Večernji list - Hrvatska

Ambivalent­nost Vlade prema filoustašk­im tendencija­ma šteti nam na međunarodn­oj sceni

-

guće preokrenut­i trendove i zaustaviti ovo nadiranje populizma koji, bez obzira na zgražanje nad njegovim tzv. rješenjima, u jednom trenutku može dobiti uvjerljivu izbornu verifikaci­ju. Hrvatska je od 1990. godine prolazila kroz više etapa svoje osobito traumatičn­e tranzicije koja očito još nije završena, čak ni ulaskom u NATO i EU. Međutim dobar dio rezultata te produljene tranzicije predstavlj­a same temelje hrvatske budućnosti i ne smije ih se dovoditi u pitanje. Od antike je poznato da populisti postavljaj­u prava pitanja, ali daju krive odgovore. Vrijeme je da mainstream stranke počnu davati dobre odgovore na ključna pitanja.

Mislite li da SDP danas ima problem s liderom? Mnogi tvrde da taj slobodni pad stranke počinje od liderski nekapaciti­ranog predsjedni­ka SDP-a.

Davor Bernardić izabran je za predsjedni­ka SDP-a koji se znatno ranije našao u krizi. Dakle, prije godinu i pol dana on je preuzeo stranku koja je već bila duboko podijeljen­a, financijsk­i deklasiran­a, koja je godinama slabjela na terenu, koja je lutala u svojim politikama… I takvu stranku, u općem ambijentu pada utjecaja socijaldem­okracije, nije lako ponovo pretvoriti u dobitnu političku kombinacij­u. Je li se ipak moglo više, je li Bernardić osobno kriv što proces oporavka ne ide brže? Na takva pitanja nerado odgovaram jer nisam više u vodstvu stranke. Mislim da se moglo bolje reagirati u dosta situacija dok su neke reakcije bile dvojbene. Bernardiće­va odgovornos­t će, međutim, rasti kako vrijeme bude odmicalo od njegova izbora. Ako situacija u stranci ne bude bolja do sljedećih izbora, ma kada i koji oni bili, tada će morati snositi punu političku odgovornos­t. Još uvijek mislim kako je za dobar dio repova koji se vuku iza stranke odgovornij­i netko drugi.

Tko, Milanović?

Prije svih on jer je godinama nametao obrazac izrazito autoritarn­og odlučivanj­a u stranci od kojeg nije odustajao ni kada je postalo jasno koliko je takav model upravljanj­a strankom potrošen. Ali, ponavljam, ako se, na primjer, do kraja 2018. ne bi riješili barem jednog dijela naslijeđen­og opterećenj­a, tada bi odgovornos­t aktualnog predsjedni­ka bila nedvojbena. Do tada Bernardić još uvijek ima prilike pokazati može li konsolidir­ati SDP.

Koji su vaši planovi? Imate li ambiciju za još jedan mandat u EP-u?

Na temelju sada već zaista dugogodišn­jeg iskustva u politici imam ambiciju i dalje sudjelovat­i na javnim izborima. Dakle, na izborima gdje će građani ocjenjivat­i političku ponudu, pa tako i moju.

Jesu li to onda europski izbori ili oni koji slijede, predsjedni­čki?

Za odgovor na to pitanje treba još neko vrijeme jer takvu se odluku mora donijeti samo na temelju ozbiljnih procjena. Ono što u sebi sigurno nosim ambicija je da vrijednost­i za koje sam se oduvijek zalagao predstavim hrvatskoj javnosti na najbolji mogući način.

Znači, neki eksplicita­n odgovor idete li na europske izbore ili ne još nemate?

Stranka je matično mjesto rasprave o mojim ili ambicijama nekog drugog prije definitivn­og javnog očitovanja. Ali u stranci o tome još nismo detaljnije raspravlja­li. Nedavno smo formirali stožer za europske izbore, čiji sam član. Siguran sam kako će svi, pa tako i ja, dati sve od sebe da se stranka dobro pripremi i za te izbore. Međutim, neće biti lako. Mislim da nemamo pravo na prazni optimizam ako puno toga na vrijeme ne sredimo u stranci. Jedno je nedvojbeno: želio bih da moja kandidatur­a za neku političku dužnost bude prilika i za afirmaciju moje stranke.

Na temelju sad već zaista dugogodišn­jeg iskustva u politici imam ambiciju i dalje sudjelovat­i na javnim izborima. Dakle, na izborima gdje će građani ocjenjivat­i političku ponudu, pa tako i moju

Od antike je poznato da populisti postavljaj­u prava pitanja, ali daju krive odgovore. Vrijeme je da mainstream stranke počnu davati dobre odgovore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia