Večernji list - Hrvatska

Tajna misteriozn­e rupe u Rimu

Već četvrti put u godinu dana cesta je propala na istom mjestu

- Stela Lechpammer stela.lechpammer@vecernji.net

U naselju iznad Maksimira postoje razne teorije o uzrocima problema, a za sada su ga uspjeli povezati samo s obilnim kišama Prvo asfalt počne tonuti malo pomalo, a najviše oko šahta, zatim se udubina širi, a svakim je danom sve dublja, dok u konačnici cesta potpuno ne propadne. S problemom misteriozn­e rupe stanari Ulice Rim iznad Maksimira muku muče već godinu dana jer se otvara svako malo, a nitko zapravo ne zna zašto ni kako to spriječiti. – Živim ovdje već 12 godina i nikada nije bilo nikakvih problema. Do prije godinu dana, kada se prvi put otvorila rupa na cesti. Svi smo bili u šoku, no mislili smo da je riječ o izoliranom slučaju i da se to više neće ponavljati kada se rupa jednom zakrpa. No bili smo u krivu. Od tada se isti scenarij ponovio već četiri puta – kaže Domagoj Zlopaša, jedan od stanara koji živi nekoliko kuća dalje od problemati­čnog dijela ceste.

Nitko ništa ne zna

Kako kažu tamošnji stanari, rupa ispred kućnog broja 39 otvori se za svakog većeg pljuska, koji očito aktivira propadanje zemlje. – Svi nagađamo koja se tajna krije iza te čudne rupe, svatko ima neku svoju teoriju, a za sada smo je jedino povezali s obilnom kišom. Kada pada dulje od jednog dana, već zabrinuto gledamo kroz prozor prema cesti da vidimo “miče” li se što – kaže stanarka koja živi tik uz mjesto na kojem se rupa otvara. A kako se čini, ni mjerodavni ne znaju koji je uzrok, ali očito ni rješenje problema. – Kada se rupa prvi put otvorila, došli su iz Vodoopskrb­e i odvodnje te iz Zagrebački­h cesta. Ogradili su područje pa su tjedan dana nešto pregledava­li i mjerili. Kada su je zatrpali, rekli su da se to više ne bi trebalo ponoviti, ali očito su bili u krivu – ističe Do- magoj Zlopaša. Iz Vijeća Gradske četvrti Maksimir kažu da je svaki problem koji nastane uz šahtove u nadležnost­i Vodoopskrb­e i odvodnje, a stanari potvrđuju da su je, posljednji put kad se rupa otvorila, puno brže i kvalitetni­je sanirali. Bilo je to prošlog tjedna kada je rupa bila znatno veća nego prije. – Radnici su ekspresno došli i sredili je za jedan dan. Pitanje je samo koliko će to sada trajati – kaže Zlopaša te dodaje da su im ovaj put rekli da su puno dublje kopali te potom zatrpali i bolje utabali materijal.

Zaustavlje­n promet

U samom središtu naselja Rim jasno se vidi mjesto na kojem je novi asfalt te je i dalje, za svaki slučaj, mjesto označeno posebnim znakovima upozorenja pa ga vozači sa strahom zaobilaze. Problem im stvara i to što se pri sanaciji zatvara promet u ulici pa moraju ići okolo naokolo, a to otežava i prometovan­je javnog prijevoza čijim voznim redom nisu zadovoljni ni kada je sve u redu. Podsjećaju da se inače kaže da svi putevi vode u Rim, a kod njih je i taj jedini put neprohodan zbog misteriozn­e rupe na cesti.

 ??  ??
 ??  ?? Posljednji se put rupa otvorila prošlog tjedna, a bila je znatno veća nego prije
Posljednji se put rupa otvorila prošlog tjedna, a bila je znatno veća nego prije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia