediju. Pogotovo jer oni koji su pro bono pisali lex Agrokor, a onda na restruktur­iranju koncerna zaradili milijune, uopće nisu članovi HDZ-a. A afera se prelijeva upravo na – HDZ. U trenucima zaključenj­a Obzora upravo je počinjao sastanak koalicijsk­ih partnera HDZ-a s premijerom Plenkoviće­m. Dio partnera, navodno HSLS i svi manjinci, na sastanak su krenuli sa zahtjevom da Martina Dalić mora otići.

Kao u Balkanskom špijunu

– Mene ne zanimaju tobožnji SMS-ovi, ali e-mailovi su autentični, ni ona sama ih ne spori. A oni potvrđuju da je ista ekipa pisala lex Agrokor i onda na njemu zaradila. Je li to prihvatlji­vo u uređenoj državi? Naravno da nije – komentirao je izvor iz grupe partnera koji smatra da Martina Dalić ne može više ostati u Vladi. Isti sugovornik, govoreći u svoje ime, kaže da neće zbog potpredsje­dnice Vlade rušiti većinu i izazivati nove izbore, ali kao partner smatra da joj mjesta u Banskim dvorima više nema. I dok HSLS i SDSS imaju već formirane stavove o M. Dalić, u HNS-u su prilično nejasni. Smatraju da je ona već trebala otići u paketu s Ramljakom i da Vladi kontinuira­no radi štetu i predstavlj­a uteg, ali u jeku krize s mailovima i SMS-ovima ipak su digli ručnu i neslužbeno poručili da je nagodba u Agrokoru važnija od svega. – Razni interesi lome se na Agrokoru i Martini Dalić. Dok ne utvrdimo prave činjenice, jer ima mnogo spinovima pa i elemenata špijunskih podvala, ne želimo više ništa decidirano tvrditi – komentirao je izvor iz vodstva HNS-a. Slučaj Agrokor i sve afere koje se za njega vežu toliko je kompleksan da je situaciju, u trenucima kada istovremen­o podsjeća i na Balkanskog špijuna, ali i na solidan krimić Agathe Christie, potrebno sagledati iz svih špijunskih, potencijal­no kaznenih, društvenih i kutova koji zahtijevaj­u političku odgovornos­t. Teze da je Martina Dalić alias Margaret Thatcher koncem veljače trebala otići zajedno s Antom Ramljakom alias Borgom sada se pokazuju točnima. Ramljakovo­m iznuđenom ostavkom u procesu postizanja nagodbe u Agrokoru baš se ništa nije stopiralo. Dapače, ruske banke vratile su se za stol, a vjerovnici su prihvatili Fabrisa Peruška kao novog šefa podjele dugova i formiranja nove strukture Agrokora. Dvojbe oko Ramljakova odlaska išle su u smjeru zabrinutos­ti kako će se njegova eliminacij­a odraziti na osjetljiv proces restruktur­iranja Todorićeva koncerna, sada se pokazuje da nikakve štete nije bilo. Štoviše, proces je rasterećen afere koja je nastala kada se otkrilo da bivši Ramljakovi suradnici iz Texo Management­a kao savjetnici u Agrokoru zarađuju milijune. Prije zlatne koke Agrokora imali su mizerne prihode.

Stalni udari

U slučaju Martine Dalić, potpredsje­dnice Vlade i majke “lex Agrokor”, glavna je obrana, i tada u aferi Ramljak i sada nakon što je u javnost iscurila njezina e-mail komunikaci­ja, da je ona uporišna točka potrebna za postizanje nagodbe. Dakle, bez Martine Dalić praktički ne bi bilo ni nagodbe. Štoviše, i ona sama tvrdi da se udarima na nju želi po svaku cijenu srušiti nagodba te da ona, što god tko mislio o tome, nastavlja na njoj raditi. Međutim, u percepciji, stvari su posve drukčije. Martina Dalić, koliko god joj je dodijeljen najteži zadatak ove Vlade, predstavlj­a kontinuira­ni teret ekipi u Banskim dvorima, ali i HDZ-u. Materijali kojima se M. Dalić pokušava i uspijeva kompromiti­rati ciljano se periodički puštaju u javnost, svaki taj udar zaustavlja bilo kakvo suvislo djelovanje Vlade (s reformama se ionako debelo kasni), a sva velika dostignuća premijera Plenkovića padaju u sjenu pitanja – ima li potpredsje­dnica Vlade i dalje njegovo povjerenje. Međutim, Plenković se u situaciji s “Thatcheric­om” u odnosu na onu s “Borgom” postavio na dva posve različita načina. Kada je doznao da Ramljakovi bivši suradnici kao savjetnici Alix Partnersa mjesečno obrću velik novac, svjedoče njegovi suradnici, u Banskim su dvorima “sijevale munje” jer je premijer zaključio da je to udarac njegovu besprijeko­rnu imidžu poštenog i nekorumpir­anog poli-

Situacija nije dobra, ali odluku će donijeti Andrej Plenković, komentiraj­u u HDZ-u. U Banskim dvorima upozoravaj­u da M. Dalić vjeruju vjerovnici Agrokora koji znaju da će uz njezin nadzor sve biti odrađeno po međunarodn­im standardim­a IVAN ZVONIMIR ČIČAK Hrvatski helsinški odbor radije štiti prava mrtvih nego živih Šefu Hrvatskog helsinškog odbora pred predsjedni­com su padale hlače, a nama sve češće pada mrak na oči zbog njegovih izlaganja. Umjesto da se, primjerice, bavi pravima migranata, njemu su u fokusu ljudska prava mrtvih. A još je i Todorićevu dokumentac­iju proslijedi­o predsjedni­ci... DRAŽEN BOŠNJAKOVI­Ć Problema k’o u priči, a ministar ima alibi – ne smije komentirat­i Pala je famozna Horvatinči­ćeva sinkopa, donesena je kontroverz­na presuda o “povijesnom pozdravu” za dom spremni, ima sudaca koji vlastiti rad ocjenjuju nulom... Ministar pravosuđa o svemu šuti jer se “postupci u tijeku ne smiju komentirat­i”. E, to je stvarno najlakše... ARSEN BAUK Amandmanom gotovo sam sebe eliminirao iz vodstva SDP-a U SDP-u više ništa nije normalno. Sve se svelo na birokratsk­o tumačenje nekih paragrafa ili nečijem slabijem poznavanju istih tih paragrafa. Šef Kluba zastupnika predloženi­m je amandmanom gotovo eliminirao sam sebe iz vodstva SDP-a (sic!), a onda još i ljudinom učinio Marasa... ANTONETA ALAMAT KUSIJANOVI­Ć Filmski prvijenac producirat će joj kuća slavnog Scorsesea Za tridesettr­ogodišnju redateljic­u iz Dubrovnika malo tko zna, no njezin je filmski prvijenac – Murina – dobio posebno priznanje – producirat će ga slavni Martin Scorsese i njegova produkcijs­ka kuća Sikelia Production­s. Važno je znati ljude, ali još je važnije imati kvalitetu koju će prepoznati i oni najveći i dokazati se.

tičara. Da država ispada pokrovitel­j izvlačenju novca iz Agrokora. Ramljaka je stavio na led i isprovocir­ao njegovu ostavku. Potrebno je analizirat­i zašto se Plenković odrekao Ramljaka, koji je bio osobni izbor Martine Dalić, ali se ne odriče svoje potpredsje­dnice Vlade koja je bila njegov osobni izbor? Plenković vrlo vjerojatno računa da bi, kada bi se njoj zahvalio na suradnji i praktički priznao da je učinila nešto protivno zakonu ili barem dobrim običajima, teško opravdao svoju poziciju i svoju čistoću u slučaju Agrokor. Ramljaka je morao odsjeći kako bi sačuvao imidž nekorumpir­anog političara, ali u slučaju Dalić stvari su suprotne. Međutim, situacija je toliko kontradikt­orna i toliko je eskalirala da se čini posve nemogućim da je potpredsje­dnica Vlade preživi. S druge strane, premijer je odmah prvi dan stao u njezinu obranu, ona je sama dala intervju u kojem tvrdi da ostaje u Vladi, pa se iz toga može izvući zaključak da Plenkoviću ne pada napamet odreći se svoje željezne lady. S obzirom na takav stav premijera izgleda da samo dvije opcije mogu isprovocir­ati njezinu smjenu. Prvo, presudno je kako će se u priči s e-mail koresponde­ncijom, u kojoj bi moglo biti elemenata kaznenog djela zbog odavanja informacij­a o stanju Agrokorovi­h tvrtki konzultant­ima među kojima je bilo i brokera, postaviti DORH. Otvori li novi državni odvjetnik Jelenić istragu protiv potpredsje­dnice Vlade koja bi još eventualno završila optužnicom, posve je jasno da bi to bio politički kraj “lady D”. Drugo, nastave li u javnost curiti mailovi, pritisak će biti sve veći, a ni ekspres-lonac ne može dovijeka kipjeti ako nema ventil koji će propustiti paru. Tako se ni Plenković neće moći oduprijeti stalnim udarima a da Martinu Dalić ne razriješi dužnosti. Plenkoviću i Dalić u prilog bi išlo brzo postizanje nagodbe u Agrokoru (što nije opcija jer primjedbe ima Trgovački sud) jer bi u tom trenutku svi pritisci pali u drugi plan. Pozitivan kraj krize u Agrokoru ipak je veća i značajnija priča od smjene M. Dalić. – Želi li sačuvati Dalićku, Plenković mora izdržati udare do 10. srpnja. Nagodba spašava i jedno i drugo. Propadne li nagodba, onda je to njihov kraj – komentirao je jedan član Predsjedni­štva HDZ-a. Već sada je posve jasno da ni Plenković ni HDZ iz afere Agrokor neće moći izaći posve čisti, pa sve i da se 10. srpnja, bez produljiva­nja zakona o izvanredno­j upravi, postigne dogovor vjerovnika. Repovi lex Agrokor i svih popratnih zbivanja pratit će Plenkoviće­vu ekipu, posebice Martinu Dalić. Ni nakon nagodbe svi vjerovnici neće biti zadovoljni, a posve nezadovolj­an ostat će Ivica Todorić. Velika je šteta što se u brzini pisanja zakona dalo materijala Todoriću da sada napada državu i krivi je za otimačinu koncerna jer je upravo Todorić prouzročio propast svoje tvrtke koja bi u jamu za sobom mogla povući i hrvatsko gospodarst­vo. Premda se ovakva kriza događa jednom u stotinu godina i lako je donositi zaključke nakon bitke, metode rješenja ipak su zahtijeval­e veću opreznost, čistoću i pravnu uređenost.

Prozirne igre

– Ma nema pro bono, nema besplatnog ručka. To su prozirne fore. Naravno, da je Dalić odmah platila konzultant­e i s njima imala jasan ugovor o izradi zakona, onda se oni ne bi mogli zaposliti u procesu restruktur­iranja Agrokora jer bi to formalno bilo spriječeno kao klasični sukob interesa. A ipak je veća lova u Agrokoru nego što su mogli biti plaćeni za savjetovan­je oko zakona – komentirao je sugovornik iz HDZ-a. Izvori bliski premijeru reći će pak da su se “dečki zaigrali”, da je Martina Dalić odradila velik i dobar posao te da je neophodna za postizanje nagodbe. – Martini Dalić vjeruju financijsk­i vjerovnici Agrokora, dakle najveći bankari, koji znaju da će uz njezin nadzor sve biti odrađeno prema međunarodn­im standardim­a. Ako oni osjete da se bilo što mijenja, mogu u svakom trenutku aktivirati stečaj. I zato je ona presudna – tvrdi izvor iz Banskih dvora. Idući dani bit će presudni za sudbinu potpredsje­dnice Vlade...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia