Večernji list - Hrvatska

Na što sve paziti pri kupnji stana na kredit

Pri potpisivan­ju kuporodajn­og ugovora pazite na rok isplate – obrada stambenog kredita traje i do mjesec dana

- Martina Strukić martina.strukic@vecernji.net ZAGREB

Uz stambeni kredit ide i gomila papirologi­je pa se dobro pripremite na to da ćete morati skupljati razne dokumente Želja za životom u vlastitoj nekretnini za većinu nas znači podizanje stambenog kredita. No, prije nego što se odlučite na taj dugoročni korak bitno je znati nekoliko stvari.

Dobro proučite ponudu

Stambeni krediti u pravilu su najpovoljn­iji što se tiče kamatne stope. Tome je tako jer se uzimaju na dugi rok, najčešće od 15 pa čak do 30 godina. Stambeni kredit, međutim, zahtijeva i dodatna osiguranja pa će banka tako tražiti upis tereta na vlasnički list, sudužnika ili neku drugu nekretninu kao zalog. Isto tako, bit će potrebno platiti osiguranje novostečen­e nekretnine od elementarn­ih nepogoda. Tu je i solemnizac­ija kod javnog bilježnika koja dodatno povisuje cijenu kredita, a određuje se ovisno o vrijednost­i nekretnine. Što se tiče naknade za obradu kredita – nedavnom izmjenom Zakona o kreditiran­ju – one su ukinute, što znatno pojeftinju­je stambeni kredit. Uz stambeni kredit ide i gomila papirologi­je pa se dobro pripremite na to da ćete morati skupljati razne dokumente. Osim toga, stambeni kredit nije blic-kredit – njegova obrada traje i do mjesec dana, o čemu svakako valja voditi računa pri sklapanju kupoprodaj­nog ugovora. Ako ste mlađi od 35 godina, u većini banaka možete dobiti povoljnije uvjete, odnosno kredite za mlade. Povoljni krediti rezerviran­i su i za klijente banke pa dobro proučite koja banka ima najbolje uvjete kreditiran­ja. Možda će vam se isplatiti i promijenit­i banku.

I opremanje doma na kredit

S obzirom na to da su posljednji­h godina banke znatno postrožile uvjete kreditiran­ja, prije nego što se upustite u kupnju provjerite jeste li uopće kandidat za dobivanje stambenog kredita. U većini banaka moguće je uz stambeni kredit kombinirat­i i kredit za opremanje doma

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia