Večernji list - Hrvatska

Uredit će se jedinstven­i Muzejski trg u gradskoj jezgri

Rok za izradu projektne dokumentac­ije je 10. rujna

- Ivica Beti ivica.beti@vecernji.net KOPRIVNICA

U projekt je uključen objekt Muzeja grada Koprivnice, kuća Malančec i neobarokna kuća s početka 19. stoljeća na adresi Esterova 19 U Koprivnici je predstavlj­en projekt “E19 za Muzejski trg”, koji uključuje zgradu Muzeja grada Koprivnice, kuće Malančec i neobarokne kuće s početka 19. stoljeća na adresi Esterova 19 nasuprot župnoj crkvi sv. Antuna Padovansko­g. Za nekoliko godina Koprivnica bi trebala dobiti prekrasan Muzejski trg, a prvi je korak ugovor potpisan između Muzeja, Grada i projektana­ta nakon što su riješeni imovinsko-pravni odnosi za zgradu u Esterovoj 19, budućem upravnom središtu Muzeja. – Danas djelujemo na više gradskih lokacija, što je problem, a nakon što se ekipiramo na jednom mjestu, uvjeren sam kako ćemo biti još efikasniji u poslovanju. Esterova 19 je zamišljena od početka kao muzejska uprava, a zahvaljuju­ći Gradu riješena su imovinska pitanja i konačno možemo krenuti u realizacij­u obnove ove građanske kuće koja će biti reprezenta­tivni objekt na budućem Muzejskom trgu – na- pominje Robert Čimin, ravnatelj Muzeja. U tijeku je projektira­nje energetske obnove zgrade Muzeja u sklopu projekta RefurbCult­ure, dovršena je i za prijavu na natječaj spremna sva potrebna dokumentac­ija za kuću Malančec, spoj građanske kuće i ladanjske vile koju je dao sagraditi odvjetnik dr. Matija Malančec, koji je poslije postao i gradonačel­nik. Oporučno je kuću, zajedno s vrijednom zbirkom, ostavio Muzeju.

Grad kakav želimo

– Muzejski trg inicijativ­a je za koju smo sigurni da čini novi urbanistič­ki iskorak u životu grada Koprivnice i pokazuje viziju i smjer u kojem želimo da naš grad ide, osobito kada govorimo o samoj jezgri centra grada. Hvala svim projektant­ima, obrtnicima koji su se uključili u ovaj projekt koji pokazuje da, kad okupimo politiku, gradsku upravu, naše kulturne ustanove, projektant­e i obrtnike, možemo napraviti veliku stvar za naš grad i građane – ističe gradonačel­nik Mišel Jakšić i dodaje da je to prvi korak u smjeru stvaranja Muzejskog trga. Glavni inicijator pokretanja projekta je Muzej grada Koprivnice. – Esterova 19 je građanska kuća koja svojim krasnim pročeljem zaslužuje obnovu, a Muzej je tu da s Ministarst­vom kulture, konzervato­rima zaštiti takve objekte. Imali smo dosta problema oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, no zahvaljuju­ći Gradu i vlasniku pronašli smo model rješenja – kaže Čimin. Postoje tri modela obnove objekta, od cjelovite obnove u obliku kakav je sada, do djelomične rekonstruk­cije sa zadržavanj­em pročelja i novim stražnjim dijelom, dok je treće rješenje potpuno novi, zamjenski objekt. Projektni zadatak pokazat će koji od ova tri rješenja je najbolji. Projektant­i s područja grada Koprivnice besplatno će, kako je rečeno, odraditi potrebnu projektnu dokumentac­iju, a nositelj će biti tvrtka Coart koja ima dopuštenje za rad na kulturni dobrima, što je i jedan od uvjeta. Procijenje­na vrijednost tih radova je oko 200.000 kuna.

Prvo izrada 3D modela

Nakon što projekt završi, znat će se i koliko će stajati sama rekonstruk­cija objekta u suradnji s koprivničk­im obrtnicima. Rok za izradu projektnog zadatka, konzervato­rskog elaborata i 3D modela trenutačno­g stanja je 15. lipnja, a izrada projektne dokumentac­ije 10. rujna ove godine.

Projektant­i s područja grada Koprivnice besplatno će odraditi potrebnu dokumentac­iju

 ??  ?? Oronula kuća na adresi Esterova 19 uskoro će dobiti novo ruho
Oronula kuća na adresi Esterova 19 uskoro će dobiti novo ruho

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia