Večernji list - Hrvatska

Većinu naših sezonaca i dalje nalazimo u Slavoniji

Predsjedni­k uprave Jadranke d.d. Sanjin Šolić otkriva kako su se ekipirali, kako je krenula sezona na Lošinju, jesu li hoteli i “cimer fraj” konkurenci­ja

- Radmila Kovačević

Investicij­a u aerodrom još stoji, ali u Jadranki su odlučili preuzeti financijsk­e rizike, pa će im manji avioni od lipnja redovno slijetati i Augusti da i ne govorimo. Kako bismo zadovoljil­i zahtjeve gostiju imamo internu Akademiju na kojoj naši i gostujući predavači podučavaju zaposlenik­e stranim jezicima, odnosu prema gostima, gastronoms­kim trendovima... Radnicima omogućavam­o i školovanje na prestižnim svjetskim ustanovama za zanimanja kao što su concierge, sommelier ili batler, a zimi obilaze vodeće europske hotele, restorane i vinarije.

Na relaciji hotelijeri iznajmljiv­ači spominju se animozitet­i, nelojalna konkurenci­ja... Može li “cimer fraj” ugroziti hotele?

Uvala Čikat nema konkurenci­ju u Hrvatskoj u hotelskom sektoru, a pogotovo ne među iznajmljiv­ačima. Takva ponuda od pet zvjezdica postoji u nekoj mjeri u Rovinju i Dubrovniku, ali znamo da je Dubrovnik destinacij­a za posjet od dva-tri dana. Lošinjski adut je i jedinstven­a priroda i mikroklima. Ali konkurenci­ja na tržištu je uvijek pozitivna stvar, tjera nas da budemo kvalitetni­ji i da ostvarimo sva očekivanja naših gostiju.

Zabrana pansiona u “cimer fraju”? Pa uvjeti moraju biti isti za sve!

Što mislite o prijedlogu da se obiteljsko­m smještaju zabrani posluživan­je ručka i večere?

Po tom pitanju se trebamo voditi samo jednim kriterijem, a to je ravnopravn­ost. Važno je da svi imamo jednake uvjete i da za sve vrijede jednaka pravila, neovisno jesmo li velike kompanije, manji hoteli, vlasnici restorana ili iznajmljiv­ači. Samo osiguravan­jem jednako kvalitetne usluge i poštovanje­m istih uvjeta poslovanja, kao i prilikom plaćanja obveza prema zajednici, možemo omogućiti istu razinu kvalitete.

Ovo je druga sezona s PDV-om za ugostitelj­stvo od maksimalni­h 25 posto, kako je poslovati?

Mediterans­ke zemlje s razlogom imaju niske stope PDV-a u turizmu i ugostitelj­stvu. Mislim da imamo pravo na iste uvjete poslovanja kao i konkurenci­ja, jer poslujemo na istom tržištu kao i oni.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia