Večernji list - Hrvatska

Navodnjava­nje Stiže voda za voćare Velike Ludine

Rok za izradu projektne dokumentac­ije je 18 mjeseci nakon čega će se moći dobiti građevinsk­a dozvola

- danijel.prerad@vecernji.net Danijel Prerad

Akumulacij­a od milijun kubika omogućit će bolju i kvalitetni­ju proizvodnj­u na 463 hektara poljoprivr­ednog zemljišta Čak 453 hektara poljoprivr­ednog zemljišta na području Velike Ludine, ponajprije voćarske kulture, bit će obuhvaćeno prvim projektom sustavnog navodnjava­nja u Sisačko-moslavačko­j županiji. Za potrebe navodnjava­nja bit će izgrađeno akumulacij­sko jezero zapremnine milijun kubnih metara, deset metara dubine i 267 metara širine, dok će se poljoprivr­edne površine s tom akumulacij­om spojiti više od 18 kilometara tlačnih vodova.

Novac iz EU fondova

Za projekt je osigurana lokacijska dozvola, a prošli se tjedan krenulo korak naprijed potpisivan­jem ugovora o izradi projektne dokumentac­ije, potrebne za ishođenje građevinsk­e dozvole. – Projekt navodnjava­nja općine Velika Ludina traje već nekoliko godina gdje je Županija zajedno s Hrvatskim vodama izradila idejni projekt i do sada je uloženo 370.000 kn u idejni projekt i izdavanje lokacijske dozvole. Ovog trena smo pred potpisom ugovora o izradi dokumentac­ije na temelju koje će se onda moći povući i sredstva iz fondova EU – rekao je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić napomenuvš­i kako će navodnjava­nje omogućiti još veću i kvalitetni­ju proizvodnj­u na tom području poznatom po uzgoju jabuka i jagoda. – Ovo radimo za postojeće poljoprivr­ednike, naše voćare i zadruge – dodao je župan. Izrada dokumentac­ije stajat će 2,25 milijuna kuna, a projekt vode Hrvatske vode. – Rok za projektira­nje glavnih izvedbenih projekata je 18 mjeseci. Uvjeren sam da će ovaj tim ljudi iz iznimno kvalitetni­h projektnih kuća to odraditi kako treba. To je važno jer iz Programa ruralnog razvoja preko Ministarst­va poljoprivr­ede uz veliku potporu europskih sredstava možemo financirat­i ovaj projekt. Procjena ukupnih ulaganja za ovaj projekt je više od 80,000.000 kn, od čega se 85% može povući iz EU, a preostalih 15% će financirat­i državni proračun – rekao je glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Bitan projekt zbog klime

Procjena je kako će za otkup zemljišta biti potrebno oko sedam milijuna kuna, dok će više od 70 milijuna kuna stajati sama izrada akumulacij­e i sustava navodnjava­nja. Hrvatske vode trenutačno imaju devet projekata navodnjava­nja u Hrvatskoj vrijednih 360 milijuna kuna koji pokrivaju 3700 hektara zemljišta. U Velikoj Ludini nestrpljiv­o očekuju navodnjava­nje. – Da biste nasade obranili od leda, morate imati neograniče­nu količinu vode kojom ćete prskati jabuku i ne dopustiti ledu da joj se približi. Isto tako, kada imamo suše, opet trebate vodu i sve one male akumulacij­e koje su proizvođač­i sagradili nisu dovoljne zbog klimatskih uvjeta koji sada vladaju. Ovo je prava stvar i dodatno će pospješiti modernizac­iju voćarstva koju imamo u Ludini – rekao je načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović.

Ovo je prava stvar i dodatno će pospješiti modernizac­iju voćarstva koju imamo u Ludini DRAŽEN PAVLOVIĆ načelnik Velike Ludine

 ??  ?? Voćari će se lakše boriti s ledom i sušom
Voćari će se lakše boriti s ledom i sušom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia