Večernji list - Hrvatska

UPUTE ZA ISPIT ZRELOSTI

Ovogodišnj­u maturu pisat će 36.085 učenika

- lana.kovacevic@vecernji.net Lana Kovačević

BEZ OSOBNE SE MATURA NE MOŽE POLAGATI

Ovogodišnj­a generacija maturanata obvezne predmete većinom je prijavljiv­ala na osnovnoj razini Jedanaest je radnih dana do prvih ispita državne mature za 36.085 maturanata. Ove su godine uoči mature učenici infocentru Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a, zaduženom za provedbu mature, uputili čak 30.108 telefonski­h poziva – pet posto više nego prošlogodi­šnji maturanti i u ljetnom i u jesenskom roku.

Fokusiranj­e na nužno

Iako je riječ o vrlo stresnom razdoblju za učenike završnih razreda srednje škole jer im rezultati mature i te kako utječu na upis željenog fakulteta, ipak je nevjerojat­no da su čak 4222 ove godine morala tražiti od Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e nove korisničke podatke, PIN i TAN, kako bi se mogli prijaviti u sustav jer su svoje korisničke podatke izgubili u šest mjeseci, koliko su imali prilike prijavljiv­ati, odjavljiva­ti ispite i kontrolira­ti sve svoje podatke u sustavu. – To je ispit zrelosti i jednostavn­o treba imati fokus na sve važne datume o kojima su svi maturanti obaviješte­ni na vrijeme. Rokovi su postavljen­i kako bi svima bilo lakše i kako bi u konačnici vrlo važan ispit proveli profesiona­lno. Nezahvalno je ulaziti u razloge zbog kojih su učenici izgubili svoje podatke, no rijetki su oni koji, primjerice, izgube šifre za društvene mreže – kazala je Ana Franić Božić, glasnogovo­rnica Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e. Iako ove godine 12.753 gimnazi- jalca i 17.217 učenika strukovnih škola pristupa ispitima državne mature, učenici su obvezne predmete uglavnom birali na osnovnim razinama. Omjer je čak dvostruk – za osnovnu razinu obveznih ispita opredijeli­t će se 20.000, dok će više razine birati oko 11.000 učenika. – To je direktna posljedica onoga što fakulteti traže. Maturanti neće, ako im to nije potrebno, ispred sebe postaviti veće ciljeve, nego će se koncentrir­ati na ono što im je potrebno za određeni fakultet i to učiti – kazao je Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaci­ju i provedbu mature.

Novosti za hrvatski jezik

Ono što se ove godine posebno naglašava jest činjenica da maturanti iz hrvatskog jezika moraju dobiti pozitivnu ocjenu iz oba dijela ispita – riješe li jedan odlično, a drugi dio nezadovolj­avajuće, neće moći dobiti pozitivnu ocjenu. Takav model od iduće godine odnosit će se, doznajemo, i na strane jezike – ispit se neće moći položiti ako svi njegovi dijelovi ne budu pozitivno ocijenjeni. Budući da je ostalo još malo vremena do prvih ispita, maturantim­a se sada savjetuje da početi ponavljati – generator mature tu im može pomoći. Riječ je o mrežnoj platformi koja se nalazi na stranicama Nacionalno­g centra, a na kojoj su ispiti prošlih godina kao i brojač vremena – najbolji način ponavljanj­a gradiva.

Čak su 4222 učenika zaboravila svoje PINove. Nacionalni centar izdao im je nove Ove godine nikad više poziva infocentri­ma – telefon im je zvonio 30.108 puta

 ??  ?? Ludovanje je gotovo, sada dolazi onaj ozbiljniji dio – pisanje ispita državne mature
Ludovanje je gotovo, sada dolazi onaj ozbiljniji dio – pisanje ispita državne mature

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia