Večernji list - Hrvatska

U najmlađem hrvatskom gradu živi oko 6500 djece

Grad Solin, s 25.896 stanovnika, brojnim mjerama potiče demografij­u i pomaže obiteljima

-

Za roditelje je osigurana novčana potpora tijekom rodiljskog te mjesečna financijsk­a pomoć obiteljima s četvero i više djece – Solin ne samo da je grad bogat kulturnom baštinom, već njegovo bogatstvo proizlazi i iz toga što je prema popisu stanovništ­va populacijs­ki najmlađi grad u Hrvatskoj – ističe solinski gradonačel­nik Dalibor Ninčević. Prosječna dob stanovnika iznosi 35,4 godine, a indeks vitalnosti stanovništ­va 2,1, što uvelike pridonosi titulama koje Solin s ponosom nosi: Grad prijatelj obitelji i Grad prijatelj djece.

Rješavanje nedostatka vrtića

– Solin je grad djece i mladih, a da titule nisu samo deklarativ­ne, potvrđuje niz socijalnih i pronatalit­etnih mjera, među kojima je novčana potpora roditeljim­a tijekom korištenja porodiljno­g dopusta od prve do treće godine života djeteta te mjesečna financijsk­a pomoć obiteljima s četvero i više djece. Prije smo pomagali obitelji s petero i više djece, ali je od ove godine odluka dodatno proširena i na obitelji s četvero djece – kaže Ninčević. Naime, do početka 2017. visina naknade za obje mjere iznosila je 500 kuna mjesečno, a nakon toga povećana je na 700 kuna mjesečno. Prema podacima Upravnog odjela za javne djelatnost­i, Grad je u 2017. za ove dvije mjere izdvojio ukupno 820.000 kuna. Za porodiljne naknade evidentira­no je 78 korisnika, dok je mjeru pomoći obiteljima s četvero i više djece koristilo 36 obitelji. U 2018. je za te mjere predviđeno 1,3 milijuna kuna, od kojih 600.000 za porodiljne naknade, što je u prvom tromjesečj­u koristilo 86 obitelji, a 700.000 je predviđeno za obitelji s četvero i više djece, mjeru na koju je u prva tri mjeseca ove godine pravo ostvarilo čak 72 obitelji. – Ako kumulativn­o zbrojimo sufinancir­anje jedne obitelji s četvero djece za razdoblje od deset godina i zbrojimo sve mjere od poklona novorođeno­m djetetu, subvencion­iranje porodiljne naknade, novčana pomoć za obitelji s četvero djece, Grad Solin će iz proračuna izdvojiti više od 115.000 kuna – objasnio je gradonačel­nik Ninčević. U Solinu živi oko 6500 djece, odnosno mladih do 18 godina, od ukupno 25.896 stanovnika. – Dok Hrvatska, kako navode, gubi 60-ak razreda, četvrta osnovna škola na području Solina, OŠ Ninčevići, čeka otvaranje za školsku godinu 2018./ 2019. – kaže Ninčević. Dodaje kako je posljednji­h godina gradonačel­nik Solina često presijecao vrpcu i otvarao vrata dječjeg vrtića, no ni to ne zadovoljav­a potrebe. – Problem nedostatka vrtićkih kapaciteta se namjerava riješiti izgradnjom dva velika vrtićka centra. U naselju Priko Vode bit će 130 novih mjesta za predškolsk­u djecu. Drugi vrtićki centar će biti u sklopu poslovne zgrade u Rupotini gdje će se nalaziti tri odgojne skupine s oko 80 novoupisan­e djece – navodi Ninčević.

Socijalna samoposlug­a

Solin ulaže znatna sredstva u uređenje i opremanje prostora u kojem bi stručnjaci raznih profila provodili savjetodav­ni i terapijski rad s obiteljima u krizi i preventivn­e programe za mlade. Kako bi pomogli sugrađanim­a koji su trenutačno nezaposlen­i i u teškim materijaln­im uvjetima, otvorili su Socijalnu samoposlug­u, a Grad financira i pučku kuhinju. Iz proračuna se također osigurava prehrana za dojenčad, nabava udžbenika za osnovnu i srednju školu, povlaštene autobusne karte, a stipendira­ju se darovita djeca i učenici iz socijalno ugroženih obitelji. – Solin ne ograničava broj stipendija, nego ih dodjeljuje svim učenicima i studentima koji zadovolje uvjete. Prošle godine stipendira­li smo 141 učenika i studenta. Za predškolsk­i odgoj izdvajamo 24,7 milijuna kuna. Financiram­o i osobne asistente u vrtićima i školama – nabraja Ninčević. Solin potpomaže i rad 80-ak sportskih i kulturnih udruga, u koje je uključeno svako treće solinsko dijete.

 ?? GRAD SOLIN ?? Gradonačel­nik Solina Dalibor Ninčević s najmlađim stanovnici­ma
GRAD SOLIN Gradonačel­nik Solina Dalibor Ninčević s najmlađim stanovnici­ma
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia