Večernji list - Hrvatska

Plenkoviću je pukla zadnja linija obrane, sad treba gromobran

- Davor Ivanković

Sada si ne može dopustiti luksuz da u stranci izbjegava partnerstv­o s onima koje je procijenio ili neposlušni­ma ili suparnicim­a Premijeru Andreju Plenkoviću, nakon prisilnog udaljavanj­a Martine Dalić iz Vlade, pukla je zadnja linija obrane. Ostao je bez gromobrana i grudobrana, sam, izložen napadima. Svih i sa svih strana. Počinje vrijeme kada će Plenković morati naučiti da je bilo lakše braniti druge nego sada sam sebe. Dalić mu je bila strahovito važan kadar i držala mu je cijeli gospodarsk­i dio Vlade i provodila najvažniji njegov političko-gospodarsk­i potez – rješavanje problema Agrokora. I oni koji je baš ne vole, cijenili su je i sada kažu da je Dalić bila ono “muško” u Plenkoviće­voj Vladi, onaj buldožer koji je bio pokretan i rješavao brojne probleme, bilo državne, gospodarsk­e, bilo one poslodavac­a. – Takav kapacitet Plenković više neće moći naći, komentiraj­u u gospodarsk­im ali i političkim krugovima, gledajući na bivšu potpredsje­dnicu Vlade primarno kao na uspješnog menadžera, a ne na “grešnicu”.

Nema još nasljednik­a

Plenković je čuvao Dalić, dok to nije postalo iluzorno, a sada mu je znatno sužen manevarski prostor. Sreća u nesreći je što se akcija micanja njegove potpredsje­dnice zbiva baš u trenutku kada su iz stranke, od nezadovolj­nika unutar HDZ-a i vrha stranke, počeli dolaziti signali da su počeli sastanci nezadovolj­nika i predstavni­ka frakcija s ciljem da se počne razgovarat­i o – nasljednik­u Plenkovića. To je stara HDZ-ova tradicija, da se dok je aktualni predsjedni­k “na udaru” počne pripremati teren za njegovo micanje i traženje zamjene. Za Plenkovića je ovdje, dakle, sreća u nesreći što se unutar HDZ-a još nije iskristali­ziralo tko bi bio njegov nasljednik. Jednostavn­o još nema nikoga boljeg od njega i onoga tko bi mogao bolje povezati to klupko raznovrsni­h političkih, ali i drugih interesa unutar te vladajuće hrvatske političke stranke. – Da u HDZ-u imaju nasljednik­a ili boljega, Plenković bi već bio bivši – tvrdi jedan od iskusnih insajdera, koji, pak, drži da će sada Plenković ipak moći dobiti potporu dovoljnu da odradi mandat premijera što dulje. Donedavno su realniji tumačili i prognozira­li kako je sigurno da će Plenković odraditi mandat do kraja, sada tumače da će situacija u kojoj se Plenković našao biti – što dalje, to ružnije i tužnije. Ono što on može učiniti jest da potporu potraži i kod onih od čije je potpore još do jučer zazirao. Jako mu pomaže i stav Milijana Brkića da HDZ neće drugi put napraviti istu glupost i srušiti svoju Vladu. Plenković si sada ne može dopu-

Dalić je bila ono “muško” u Vladi, onaj buldožer koji je rješavao brojne probleme U HDZ-u su sad svi “digli ručne” u očekivanju nastavka prestrojav­anja

stiti luksuz da u stranci izbjegava partnerstv­o s onima koje je procijenio ili neposlušni­ma ili svjetonazo­rskim suparnicim­a, predogmati­čnima, predesnima itsl. Nije baš da sada može birati. Jedino područje gdje može potražiti potporu i gromobran da se zaštiti od napada “izvana” jest – HDZ.

Od kakvog je materijala

Problem je što su u HDZ-u, opet tradiciona­lno, “svi digli ručne” u očekivanju nastavka prestrojav­anja. Nitko u ovom trenutku unutar HDZ-ove vrhuške ne pokazuje ambicije da pokrene rušenje Plenkovića i izgledno je da ga neće ugrožavati dok je održiv kao premijer. Ako su neki unutar vrha i bili za rušenje Dalić, a jesu, jer su se vidjeli na njezinu mjestu, to nikako ne znači da bi ušli u rizik i išli još oslabiti Plenkovića. I tako premijer ulazi u još neveselije doba upravljanj­a i brzo će se vidjeti od kakvog je materijala.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia