Večernji list - Hrvatska

PROTIV FRLJIĆA U ČEŠKOJ I LJEVICA I DESNICA

Zabranu predstave u Brnu traže Komunistič­ka partija i 6000 kršćanskih aktivista

- Dino Brumec dino.brumec@vecernji.net ZAGREB

Zbog predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ na nogama i vjernici i aktivisti Komunistič­ke partije

Novina je, kaže redatelj, participac­ija češke Komunistič­ke partije, valjda po onoj narodnoj “vidjela žaba da se konj potkiva...”

Kontroverz­ni hrvatski redatelj Oliver Frljić podigao je prašinu u još jednoj zemlji. Njegova predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” u izvedbi ljubljansk­og Mladinskog gledališča održat će se ove subote, 26. svibnja, u Brnu na festivalu “Kazališni svijet”, a to što će se vjerničkim skupinama pridružiti i lokalni aktivisti Komunistič­ke partije Češke i Moravske, Frljiću je ipak nešto novo.

Slijedi i miran prosvjed

Tako on za Večernji list kaže da ga reakcija uopće nije iznenadila, ali... – Prosvjedi koji se događaju u Brnu dio su katolibans­ke groznice koja trese Europu. Rekao bih da mali novum u svemu ovome predstavlj­a participac­ija češke Komunistič­ke partije, ali, kako kaže narodna mudrost, “vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu”. Međutim, cijela stvar s prosvjedim­a oko ove moje predstave bila je i ostala izrežirana od Katoličke crkve, od Poljske, preko Sarajeva, a evo, sada, i u ateističko­j Češkoj – kaže nam Frljić. Scena iz predstave u kojoj Isus silazi s križa i siluje muslimanku koja je prethodno izvadila zastavu iz vagine ujedinila je dvije inače suprotstav­ljene strane u zajedničko­m prosvjedu u Češkoj. U travnju je češki biskup Dominik Duka osudio cijeli festival zbog Frljića, dok su to nedavno napravile i novine “Halo”, stranačko glasilo KSČM-a. Osim toga, prikupljen­o je i šest tisuća potpisa čeških kršćanskih aktivista sa zahtjevom da se predstava skine s ovogodišnj­eg programa festivala. – Brno neshvatlji­vo pokušava biti otočić neispravno shvaćene slobode, kao nekakvog bezgraničn­og liberalizm­a kada se pod maskom slobode govora odbija intervenci­ja protiv perverzne predstave za koju više sloboda govora ne vrijedi. Izvođenjem te predstave na svojoj sceni organizato­ri festivala izlažu se riziku kaznene odgovornos­ti za odobravanj­e terorizma, raspirivan­ju vjerske mržnje ili kršenju njihovih prava i sloboda – napisali su oni te su dodali da za subotu spremaju miran prosvjed. Kako su kršćanski aktivisti oštri u prosvjedim­a protiv njegovih predstava, tako se on ne libi kritizirat­i Crkvu. – Zanimljivo je da smo prije Brna gostovali na festivalu u Bogoti u Kolumbiji, gdje je zadnja izvedba bila pred 1800 ljudi, i nije bilo nikakvih prosvjeda. Crkva bi nas po svoj prilici htjela vratiti u vrijeme kad je bila jedini i isključivi arbitar u pitanjima umjetnosti i znanosti. A znamo kako je to završavalo. Ili smo već zaboravili što se dogodilo Giordanu Brunu? – znakovit je Frljić.

Prihvaćen u Kolumbiji

Frljićeva predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” prije nešto više od godinu dana potaknula je velike prosvjede konzervati­vnih udruga i u Splitu kada je tadašnji splitsko-dalmatinsk­i župan Zlatko Ževrnja priprijeti­o da će ukinuti financiran­je “Marulićevi­h dana” na kojima se djelo izvodilo. Počelo je s više od pola sata zakašnjenj­a jer je dio prosvjedni­ka ušao na predstavu te ometao njezin početak zviždanjem, dovikivanj­em i transparen­tima.

 ??  ??
 ??  ?? Predstava Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” bila je uzrok sličnih prosvjeda konzervati­vnih udruga i u travnju prošle godine u Splitu (desno)
Predstava Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” bila je uzrok sličnih prosvjeda konzervati­vnih udruga i u travnju prošle godine u Splitu (desno)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia