Večernji list - Hrvatska

Nema tu mistike, samo se popnem na binu i radim

Oskarovac glumi u maratonsko­j predstavi

- Marijana Marinović scena@vecernji.net

Nastupa na Broadwayu u predstavi “The Iceman Cometh”, a za Večernji govori o izazovima rada na tako zahtjevnom komadu Trenutačno je najveća zvijezda Broadwaya Denzel Washington (63) koji glumi prodavača Theodorea Hickmana u predstavi Eugenea O’Neilla “The Iceman Cometh”. Radnja predstave, koja traje maratonska tri sata i pedeset minuta, događa se u ljeto 1912. u baru Harry Hope na Lower West Sideu u New Yorku, a priča prati Hickeya i veselo društvo, pretežno “barske mušice”, kako kroz životne priče otkrivaju svoje snove. Zanimljivo je da je prva kazališna uloga talentiran­og glumca, redatelja i producenta, koji je u četiri desetljeća karijere radio na više od 50 filmova, bila upravo u O’Neillovu komadu “The Emperor Jones” tijekom studentski­h dana na sveučilišt­u Fordham. – Uvijek sam jako volio O’Neillova djela, a eto – prati me već 40 godina. Sjećam se kritike nakon svog debitantsk­og nastupa: “Glavni glumac bio je briljantan. A onda je otvorio usta…” – kroz smijeh je priznao glumac koji je čak devet puta bio nominiran za Oscar.

Trening kao ispušni ventil

Osvojio je dva zlatna kipića, za najbolju sporednu ulogu za film “Glory” i za najboljeg glumca u “Danu obuke”. Na Broadwayu je debitirao 2010. s Violom Davis u drami “Ograde”, za čiju je filmsku verziju, kao režiser i glavni glumac, zaradio i nominacije za Oscar. Za predstavu “Ograde” i za predstavu “Grožđice na suncu” osvojio je prestižnu nagradu Tony. – Počeo sam na pozornici, ona je baš glumački medij i uvijek mi je drago vratiti se, barem na mjesec dana. Volim dinamiku u svom poslu: glumiti u filmu, režirati, producirat­i ili svaku večer stati pred publiku. Nikada ne bih mogao raditi samo jedno. Ova je predstava jako fizički zahtjevna, a stalno me pitaju dopuštaju li nam piti alkohol na pozornici. Prvo, ne pijem već četiri godine, drugo – kada bih pio svaku večer, bio bih 24 sata pijan i treće – toliko bih bio mamuran da se iduće večeri ne bih mogao popeti na pozornicu. Uostalom, ne morate nekog ubiti da biste glumili ubojicu – govori Denzel Washington koji ne mistificir­a svoj glumački poziv: “Samo se popnem na pozornicu i radim svoj posao.”

Trening kao ispušni ventil

‘Da me mama nije upisala na vojnu akademiju, tko zna kako bih završio. Možda i mrtav’

Njegov lik iz predstave Hickey želi usrećiti ljude, vratiti im nadu i potaknuti ih da ostvare snove. – Sretan sam što imam gotovo sve: predivnu ženu, djecu i posao koji volim. Želim služiti Bogu i zajednici crnih ljudi, pogotovo mladima i onima u filmskoj industriji. Da me mama nije upisala na vojnu akademiju u Oaklandu, tko zna gdje bih završio jer sam se družio s ljudima koji služe dugotrajne kazne u zatvoru ili su poginuli u obračunima bandi – rekao je Washington, čije je četvero djece isto vezano uz filmsku industriju. Najstariji sin John nakon sportske karijere producira filmove, kći Katia odvjetnica je specijaliz­irana za šoubiznis te radi kao asistentic­a produkcije na filmovima. Malcolm je agent za glumačke talente, a njegova sestra blizanka Olivia je glumica.

Ima četvero djece i svi su u biznisu vezanom uz filmsku industriju

 ??  ?? Denzel je čak devet puta bio nominiran za Oscar, a dvaput ga je i dobio
Denzel je čak devet puta bio nominiran za Oscar, a dvaput ga je i dobio
 ??  ?? Sa suprugom Paulettom u braku je od 1983. godine (desno); za predstavu se traži karta više (lijevo)
Sa suprugom Paulettom u braku je od 1983. godine (desno); za predstavu se traži karta više (lijevo)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia