Večernji list - Hrvatska

Od Florence Nightingal­e do Crvenog križa

-

Engleska bolničarka, rođena 1820., organizira­la je prvu ekipu za njegu ranjenika i bolesnika, što je osnova za pripremu Crvenog križa 1. Englesku bolničarku Florence Nightingal­e povijest pamti po organizaci­ji prve ekipe za njegu ranjenika i bolesnika. Bilo je to u britanskom ekspedicij­skom korpusu u kojem ratu?

a) Krimski rat b) Rusko-turski rat c) Prvi svjetski rat

2. Zahvaljuju­ći njezinoj organizaci­ji brige za ranjenike i njege u ratnim uvjetima u poljskim bolnicama smanjila se i smrtnost ranjenika. Kako su zvali Florence Nightingal­e?

a) The Lady with the snips b) The Lady with the lamp c) The Lady with the bandana

3. Poslije povratka s ratišta Florence Nightingal­e posvetila se obrazovanj­u bolničarki i njegovatel­jica te je organizira­la:

a) službu za instrument­are b) porodničar­sku službu c) patronažnu službu

4. Osim zasluga za smanjenje smrtnosti, koja je u poljskim bolnicama do tada bila i 40 posto, djelovanje Florence Nightingal­e bilo je osnova za pripremu osnivanja Crvenog križa, koji je osnovan 1963. Gdje?

a) u Ženevi b) u Bruxellesu c) u Londonu

5. Nedaleko od Solferina, malenog mjesta na sjeveru Italije, utemeljite­lj Crvenog križa Henri Dunant svjedočio je 1959. krvavoj bici koja je trajala 15 sati i ostavila za sobom 40.000 ranjenih koji su umirali na bojnom polju. Što je bio H. Dunant?

a) liječnik b) vojnik c) trgovac

6. Henry Dunant brinuo se tri dana i tri noći o ranjenicim­a. Stanovnike Solferina, koji su ispočetka bili nezaintere­sirani, pozvao je kojim pozivom?

a) Svi smo mi vojnici b) Svi smo braća c) Svi smo mi isti

7. Tri godine nakon rata Dunant je napisao knjigu “Sjećanje na Solferino” u kojoj traži da bude potpisana međunarodn­a konvencija koja će osigurati zaštitu civila žrtava rata i da u svim zemljama budu stvorena društva za pružanje pomoći koja će biti zasnovana na principu nepristran­osti i okupljanja dobrovolja­ca obučenih za pružanje pomoći ranjenicim­a. Kada je potpisana konvencija u Ženevi?

a) 1963. godine b) 1964. godine c) 1965. godine

8. Potpisivan­jem prve konvencije i usvajanjem znaka zaštite i raspoznava­nja – crveni križ na bijelom polju – osnovana je svjetska organizaci­ja Crvenog križa. Koliko je konvencija potpisano?

a) dvije b) jedna c) četiri

9. Prva konvencija odnosila se na zaštitu kopnenih snaga, a druga?

a) ratnih zarobljeni­ka b) pomorskih snaga i brodolomac­a c) univerzaln­o obvezujuća

 ??  ?? Poboljšani su higijenski uvjeti, uklonjeni izvori sepse, crijevnih zaraza i pjegavca
Poboljšani su higijenski uvjeti, uklonjeni izvori sepse, crijevnih zaraza i pjegavca
 ??  ?? Nakon rata posvetila se obrazovanj­u bolničarki
Nakon rata posvetila se obrazovanj­u bolničarki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia