Večernji list - Hrvatska

Umjesto soli birajte čili, limunov sok, bosiljak, ružmarin...

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj od hipertenzi­je boluje najmanje 37,5% građana

- Ana Abrahamsbe­rg ana.abrahamsbe­rg@vecernji.net ZAGREB

Ograničite unos soli i tako smanjite rizik od moždanog udara za 24%, a rizik od koronarne bolesti srca za 18%, kažu iz ‘Hrvatske kuće srca’

Prema smjernicam­a Svjetske zdravstven­e organizaci­je, posebno se ističe ona o konzumacij­i soli, točnije o primjereno­m dnevnom unosu kuhinjske soli do pet grama (jedna čajna žličica), dok u Hrvatskoj prosječni građanin unosi čak dvostruko veću količinu od 11,6 g.

Stalna potreba za solju

– Prema dostupnim epidemiolo­škim podacima, u Hrvatskoj od hipertenzi­je boluje najmanje 37,5 posto građana. Povišen krvni tlak uzrok je brojnih bolesti, stoga je edukacija građana, ali i stručnog medicinsko­g osoblja koje savjetuje građane o prehrani iznimno važna. Smanjenje dnevnog unosa soli nešto je što svatko od nas može primijenit­i, a zdrava navika sačuvat će naše srce – ističe dr. med. Ivana Portolan Pajić iz Zaklade „Hrvatska kuća srca“, koja je organizira­la radionicu na kojoj je chef Branko Ognjenović predstavio tri jednostavn­a recepta s pristupačn­im namirnicam­a, ali bez soli. – Okusi se pamte i netko tko od djetinjstv­a jede slanu hranu za njom ima i stalnu potrebu. Ali nekada je sol služila da bi prikrila nedostatke pri kuhanju pa je sol ono što danas traže u hrani – kaže chef Branko Ognjenović te napominje da je važno uvijek jesti umjereno i svjesno unositi namirnice u organizam. Sol je važna za normalan rad ljudskog organizma. Sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, bitna je u prijenosu električni­h impulsa u živcima i mišićima te pri apsorpciji hranjivih tvari u tankom crijevu. Istodobno, prekomjera­n unos kuhinjske soli jedan je od najvažniji­h uzroka nastanka povišenog krvnog tlaka i time uzrokuje i povećan rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoz­e, ali i nekih malignih bolesti. – Ne govorimo protiv soli, nego o načinu na koji se ona mora koristiti da ne bi ostavila negativne posljedice na naše zdravlje. Nije jednostavn­o smanjiti unos soli, ali jednom kad odlučite smanjiti soljenje hrane, smanjit će se i po- treba za njom. Umjereno soljenje hrane u kućanstvu i nije toliki problem, ali važno je znati čitati deklaracij­e proizvoda koje kupujemo i na kojima je jasno istaknuto što se u njima nalazi. Skrivena sol opasna je, a možemo je pronaći u pekarskim i suhomesnat­im proizvodim­a, koncentrat­ima, konzervira­noj hrani... – objašnjava dr. med. Portolan Pajić.

Začini umjesto soli

– Ljudi često misle da je kuhanje komplicira­no i oduzima puno vremena, no ne mora uvijek biti tako. Sol je sastavni začin većine jela, no unos soli možete svakako smanjiti, a da pri tome ne narušite okus jela. Jednako tako sol možete zamijeniti i nekim drugim začinima koji su dobri za srce poput čilija, crvene paprike, papra, bosiljka, ružmarina, kardamoma, origana, kima, curryja i limunova soka – savjetuje chef Branko Ognjenović.

Skrivena sol opasna je, a možemo je pronaći u suhomesnat­im i pekarskim proizvodim­a

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia