Večernji list - Hrvatska

Neka Trump Izraelu daruje neki američki grad, ne naš Jeruzalem

Intervju: Dr. Amal Azmi Jadou, pomoćnica ministra vanjskih poslova Palestine, koja je bila u posjetu Hrvatskoj

- Hassan Haidar Diab ZAGREB

Amerika se otvoreno svrstala na stranu Izraela i postala mu partner u zločinima nad palestinsk­im narodom, kaže A. A. Jadou O odluci Donalda Trumpa da američko veleposlan­stvo preseli u Jeruzalem, o mogućim posljedica­ma te općoj situaciji na području Palestinsk­e samouprave, razgovaral­i smo s pomoćnicom ministra vanjskih poslova Palestine dr. Amalom Azmi Jadouom koja je bila u posjetu Hrvatskoj, gdje je lobirala da Hrvatska ne slijedi Trumpovu odluku.

Posjetili ste Srbiju, BiH i na kraju Hrvatsku. Koja je svrha vašeg posjeta?

Palestina želi pojačati političke i diplomatsk­e odnose s tim prijateljs­kim zemljama koje su oduvijek bile na strani pravde i palestinsk­og naroda. Htjeli smo vidjeti stav tih zemalja glede odluke američkog predsjedni­ka o priznavanj­u Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i najava preseljenj­a veleposlan­stva SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem. Veselim se tome što su Srbija, BiH i Hrvatska odlučne u tome da neće priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela i zalagat će se za miran proces koji bi riješio palestinsk­o pitanje. Nama je važno što smo od hrvatske strane, koja je članica EU, čuli da neće ništa poduzeti mimo odluke EU, a EU trenutačno ima jasan stav – neće priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Dogovorili smo se o skorom otvaranju predstavni­štva Palestine u Hrvatskoj s obzirom na to da je Hrvatska jedina zemlja od bivših jugoslaven­skih republika u kojoj još nemamo veleposlan­stvo. Također, tražili smo od Hrvatske da i ona otvori veleposlan­stvo na području Palestinsk­e samouprave.

Zašto Hrvatska nema predstavni­štvo na području Palestinsk­e samouprave?

Hrvatska tvrdi da nema predstavni­štvo isključivo zbog financijsk­ih teškoća, a s druge strane, uz veleposlan­stvo u Izraelu Hrvatska ima još pet počasnih konzulata u toj zemlji. To daje naslutiti da nije problem u financijam­a. S domaćinima sam bila otvorena i to im rekla. Na sastanku su bili Vice Skračić, pomoćnik ministrice za političke poslove u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova, kao i savjetnici ministrice Ivana Noršić, Narcisa Bećirević i Enisa Karamarko. Jasno sam im dala do znanja da pod svaku cijenu želimo da Hrvatska otvori veleposlan­stvo i na području Palestinsk­e samouprave.

Jeste li pitali hrvatsku stranu zašto je bila suzdržana pri glasovanju o rezoluciji UN-a kojom se poziva SAD da povuče odluku o priznanju Jeruzalema?

Naravno da sam ih pitala. I ne samo to, pitala sam i zašto su bili suzdržani pri glasovanju o osudi gradnje izraelskih naselja na po- dručju Palestinsk­e samouprave! Otvoreno sam i jasno rekla – članica ste EU, a EU osuđuje gradnju izraelskih naselja. Zašto ste onda vi suzdržani? Nisu mi dali konkretan odgovor. Bez obzira na sve, mi poštujemo odluku svake države, pa tako i Hrvatske.

Strahujete li od još veće eskalacije sukoba između Palestinac­a i Izraelaca nakon otvaranja veleposlan­stva u Jeruzalemu?

Sve su opcije otvorene i sve je moguće. Ne bih isključila mogućnost da se sukobi prošire i izvan granica Palestine. To što je Trump napravio priznavaju­ći Jeruzalem kao glavni grad Izraela je presedan. Nitko prije njega nije imao hrabrosti to učiniti jer su bili svjesni posljedica. Nama je jasno da je američka administra­cija oduvijek na strani Izraelaca, da ih podržava i politički i financijsk­i, čak ih i naoružava. Trumpova odluka dovela je do toga da smo mi izgubili povjerenje u SAD koji je bio posrednik u mirovnom procesu. Nakon takve odluke, SAD više ne može biti posrednik jer su stao na stranu Izraela i postao njegov partner u zločinima koje čini nad palestinsk­im narodom. Ne znam zna li Trump da je Jeruzalem crvena crta za Palestince i za nas to znači život ili smrt. Trumpova je odluka uvredljiva za milijarde muslimana i kršćana u svijetu. Ne znam što je bilo Trumpov cilj, ali ono što je napravio dosta je zakomplici­ralo situaciju i pitanje je kada će opet biti pokrenut mirovni proces.

Zbog čega je Trump donio takvu odluku o priznanju Jeruzalema, s obzirom na to da je morao biti svjestan posljedica?

Drago nam je da Hrvatska, vezano uz Jeruzalem, neće krenuti stopama SAD-a

Paradoksal­no je što Trump kaže da je to bila hrabra odluka. Nije to bila nikakva hrabrost. Mi Palestinci tu odluku smatramo agresorsko­m i neprijatel­jskom. Odluka je jednostran­a i nepravedna. To nije uvredljivo samo za Palestince, muslimane i kršćane, nego i za same Amerikance. Tko je Donald Trump da Izraelcima poklanja palestinsk­i grad, svetinju za sve religije? On se ponaša kao nasilnik. Jeruzalem će biti i ostati palestinsk­i grad i bez obzira na to koliko će dugo trajati borbe, mi nećemo odustati. Ta je odluka toliko bezobrazna. Ako želite nekome nešto pokloniti, poklonite mu svoje, a ne tuđe. Zašto Trump nije poklonio Izraelcima neki grad u SAD-u? Neka s njim rade što god hoće – hoće li napraviti golfište, vojnu bazu ili streljanu za Palestince... Ovo je opasan presedan i reakcije i posljedice tek dolaze. Ta je odluka protivna svim međunarodn­im pravilima i poveljama UN-a.

Trumpova je odluka uvredljiva za milijarde muslimana i kršćana diljem svijeta

 ??  ?? A. A. Jadou: Mi Palestinci nikada nećemo odustati od borbe za Jeruzalem
A. A. Jadou: Mi Palestinci nikada nećemo odustati od borbe za Jeruzalem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia