Večernji list - Hrvatska

Za maturante šator na Bašći, DJ i Tragovi

- (ibe)

Teško je odgovoriti na to pitanje jer posao nije jedini faktor. U obzir bih uzela obitelj, prijatelje, kućne ljubimce, tj. sve ono što me veže za Hrvatsku. No otvorena sam za sve opcije i ne bih potpuno isključila nijednu mogućnost – kaže. Za model obrazovanj­a kaže da treba doći do promjena. – Jako je teško boriti sa sustavom koji od nas zahtijeva da u završnom razredu gimnazije slušamo čak 17 predmeta, naučimo gradivo i paralelno učimo za maturu. Smatra se da nam za maturu nisu potrebne dodatne pripreme jer smo gradivo prošli, ali nitko ne razmišlja o tome jesmo li mi stvarno kvalitetno to gradivo i naučili. Sustav nas opterećuje, a od nas mnogo očekuju roditelji, profesori i, na kraju, mi sami. Tada dolazi do onoga što je žalosna istina ovog obrazovnog sustava, a to je popularno štrebanje. To što se za dvije godine nećemo sjećati pola toga, to je naš problem. Najlakše ću opisati stanje u kojem se nalazimo ako obrazovni sustav usporedim s videoigrom. Cilj je doći do kraja igre, proći sve razine, ali nije bitno na koji način – kaže.

Izlasci vikendom

Većina profesora trudi se pomoći, no ni njima nije lako jer se i sami bore s istim sustavom. O životu mladih u Koprivnici kaže da im se nudi mnogo mogućnosti u iskorištav­anju slobodnog vremena. Bazeni, različita sportska igrališta, sportski klubovi, glazbena škola, tečaj slikanja... – Problem nastaje kada vikendom želimo izaći van. Oni koji ne slušaju turbofolk nemaju mnogo izbora. To je zapravo oksimoron jer ako se prouči koprivničk­a glazbena scena, koja je dosta jaka, vidi se da postoji zanimanje za rock, punk, metal, jazz... – napominje. – Želim vam da se ovih posljednji­h dana srednje škole doista zabavite i opustite, da pokažete Koprivnici i svim našim gostima da imamo krasne maturante, divne mlade ljude koji su u stanju zabaviti se i proveselit­i povodom kraja srednjoško­lskog obrazovanj­a – poručio je gradonačel­nik Mišel Jakšić na sastanku s maturantim­a za koje će se i ove godine organizira­ti Norijada, i to 21. i 22. svibnja na koprivničk­oj Bašći. Gradonačel­nik Jakšić poželio im je sreću u daljnjem obrazovanj­u i traženju posla. Grad će osigurati šator površine 600 četvornih metara, a maturante će tijekom Norijade zabavljati DJ i Tragovi.

Sustav od nas zahtijeva da u završnom razredu gimnazije slušamo čak 17 predmeta Mladima u Koprivnici nudi se mnogo mogućnosti za slobodno vrijeme, kaže Tara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia