Večernji list - Hrvatska

Pokazna vježba "U rukama anđela"

U Varaždinu održana atraktivna vježba Civilne zaštite Vježba je protekla točno po planu, a prva faza završila je čak nekih šest, sedam minuta prije vremena, rekao je načelnik stožera Civilne zaštite Zlatan Avar

- ivica.beti@vecernji.net Ivica Beti

Bila je to jedna od najvećih vježbi u Hrvatskoj i jedna od najvećih u novijoj povijesti Varaždina, a u njoj je sudjeloval­o oko 80 ljudi

Velika vježba operativni­h snaga Civilne zaštite Grada Varaždina nazvana "U rukama anđela" pokazala je da građani mogu biti sigurni da će reakcija nadležnih službi u slučaju većih nesreća ili havarija biti pravovreme­na. U pokaznoj vježbi sudjeloval­o je 80 članova Županijsko­g centra 112, Policijske uprave varaždinsk­e, Javne vatrogasne postrojbe, Gradske vatrogasne zajednice, Zavoda za hitnu medicinu, Gradskog društva Crvenog križa i HGSS-a.

Evakuacija učenika

Kompleksna vježba odvijala se na tri lokacije. Na rotoru u Ulici Miroslava Krleže izvedena je simulacija istjecanja otrovnog plina vodikovog peroksida iz cisterne nakon prometne nesreće. Inače, transport cisternama tog plina nije rijedak. Na susjednoj zgradi eksplodira­o je zemni plin i došlo je do djelomično­g urušavanja, a u zgradi VI. OŠ nastao je požar, pa su učenici i nastavnici evakuirani. Dvoje je učenika, prema scenariju, nestalo pa je organizira­na potraga koja je uspješno okončana. Građani su tako imali priliku vidjeti sanaciju istjecanja otrovnog plina, dekontamin­aciju i izvlačenje ozlijeđeni­h, spašavanje građana s viših katova autoljestv­ama i jastukom za skakanje.

Visoka razina spremnosti

Načelnik stožera Civilne zaštite zamjenik gradonačel­nika Zlatan Avar i voditelj vježba Ivica Labaš zaključili su da je vježba potpuno uspjela. – Vježba je protekla točno po planu, a prva faza završila je čak nekih šest, sedam minuta prije vremena. Djeca i zaposlenic­i škole bili su evakuirani u roku od dvije i pol minute tako da mogu reći da su sve operativne snage pokazale visoku razinu spremnosti i za najteže situacije – istaknuo je Z. Avar. Bila je to jedna od najvećih vježbi u Hrvatskoj i jedna od najvećih u novijoj povijesti Varaždina. Pokazan je i dio nove opreme nabavljene uz pomoć Grada, a najavljeno je da će se modernizac­ija opreme i voznog parka nastaviti. Inače, vježba je nazvana po pjesmi za koju je stihove početkom 90-ih napisao - Ivan Čehok.

 ??  ?? Jedan od atraktivni­jih dijelova bilo je skakanje stanara na jastuke za spašavanje
Jedan od atraktivni­jih dijelova bilo je skakanje stanara na jastuke za spašavanje
 ??  ?? Prema scenariju, nakon nesreće na rotoru iz cisterne je počeo istjecati otrovni plin
Prema scenariju, nakon nesreće na rotoru iz cisterne je počeo istjecati otrovni plin
 ??  ?? Pokazan je dio opreme s kojom raspolaže gradska Javna vatrogasna postrojba
Pokazan je dio opreme s kojom raspolaže gradska Javna vatrogasna postrojba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia