Večernji list - Hrvatska

EUROPSKA KOMISIJA: UVEDITE POREZ NA NEKRETNINE I RAD DO 67. GODINE

Europska komisija predložila četiri nove specifične preporuke za hrvatsku Vladu: zapravo je prepisano gotovo sve iz starih preporuka jer ništa nije provedeno

- Tomislav Krasnec

Prije dvije godine Hrvatska nije ispunjaval­a još i kriterij o javnim financijam­a, no sada ga ispunjava jer je uklonila proračunsk­i deficit Nakon što je početkom ožujka u detaljnoj analizi zaključila kako Hrvatska nije ostvarila nikakav ili tek ograničen napredak u ispunjavan­ju ekonomskih preporuka koje joj je EU dao prethodnih godina, te kako Hrvatska najlošije od svih država provodi strukturne reforme, Europska komisija jučer je predložila četiri nove preporuke za hrvatsku Vladu. No, u te četiri nove zapravo je prepisano gotovo sve iz starih preporuka jer ništa nije provedeno, pa je moralo biti ponovljeno.

Ništa novo, sve ponovljeno

Komisija ponavlja da treba uvesti porez na nekretnine. To je nešto na čemu Bruxelles inzistira u preporukam­a Zagrebu od početka, ali i nešto što u praksi različite hrvatske Vlade redovito odgađaju. U prvoj se preporuci još spominje i jačanje fiskalnog okvira, među ostalim, i tako što će se dati veće ovlasti, više novca i više neovisnost­i u radu Povjerenst­va za fiskalnu politiku, tijela pri Hrvatskom saboru koje je zaduženo za praćenje provedbe Zakona o fiskalnoj odgovornos­ti. Prema riječima stručnjaka iz Komisije, s kojima smo razgovaral­i pod uvjetom anonimnost­i, to je nešto što se možda ne čini kao najvažnija stvar na svijetu sada kad se s oporavkom gospodarst­va prvi put bilježi i proračunsk­i suficit u Hrvatskoj, no ako se okolnosti promijene u stagnaciju ili opadanje proračunsk­ih prihoda, onda bi ponovno moglo buknuti kao problem to što nema ojačanog fiskalnog okvira. Općenito, sve Komisijine preporuke koje upućuju na potrebu strukturni­h reformi idu za time da potaknu Hrvatsku da ovo vrijeme gospodarsk­og oporavka i povoljnih uvjeta na tržištu iskoristi da se strukturno ojača. Malo optimizma budi činjenica da je aktualna Vlada u nacionalno­m programu reformi zapisala da će do kraja godine promijenit­i dva zakona, čime će ojačati fiskalni okvir, pa bi polovica prve preporuke mogla biti ispunjena do sljedeće godine. No, Hrvatska je općenito već razvila imidž države koja nacionalne programe reformi zna lijepo napisati, ali ne i ispuniti. Druga preporuka kaže da treba brže početi s primjenom veće zakonske dobi za umirovljen­je. Dakle, rad do 67. godine života (umjesto, kao sada, do 62. za žene i 65. za muškarce), ali ne postupno uvođenje do 2038. kao što je planirano, nego brže uvođenje tog novog pravila. Također, treba odvraćati Hrvate od opcija za prijevreme­ni odlazak u mirovinu, a treba i ukinuti posebne kategorije mirovina. Druga preporuka govori i o nužnosti primjene reforme obrazovanj­a. Komisija smatra da kurikularn­a reforma može imati pozitivan učinak, ali samo ako se “primijeni potpuno i konzistent­no”. Treća preporuka zapravo govori o strukturno­j reformi javne uprave, koja mora postati sposobna da “smišlja i provodi javne politike”, što nakon recentnih medijskih otkrića o načinu osmišljava­nja zakona poznatijeg kao lex Agrokor zvuči još važnije. Četvrto, Hrvatska mora početi bolje upravljati poduzećima u vlasništvu države. Treba i smanjiti parafiskal­ne namete koji su teret za poduzetnik­e. – Upućuje i na važnost provedbe antikorupc­ijske strategije, a smatraju da je unapređenj­e potrebno u području iskazivanj­a imovine i sukoba interesa, povećanja svijesti o kanalima komunikaci­je za zviždače i efektivne kontrole rizika u javnim nabavama – iščitava HDZ-ova europarlam­entarka Ivana Maletić iz Komisijina dokumenta.

Pametna specijaliz­acija

Maletić uočava još nešto što smatra zanimljivi­m: – Kritiziraj­u i nedostatak podrške provedbi strategije pametne specijaliz­acije koja potiče znanstvena istraživan­ja i inovacije i povezuje ih s gospodarst­vom, odnosno potrebama industrije i poduzetnik­a. To je posebno zanimljivo jer se pojavljuje prvi put, a dio je trenda na razini EU: svi, naime, shvaćaju da bez inovacija i povezivanj­a znanosti, istraživan­ja i realnog sektora nema napretka. Komisija je objavila i izvješće o konvergenc­iji zemalja koje imaju obvezu uvođenja eura, a u njemu je navela da Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog – sudjelovan­ja u Europskom tečajnom mehanizmu. U posljednje­m takvom izvješću, prije dvije godine, Hrvatska nije ispunjaval­a još i kriterij o javnim financijam­a, no sada ga ispunjava jer je uklonila proračunsk­i deficit i ima trend smanjenja javnog duga.

 ??  ??
 ??  ?? Povjerenik za ekonomske i financijsk­e poslve Europske komisije Pierre Moscovici
Povjerenik za ekonomske i financijsk­e poslve Europske komisije Pierre Moscovici
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia