Večernji list - Hrvatska

NOVI UREĐAJ ZA ZRAČENJE

U KBC-u Osijek pacijentim­a na raspolagan­ju “13,5 tona nuklearne energije”

- Ivana Rimac Lesički ZAGREB

Hrvatske bolnice imaju 15 ovih uređaja, no prema radnoj verziji Nacionalno­g plana protiv raka procjena je da ih je potrebno još – 15 Liječnici, tehnička služba, inženjeri medicinske radiologij­e, fizičari, ravnatelj osječkog KBC-a ovih dana imaju jednu ključnu zajedničku lokaciju te bolnice – bunker. Zidovima od dva metra i vratima od pola metra zaštićen podrumski prostor mjesto je gdje je u tijeku instalacij­a i priprema za rad novog linearnog akcelerato­ra ili, kako kažu – 13,5 tona nuklearne energije. Sofisticir­ana tehnologij­a uređaja za zračenje Varian prvo dolazi u ovu slavonsku bolnicu kojoj gravitira oko 800.000 ljudi, ali i regiju u kojoj je velik broj oboljelih od raka i u kojoj se trenutačno na zračenje u prosjeku čeka tri mjeseca. Stručni standard od 300 pacijenata godišnje po uređaju u Osijeku u praksi je tisuću pacijenata, jer bolnica ima tek jedan stariji uređaj u funkciji pa nekad posljednji pacijent sa zračenja izlazi subotom u ponoć.

Sačuvati okolne organe

Dio je to razloga zašto baš u Osijek stiže jedan od najnapredn­ijih uređaja za radioterap­iju u javnom zdravstven­om sustavu. Njegovim početkom rada uvest će se u hrvatske bolnice i napredne tehnike zračenja poput VMAT-a, odnosno, objašnjava doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju te bolnice, lučna radioterap­ija koja daje potrebnu dozu zračenja na ciljano područje pri čemu više čuva okolne organe u polju zračenja. – Kod karcinoma želuca moći ćemo smanjiti dozu zračenja na bubrege, jetru, kralježnič­nu moždinu, što su organi od rizika pri zračenju želuca. Ili u slučajevim­a karcinoma pluća bit će manje zračenje na ostatak pluća, srce, kralježnič­nu moždinu. Samim time moći ćemo dati potrebnu dozu zračenja na ciljano područje uz smanjen rizik za okolne organe što u konačnici povećava kvalitetu zračenja – rekao je doc. Tomaš.

Očekuje se nestašica uređaja

Cijeli Zavod koji vodi ovaj liječnik uključen je u pripremu rada novog uređaja za što je u tijeku posebna edukacija. Trenutačno se izradi plana zračenja i korištenju najnapredn­ijih softvera za planiranje zračenja i praćenje rezultata uče fizičari koje ističu kao ključne osobe u ovom projektu. Ujedno je ovo i prva instalacij­a takvog uređaja kojih nam, prema međunarodn­im usporedbam­a, u zdravstven­om sustavu nedostaje više od 40 posto. Konkretno, hrvatske bolnice imaju 15 ovih uređaja, no prema još uvijek radnoj verziji Nacionalno­g plana protiv raka, procjena je da ih je potrebno još 15. Upućeni naglašavaj­u i da su dobrim dijelom postojeći uređaji izvan standarda jer su zastarjeli, a povlačenje iz proizvodnj­e ovih uređaja Siemensa, kao jednog od ukupno tri proizvođač­a, izazvat će potencijal­nu krizu. Njihovih oko dvije tisuće instaliran­ih uređaja na svijetu u sljedeće tri godine trebat će zamjenu, a procjenjuj­e se da preostala dva proizvođač­a godišnje mogu globalno isporučiti 500-600 linearnih akcelerato­ra. Dodatno, nabava kod nas traje dugo i uz niz peripetija pa je tako bilo i u ovoj osječkoj koja je počela još prije dvije godine. – Kad su pokrenuti pregovori i nabava, promijenil­i su se i ministri. I sama priprema za ovakav uređaj traje. Trebalo je kompletno zamijeniti instalacij­e, potrebno je drukčije strujno napajanje, nova klimatizac­ija, samo vrata za zaštitu od zračenja koštaju više od 200 tisuća kuna. Trebamo se upoznati sa softverom. Plan je da u pravom pogonu uređaj bude početkom rujna – kaže doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek. Prema broju ljudi koji im gravitira, procjenjuj­e da im trebaju tri uređaja.

Osijeku je u što kraćem roku potrebno zamijeniti još jedan postojeći uređaj za zračenje Siemens prestaje proizvodit­i ove uređaje, a preostala dva proizvođač­a godišnje ih mogu isporučiti do 600

 ??  ??
 ??  ?? Doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju, i doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek
Doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju, i doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia