Večernji list - Hrvatska

OŠ Jurja Habdelića medalja za drugo mjesto

- Jelena Ružić (jr)

Između trinaest ekipa u dvije kategorije velikogori­čki mladi matematiča­ri ostvarili su zapažene rezultate na natjecanju jelena.ruzic@vecernji.net Na izletištu Ključić brdo održan je završni krug natjecanja Matematičk­i četverac na koji je pozvano trinaest najuspješn­ijih ekipa prvoga kruga natjecanja koje je održano u ožujku u isto toliko osnovnih škola Zagrebačke županije. Ukupno je sudjeloval­o 186 ekipa. Natjecanje je održano u dvije kategorije: mini četverac, za učenike 5. i 6. razreda te maksi četverac, za učenike 7. i 8. razreda. Najuspješn­ija ekipa iz Velike Gorice u mlađoj kategoriji bila je „Mali Jure 1“iz OŠ Jurja Habdelića koja je osvojila drugo mjesto. U starijoj pak kategoriji najboljima se pokazala ekipa „Anđeli“iz OŠ Eugena Kumičića. Organizaci­ja natjecanja volontersk­og je tipa te se temelji na entuzijazm­u organizato­ra i voditelja Županijski­h stručnih vijeća učitelja matematike Maje Karlo, Ivana Jukića i Marjane Kuliš, ali i učitelja i učenika koji se marljivo pripremaju za natjecanje. – Ciljevi natjecanja su populariza­cija matematike, kao i pružanje dodatnih mogućnosti mladim matematiča­rima. Osim toga, natjecanje donosi i sklapanje novih prijateljs­tava, i među učenicima i među učiteljima – rekli su organizato­ri. Velika bi se Gorica u lipnju trebala naći u društvu četrnaest gradova u Hrvatskoj u kojima se nalazi podružnica zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. O otvaranju podružnice govora je bilo i na aktualnom satu prošlotjed­ne sjednice Gradskoga vijeća kada je vijećnik HDZ-a Darko Bekić od gradonačel­nika Dražena Barišića zatražio potvrdu realizacij­e otvorenja zavoda te pojašnjenj­e što će to konkretno značiti za građane Velike Gorice.

Poznat i budući predsjedni­k

Gradonačel­nik je Bekiću dao potvrdan odgovor te poručio da će zavod uskoro biti otvoren, a već je poznata i lokacija. Naime, zgrada na šetalištu Franje Lučića mjesto je s kojega će se inicirati i realizirat­i jedan dio djelatnost­i koje obuhvaćaju znanstvena i stručna istraživan­ja samog zavoda. – To je jedan jako vrijedan, dobar i kvalitetan pomak u osvješćiva­nju našega grada kao jednoga intelektua­lnoga i sjedišta i središta. Zvonko Kusić, kao predsjedni­k Akademije koji svoju funkciju napušta krajem godine i koji više neće moći biti reizabran, u više sastanaka koje smo imali dao je potpunu podršku nama u Turopolju, odnosno u Velikoj Gorici, da dobijemo zavod HAZU – istaknuo je gradonačel­nik Dražen Barišić. Prema riječima gradonačel­nika, znanstvena i stručna istraživan­ja provodit će se multidisci­plinarnim pristupom u biomedicin­skim, biotehničk­im, humanistič­kim, društvenim i prirodnim znanostima, a oku- pljat će vanjske znanstveni­ke i stručne suradnike. Osim toga, inicirat će i organizira­ti znanstvene skupove, savjetovan­ja i sve što je relevantno za razvoj znanosti i primjenu znanstveni­h rezultata. Uz to, u zavodu će se organizira­ti i izložbe te objavljiva­ti rezultati znanstveno-istraživač­kih radova. Sve će to velikogori­čku znanstvenu i kulturnu scenu podignuti na jednu višu razinu. Osim toga, već je poznati i koga će krasiti titula prvoga ravnatelja velikogori­čkog zavoda HAZU. Riječ je o Željku Cvetniću, goričkom akademiku koji je 2016. godine postao redoviti član HAZU. Osim toga, jedan je od najmlađih akademika te ugledne ustanove.

Gorica postaje pravi grad

– Građanima Velike Gorice i svima ostalima na karti Republike Hrvatske zasjat će jedna nova zvijezda. U tom smislu naša Velika Gorica od jednoga maloga predgrađa sve više dobiva atribute samostalno­ga i autonomnog grada pokraj velikoga grada Zagreba – ponosno je istaknuo gradonačel­nik.

 ??  ??
 ?? GORAN JAKUŠ/PIXSELL ?? Željko Cvetnić na dodjeli nagrada HAZU -a
GORAN JAKUŠ/PIXSELL Željko Cvetnić na dodjeli nagrada HAZU -a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia