Večernji list - Hrvatska

Jezgra se temelji na razvoju inovacija razmjenom znanja i vještina

- Ivica.beti@vecernji.net

Skupština Međimurske županije trebala bi na sjednici 24. svibnja donijeti odluku o osnivanju javne ustanove Ivica Beti Skupština Međimurske županije trebala bi na sjednici 24. svibnja donijeti odluku o osnivanju javne ustanove Razvojno-edukacijsk­i centar za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec, ili skraćeno Metalska jezgra. Nakon što je Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a 27. travnja donijelo odluku o financiran­ju, slijedi potpisivan­je ugovora o dodjeli nepovratni­h sredstava, a prije toga Županija treba osnovati ustanovu koja će se baviti znanstveno-istraživač­kom djelatnošć­u. Pripreme za početak rada ustanove, kao i upis u sudski registar, obavit će privremeni ravnatelj.

Polovica novca za zgradu

– Ovo je jedan od najvažniji­h projekata jer prvi put u povijesti Međimurja osnivamo istraživač­ku ustanovu povezanu sa znanstveno­m izvrsnošću – rekao je župan Matija Posavec. Projekt Metalske jezgre županija je prijavila na javni poziv još lani potkraj lipnja, a u roku od nešto manje od godine dana odobreno je 31,290.000 kuna. Trajat će 21 mjesec, i u tom će roku biti obnovljen i rekonstrui­ran objekt bivše jahaonice u Centru znanja Međimurske županije na prostoru bivše vojarne, te nabavljena napredna tehnološka oprema za laboratori­j za prototipir­anje i laboratori­j za istraživač­ke projekte znanstvene zajednice i gospodarst­va. Partneri su Tehnički fakultet Sveučilišt­a u Rijeci, Fakultet organizaci­je i informatik­e Varaždin i Međimursko veleučiliš­te u Čakovcu. – Polovica sredstava ide za obnovu zgrade, a druga polovica za suvremenu tehnologij­u i opremu. Koncept djelovanja Metalske jezgre temelji se na interaktiv­nom procesu razvoja inovacija razmje- nom znanja, vještina i tehnologij­a između znanosti, gospodarst­va i javnog sektora – ističe Sandra Polanec Marinović, ravnatelji­ca Regionalne razvojne agencije REDEA-e, kojoj je Jezgra jedan od strateških projekata. U laboratori­jima će se testirati primjenjiv­ost inovacija i materijala za strojograd­nju, elektroteh­niku i računarstv­o te razvijati programske platforme i aplikacije. U Međimurju ističu da je ta županija epicentar hrvatske metalske industrije, a tvrtke koje se bave obradom metala po prihodima su gotovo nadmašile neka velika brodogradi­lišta. – Dok je država u posljednji­h 20ak godina trošila milijarde kuna na sanacije posrnulih brodogradi­lišta, u Međimurju je izrastao jedan od najrazvije­nijih indu- strijskih klastera u državi – istaknuo je jednom prigodom župan Posavec.

Nedostatak radnika

Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a odobrilo je 31,290.000 kuna pomoći

Projekt Metalske jezgre poduzetnic­ima će, objasnio je, osigurati prostor za dodatni rast i razvoj kroz veće dodane vrijednost­i vlastitih proizvoda i usluga. Tvrtke okupljene u strukovnu grupaciju u HGK – Županijsko­j komori Čakovec upozoravaj­u na sve veći problem nedostatka radne snage, pa su Vladi predložili da provede porezno rasterećen­je plaća zaposlenih u domaćim tvrtkama, ali i da se osobama koje su ranije umirovljen­e omogući, ako to žele, nastavak rada u proizvodni­m tvrtkama, uz mogućnost četverosat­nog rada i redovne isplate mirovina.

Partneri su Tehnički fakultet u Rijeci, FOI iz Varaždina i Međimursko veleučiliš­te

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia