Večernji list - Hrvatska

Lado zabljesnuo u novom svjetlu

Koncert “Ideju regruti” nazvali po iznimnom radu Ivana Ivančana

- Denis.derk@vecernji.net

Posebnu pohvalu zavređuje stavljanje na repertoar točke “Za gorami, dolinami” koja se bavi dirljivim običajima moravskih Hrvata

Denis Derk Cjelovečer­nji koncert ansambla Lado “Ideju regruti” s potpuno novim programom održan u dvorani Lisinski u Zagrebu odlična je pozivnica publici da nikako ne propusti sljedeće Ladove koncerte. U prvom se redu to odnosi na zajednički koncert s madžarskim nacionalni­m ansamblom Mane u Lisinskom već 29. svibnja, a onda i na veliki samostalni koncert u pulskoj Areni 6. srpnja ove godine.

Tropski prolom oblaka

Publika u Lisinskom koja se na koncert jedva probila zbog tropskog proloma oblaka ipak je obilato nagrađena osvježavaj­ućim programom koji je dočekan s puno pljeska i iskrenog oduševljen­ja. Ovim koncertom ponovno je odana počast velikom dr. Ivanu Ivančanu, svojedobno umjetničko­m voditelju i direktoru ansam- bla. Publika je tako mogla uživati u njegovoj iznimnoj koreografi­ji “Ideju regruti” po kojoj je cijeli koncert i dobio ime, ali i koncept, a čiju glazbenu obradu potpisuje još jedan velikan Božidar Potočnik. Pjesme i plesovih Međimurja vezani uz odlazak mladića u vojnu službu u Ladovoj su interpreta­ciji zabljesnul­i u novom svjetlu, a posebnu pohvalu zavrijedil­a je solistica Iva Piler upravo briljantno otpjevavši pjesmu “Jarebica, lepa ftica”, jedan od neupitnih vrhunaca cijele večeri. Lado je izveo još jednu koreografi­ju dr. Ivana Ivančan i to “Žito žela žetelica mlada” koja obrađuje tradiciju karlovačko­g Pokuplja, a posebno pohvalu zavređuje stavljanje na repertoar točke “Za gorami, dolinami” koju potpisuje Stjepan Perko, uz glazbenu obradu Marka Firsta, a koja se bavi dirljivim običajima moravskih Hrvata koje Hrvatska nikako ne smije zaboraviti. Orkestar Lada ponovno je oduševio publiku, a među točkama koje bi trebalo istaći su svakako i pjesme i plesovi Orleca s Cresa “Cviće moje, ja bi tebe brala” koreografa Borisa Harfmana i glazbenog obrađivača Joška Ćalete, poskočica Lindžo iz južne Hercegovin­e koju potpisuje Vladimir Kuraja, te iznimno zahtjevne, ali stoga i iznimno atraktivne pjesme i plesovi prominskog kraja “Promina” Gorana Kneževića.

Bogate animacije

Publiku su razdragali i pjesme i plesovi Hrvatskog zagorja Ive Cvetko i Tibora Buna, te pjesme i plesovi iz Jezera na otoku Murteru u koreografi­ji umjetničko­g voditelja Lada Andrije Ivančana i glazbenoj obradi Siniše Leopolda. Fragmentim­a turopoljsk­og svadbenog običaja “Simo hote mladenci” završio je iznimno slikoviti i srčani koncert koji su obogatile i animirane projekcije na velikom platnu dvorane Lisinski.

 ??  ?? Iznimno slikovit nastup pokazao je novi smjer nacionalno­g ansambla
Iznimno slikovit nastup pokazao je novi smjer nacionalno­g ansambla

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia