Večernji list - Hrvatska

Nema više investicij­a jer se kod nas ne isplati raditi

Pad ulaganja povećao zaostajanj­e za drugima

- Ljubica Gatarić

Hrvatska bi trebala ulagati barem 30 posto BDP-a, odnosno više od stotinu milijardi kuna godišnje da bismo smanjili zaostajanj­e ljubica.gataric@vecernji.net Ukupne hrvatske investicij­e iz javnog i privatnog sektora lani su iznosile oko 72 milijarde kuna, odnosno petinu hrvatskog BDP-a. Vrijednost investicij­a mjerena udjelom u BDP-u kreće se u prosječnim europskim okvirima, no konačno stanje hrvatske ekonomije daleko je od prosječnog.

Ni u opremu

Uoči početka krize 2008. u Hrvatsku je uloženo oko 100 milijardi kuna, odnosno 28 posto BDP-a ili trećinu više nego što je uloženo lani. Eurostat navodi da su članice EU lani investiral­e oko 3100 milijardi eura, polovica te svote otišla je u građevinu, trećina u strojeve, opremu i oružje, a petina u proizvode intelektua­lnog vlasništva. Na razini EU kategorija intelektua­lnog vlasništva pokazala je najveći porast ulaganja u odnosu na ukupna kapitalna ulaganja. Struktura hrvatskih ulaganja u 2017. još nije poznata, malo tko kuka zbog pada investicij­a u građevinsk­om sektoru, no problem je što se ne ulaže dovoljno ni u novu opremu ni u znanje. – Do 2008. imali smo velika ulaganja u infrastruk­turu, ali i gubljenje novca u neformalni­m kanalima. Država se sada gotovo potpuno povukla iz investicij­skog ciklusa da bi provela fiskalnu konsolidac­iju – kaže Željko Lovrinčevi­ć, analitičar Ekonomskog instituta. Lani smo tako došli prvi put u situaciju da je država potrošila manje nego što je prikupila porezima, no Lovrinčevi­ć sumnja da je takva konsolidac­ija održiva jer se ne temelji na ekonomskom rastu, nego na smanjenju investicij­a. Ekonomist Ljubo Jurčić komentira da nas rezultat koji imamo vodi prema dnu Europe. – Naš je BDP oko 5 posto niži od onog iz 2008., dok su ostale s nama usporedive zemlje preskočile 2008. godinu za 25 posto, tako da smo ukupno uzevši u potencijal­nom padu od 30 posto prema stanju iz 2008. godine – kaže Ljubo Jurčić. Visokorazv­ijenim zemljama udio investicij­a od 20 posto BDP-a omogućava zadržavanj­e dotadašnje­g tempa razvoja, a Hrvatska bi trebala ulagati barem 30 posto BDP-a, odnosno više od stotinu milijardi kuna godišnje, da bismo smanjili zaostajanj­e. Posljednji­h godina jedino turizam, koji bi ove godine trebao uložiti oko milijardu eura, drži tempo s konkurenti­ma, dok druge djelatnost­i još love dah, rješavaju stare dugove i oprezno ulaze u nova zaduženja. – Nisu problem porezi, kod nas nema više investicij­a jer se ne isplati raditi. Nema ni industrijs­ke politike koja bi uključival­a fiskalnu, monetarnu i obrazovnu politiku. Industrijs­ka je politika strukturna politika, ne stvara se ona sama od sebe nego nju treba koordinira­ti – kaže Ljubo Jurčić. Kao ilustracij­u navodi da se gradnja brodova ne isplati jer uvozimo opremu, a odnedavno i rad.

Minusi na tri bloka

– Oprema čini 70 posto dodane vrijednost­i broda i, ako se ona uvozi, tada gradnja broda nije isplativ posao – komentira Jurčić. – Uvijek smo bili slabi s privatnim investicij­ama, ljudi odlaze, država se oslonila na sredstva iz strukturni­h fondova, no tu se stvari razvijaju sporo tako da smo podbacili na sva tri investicij­ska bloka – dodaje Lovrinčevi­ć i to treba mijenjati.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia