Večernji list - Hrvatska

Jandrokovi­ć: Dio sadržaja nekih mailova mi se ne dopada

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB

Premijer tvrdi da još nije pročitao e-mailove ministrice i tima oko lex Agrokor, ali planira rasvijetli­li taj slučaj Premijer Andrej Plenković poručio je jučer kako će se do kraja rasvijetli­ti sva pitanja vezana uz koresponde­nciju e-mailom potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić i neformalno­g tima koji je s njom radio na izradi lex Agrokor. Ako se pokaže da nešto u tom poslu nije bilo dobro, tražit će odgovornos­t i ispraviti pogreške.

Odgovornos­t na čekanju

Na pitanje šteti li Dalić politički Vladi i HDZ-u, Plenković je uzvratio da je HDZ najsnažnij­a i najodgovor­nija stranka te da sve što su radili, radili su u najboljoj namjeri. Premijer tvrdi da elektronič­ku prepisku Dalić i konzultana­ta još uvijek nije detaljno pročitao, a nije znao precizno odgovoriti ni na pitanje hoće li se s pitanjem političke odgovornos­ti čekati do 10. srpnja, odnosno do nagodbe u Agrokoru. – Procijenit ćemo – kazao je Plenković, a na pitanje o čemu to ovisi, odgovorio je: – O meni! Ponovio je da je Dalić svojim znanjem i angažmanom u Vladi znatno pomogla da se dođe do sadašnjeg gospodarsk­og rasta, do suficita u proračunu i slično, ali i podsjetio na to da u svemu ima potporu koalicijsk­ih partnera, odnosno da su u petak imali sastanak koalicije na kojem su zaključili kako im je najvažnija dobrobit hrvatske države, društva i gospodarst­va. Plenković je dodao kako se mora do kraja rasvijetli­ti sve što bi moglo zasjeniti “inače najveći strateški uspjeh rješavanja izazova kojih praktično nismo imali od vremena Domovinsko­g rata i onih izazova s kojima se su- očavao prvi hrvatski predsjedni­k dr. Franjo Tuđman”. Puno oštriji prema aferi Hotmail bio je predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć. – Zašto mislite da bismo trebali čitati sve e-mailove? Imao sam nekih drugih obaveza pa nisam detaljno ulazio u sve to. Ono što sam vidio moglo se izbjeći. U jednom dijelu sadržaj mi se ne dopada, način na koji su se sudionici te grupe dopisivali nije stil u kojem bih volio sudjelovat­i – rekao je Jandrokovi­ć i tako otkrio ono što kao poseban uzrok frustracij­e u neformalni­m razgovorim­a navode i drugi HDZ-ovci, ali i njihovi koalicijsk­i partneri.

Sporan je stil

Ma koliko im bio sporan sadržaj samih e-mailova, mnogi se među njima zapravo najviše žale na činjenicu da su neformalni autori lex Agrokor u koresponde­nciji koja malo po malo kapa u javnost pokazali visoku razinu neosjetlji­vosti.

Mora se rasvijetli­ti sve što bi moglo zasjeniti najveći strateški uspjeh Vlade, kaže premijer

– Bojim se da će nam javnost zamjeriti upravu tu aroganciju koja se čita iz tih e-mailova – požalio nam se jedan od koalicijsk­ih partnera. Otkriva da su na sastanku koalicijsk­ih partnera u petak stil kojim su se služili članovi neformalno­g tima Martine Dalić osudili i zamjerili potpredsje­dnici Vlade. Dalić im je, kaže, uzvratila kako je sigurna bi se takve neozbiljno­sti mogle naći u bilo čijoj elektronič­koj pošti kada bi iscurila u javnost, što naš izvor i sam priznaje, no to nije otklonilo njegovu bojazan da će birači teško zamjeriti takav stil ljudima kojima su povjerili najosjetlj­iviji posao u državi.

 ??  ?? Premijer i predsjedni­k Sabora još nisu do kraja proučili prepisku
Premijer i predsjedni­k Sabora još nisu do kraja proučili prepisku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia