Večernji list - Hrvatska

Od plavih su nekada dobivali i 13 komada

Do nedavno kvartovski klub Rudeš osigurao je ostanak u ligi i skida “skalpove” velikima

- Robert Junaci robert.junaci@vecernji.net

Rudeš je nanizao pobjede nad Osijekom, Rijekom, Hajdukom, sad kani svladati i Dinamo da bi upisao pobjede nad četiri naša najjača kluba

Rudeš je stari zagrebački kvart, a kao i većina kvartova, imao je svoj klub, klasični mali klub koji je igrao po nižim ligama. Tada tamo nije bilo stadiona, bilo je to igralište, a tribina je bila nasip. Igrao se dobar nogomet, a Rudešani su uvijek bili vatreni navijači.

Stanić im zabio četiri

I taj, tada niželigašk­i klub, stigao je u sezoni 1992./1993. do šesnaestin­e finala kupa i za suparnika je dobio Dinamo, tada HAŠK Građanski. Bilo je u prvoj utakmici napeto i neizvjesno, plavi su uspjeli pobijediti s 1:0, iz jedanaeste­rca je zabio Sejad Halilović, tata Alena Halilovića. Tadašnji trener Ćiro Blažević bio je na putu, pa je plave vodio Zorislav Srebrić, tadašnji direktor koji ima i trenersku diplomu, poslije dugogodišn­ji glavni tajnik HNS-a, sada savjetnik. Prozvali su ga “mister sto posto” jer ima sve pobjede na klupi kao trener Dinama. Jedna, ali vrijedna! Doduše, vratio se Ćiro i na uzvratnom susretu u Maksimiru opako napunio mrežu Rudeša, bilo je čak 13:0! Četiri je gola zabio Mario Stanić, po tri Igor Cvitanović i Goran Vlaović, dva Sejad Halilović i jedan Vjekoslav Škrinjar. Otada je prošlo mnogo vremena, Rudeš je krenuo prema gore, prošle godine pod vodstvom Igo- ra Bišćana, bivšeg kapetana plavih, stigao u prvoligašk­o društvo, a kao drugoligaš opako je u osmini finala namučio Rijeku i ispao tek nakon produžetak­a s 5:3 (3:3). Bišćan je iz Rudeša otišao u ljubljansk­u Olimpiju, a u klub je ušao španjolski Alaves, poslao je nešto svojih igrača, dva trenera... No, dugo je Rudeš bio posljednji, odavno otpisan i prežaljen kao brojni naši mali klubovi koji su nakon jedne sezone ispadali iz lige i onda zapali u velike poteškoće, gotovo nestali sa scene. U Rudešu nisu mislili tako, igrali su sve bolje, a novi trener Jose Manuel Aira očito je sve posložio na najbolji način i Rudeš je zaredao s dobrim rezultatim­a, a onda i osigurao ostanak tako da će u posljednja dva kola igrati bez opterećenj­a. Prvi mu dolazi Dinamo (danas, 18 sati), ali u Rudešu ne misle da je to prijateljs­ka utakmica. Dečki su snimili i zgodan spot, u svojoj knjižici već su prekrižili grbove Osijeka, Rijeke i Hajduka, pa su Borevković, Kamenar i Einar počeli križati i grb Dinama, no zastali su, a Kamenar je rukom pokazao – dođite!

Važan je i dojam plavih

Bacili su tako Rudešani rukavicu u lice plavima, žele i njih u svojoj kolekciji pobijeđeni­h. Od Hajduka su dvaput izgubili, 4:1 i 1:0, ali ga i dvaput pobijedili, s 3:2 na Poljudu i 2:1 u Kranjčević­evoj. Rijeka ih je triput “nakantala” (4:1, 5:1, 3:0), ali je u zadnjem srazu pokleknula s 4:2. S Osijekom Rudešani imaju poraz 3:0, dvaput su igrali 1:1, pa su i njih u posljednje­m srazu pobijedili (1:0). U današnjem susretu s plavima pokušat će do prve pobjede, dosad su im samo uspjeli “otkinuti” bod u studenome (1:1), a dvaput su poraženi (3:2 i 2:0). Ovu drugu pobjedu plavi su ostvarili na debiju Nikole Jurčevića. Gavranović i Olmo bili su strijelci. Plavi su ubrzo nakon toga opet zaronili u krizu, u zadnjih pet utakmica imaju samo jednu pobjedu, doduše jako vrijednu – onih 2:1 u Splitu nad Hajdukom. Prije toga izgubili su od Osijeka, nakon toga u Maksimiru od Rijeke, remizirali u Koprivnici, a onda drugi put ove sezone izgubili od Lokomotive. – Moramo staviti glave zajedno, rasturiti Rudeš i osvojiti naslov prvaka. Ako to ne napravimo, izdajice smo – kazao je vrući kapetan Dinama Arijan Ademi. Bilo je razgovora u svlačionic­i, a onda dva dana prije utakmice zajednička večera, svojevrsni team-building prije Rudeša. Protiv kojeg je jako važan i dojam.

 ??  ?? Donedavno su se borili jedan protiv drugoga, a sad su zajedno u Dinamu – Mario Budimir i Amir Rrahmani
Donedavno su se borili jedan protiv drugoga, a sad su zajedno u Dinamu – Mario Budimir i Amir Rrahmani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia