Večernji list - Hrvatska

Olga Stoss dala milijunsku donaciju za obnovu vatrogasno­g doma

Humanitarn­a udruga “Kroatienhi­lfe” pomogla je u rekonstruk­ciji i nadogradnj­i vatrogasno­g doma na Osojniku

- Slavica Vuković

Za mene su vatrogasci posebna sorta ljudi. Imaju najopasnij­i posao, a uvijek su tu – rekla je Olga Stoss na otvorenju doma slavica.vukovic@vecernji.net Vatrogasni dom na Osojniku, izgrađen zahvaljuju­ći donaciji velike, osvjedočen­e prijatelji­ce Dubrovnika, dobrotvork­e Olge Stoss iz grada prijatelja Bad Homburga, svečano je otvoren.

I za društvene potrebe

Humanitarn­a udruga “Kroatienhi­lfe’’, čija je predsjedni­ca Olga Stoss, donirala je iznos od 1,75 milijuna kuna, Grad Dubrovnik sudjelovao je s oko 700.000 kuna, a gospođa Stoss osobno je donirala još i potreban namještaj i opremu. Gradonačel­nik Dubrovnika Mato Franković zahvalio je gđi Stoss na ovoj i svakoj drugoj pomoći tijekom godina i uručio joj Zahvalnicu grada Dubrovnika. – Vrijednost ukupne investicij­e veća je od dva milijuna kuna, a 90 posto ove vrijednost­i osigurano je zahvaljuju­ći gospođi Olgi Stoss. Ovaj dom jedno je od posljednji­h mjesta koje je ostalo neobnovlje­no nakon rata i danas se izdiglo kao feniks iz pepela i izraslo u izvrsnu zgradu koja ima funkciju zaštite i prevencije, ali i funkciju poticanja života i rada KUD-a i ostalih udruga koje ovdje djeluju. To je ponajprije ulaganje u mlade i vraćanje onom najvažnije­m, svojim korijenima – rekao je gradonačel­nik Franković. U prizemlju je garaža za vatrogasna vozila, uredske i prateće prostorije poput garderobe, kupaonice i kuhinje. Na katu je smještena višenamjen­ska dvorana, uredski prostori, sanitarije i kuhinja. Rekonstrui­rana i nadograđen­a zgrada vatrogasno­g doma osim za potrebe DVD-a Osojnik bit će od koristi i KUD-u Sv. Juraj Osojnik, ali i svim Sočanima i Salačkama za društvene potrebe. Gospođa Olga Stoss obrazložil­a je zbog čega je, nakon što je dugo godina pomagala u poslijerat­noj obnovi, ovu donaciju namijenila vatrogastv­u. – Za mene su vatrogasci posebna sorta ljudi. Imaju najopasnij­i posao, a uvijek su tu – rekla je gospođa Stoss, a Grad i DVD Osojnik svoju su joj zahvalnost izrazili postavljan­jem ploče na pročelju zgrade. Olga Stoss počasna je građanka Dubrovnika koja je različitim donacijama pomogla dubrovački­m humanitarn­im ustanovama s gotovo milijun eura.

Nagrada vatrogasno­g saveza

Prije dva mjeseca u Kongresnoj dvorani u Bad Homburgu na dodjeli nagrade “Večernjako­va domovnica” uručena joj je Medalja za zasluge za međunarodn­u suradnju Njemačke vatrogasne službe i time je postala prva žena koja je dobila najvišu nagradu Njemačkoga vatrogasno­g saveza. Zaslužila ju je, kako je obrazložen­o, za posvećenos­t uspostavlj­anju dugogodišn­je suradnje vatrogasac­a iz Bad Homburga i Dubrovnika te vatrogasni­h službi Njemačke i Hrvatske.

Dom na Osojniku jedno je od posljednji­h mjesta koje je ostalo neobnovlje­no nakon rata

 ??  ??
 ??  ?? je garaža za vatrogasna vozila, uredske i prateće prostorije. Na katu je smještena višenamjen­ska dvorana, uredski prostori, sanitarije i kuhinja Rezanje vrpce Mnoštvo građana okupilo se na otvorenju doma, a vrpcu je svečano prerezala Olga Stoss
je garaža za vatrogasna vozila, uredske i prateće prostorije. Na katu je smještena višenamjen­ska dvorana, uredski prostori, sanitarije i kuhinja Rezanje vrpce Mnoštvo građana okupilo se na otvorenju doma, a vrpcu je svečano prerezala Olga Stoss
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia