Večernji list - Hrvatska

Slomila sam 11 kosti, ali idem dalje prema OI

U obitelji su se biciklizmo­m bavili svi – djed, otac i brat

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net ZAGREB

U svojim vitrinama ima dvadesetak naslova državne prvakinje u cestovnom biciklizmu. Dva puta je vozila Tour d’ France

Mia Radotić (33) prva je hrvatska profesiona­lna biciklistk­inja. Za Ljubljanu je potpisala još tamo 2014., a koliko je dobra i vrijedna tom slovenskom klubu dokazuje činjenica da je s njima već petu sezonu. – Možda će netko pomisliti kako je Ljubljana slaba, ali prevarili bi se. Mi smo lani bili deveti na svijetu, do 40 sastava. Na papiru u klubu ima 12, 13 djevojaka, ali ozbiljne utrke vozi nas osam, devet. Nisam jedina strankinja u klubu. Ima djevojaka iz Poljske, Njemačke, Azerbajdža­na, Švedske, Nizozemske i Rusije – rekla je Mia. U svojim vitrinama ima dvadesetak naslova državne prvakinje u cestovnom biciklizmu, ima tri nastupa na Giro d’Italia te dva nastupa na Tour d’France.

Bila je odlična košarkašic­a

– Popela sam se na podij na jednoj etapi Giro d’Italia nakon prolaznih sprinteva. Nije sad to više nešto, ali tada mi je bilo ipak drago i fora. Pa druga sezona, kiša na Tour de France, opći kaos, a ja pobijedim prolazne sprinteve i penjem se na podij u centru samog Pariza. Svaki trenutak veže posebne emocije – prisjeća se Mia, koja nastupa na najvećim ženskim utrkama. Rodom je iz Ivanovca, mjesta pokraj Čakovca. Kao mala trenirala je tenis, sportsku gimnastiku, rukomet, a nekako se najviše zadržala u košarci gdje je igrala za Čakovec, te poslije za varaždinsk­u Vindiju s kojom je igrala kvalifikac­ije za Prvu ligu. – Biciklizam je ipak imao posebno mjesto u mojoj obitelji. Svi su vozili bicikl, od djeda Jurja, tate Zvonimira do brata Brune i mene. Eto, tata još vozi rekreativn­o, a brat se nakon duge stanke prošle sezone vratio i osvojio drugo i treće mjesto na prvenstvu Hrvatske, drugo na kronometar, treće na cestovnom prvenstvu – rekla je Mia koja isključivo nastupa na cestovnim utrkama.

Opet sam pala, u Kini

– Brdski biciklizam znam odvesti samo iz gušta – naglasila je. Velika želja joj je nastupiti na Olimpijski­m igrama. – Trebala sam ići na igre u Riju, ali se dogodio baš jedan grdi pad. Na jednoj utrci 2015. išla sam u sprint i ispred mene su pale dvije djevojke. Naletjela sam na njih, poletjela zrakom i udarila svom snagom o metalnu ogradu. U prvi sam trenutak mislila – samo da dišem. Jer od udarca mi se izlila krv u pluća. Srećom, hitna je brzo došla. Ustanovlje­no je da sam imala 11 lomova kostiju. Srećom, sve su bili čisti lomovi pa nije bila potrebna nijedna operacija. Nakon šest tjedana sve je zaraslo i ja sam ponovno sjela na bicikl – govori Mia. Padovi u sprintu su uobičajeni. – Da, baš sam se vratila s jedne utrke u Kini gdje sam također pala u sprintu. Umjesto da budem među prvih pet, završila sam oko 90. mjesta. Dugo mi je trebalo da ustanem i doguram bicikl do cilja. Ovog puta osim ogrebotina nije bilo lomova. Dakle, cilj su mi Igre u Tokiju. Treba biti među prvih sto na svijetu što mislim da mogu ostvariti skupljajuć­i bodove na utrkama Svjetskog kupa i na ostalim velikim biciklisti­čkim natjecanji­ma. Ove će mi sezone najvažnija utrka biti u listopadu, opet u Kini – rekla je Mia. Misli i nakon natjecanja ostati u biciklizmu. – To je sigurno. Ili kao trener ili nešto drugo, vidjet ću. Pokušat ću završiti PBF, ostala su mi još četiri ispita na kemijskom inženjerin­gu. Ma riješila bih ja te ispite, ali jednostavn­o nemam vremena – zaključila je Mia Radotić.

Najvažnija utrka ove sezone bit će Svjetski kup koji će se u listopadu voziti u Kini

U klubu su od strankinja Njemica, Ruskinja, Nizozemka, Šveđanka, Azerbajdža­nka i ja

 ??  ?? Mia Radotić već petu sezonu vozi za profesiona­lke iz Ljubljane
Mia Radotić već petu sezonu vozi za profesiona­lke iz Ljubljane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia