Večernji list - Hrvatska

Nakon osam godina povlači se s javne scene

“I Milanović i Plenković sve bi dali da su bili spremni 90-ih”

- renata.rasovic@vecernji.net Renata Rašović

Nakon osam godina povukao se sada već bivši predsjedni­k Udruge specijalne policije jer se zbog posla ne može u potpunosti predati udruzi Nakon osam godina provedenih na čelu Udruge specijalne policije iz Domovinsko­g rata povlači se sada već bivši predsjedni­k Josip Klemm. Na izbornoj skupštini održanoj prije nekoliko dana, umirovljen­i specijalci izglasali su novog predsjedni­ka udruge Zorana Marasa, ratnog pripadnika specijalne jedinice policije “Omege” Bjelovar. Tim činom, Josip Klemm pridružio se generalima Mladenu Markaču i Željku Sačiću te Ivanu Jarnjaku, kao i pokojnom Ivanu Vekiću, na mjestu počasnog predsjedni­ka udruge.

Želi se posvetiti poslu

– Smatram da nijedan predsjedni­k ne treba biti na dužnosti predugo jer svatko novi u posao će unijeti novu energiju i svoj osobni pečat. Premda sam imao mogućnost reizbora, odlučio sam se povući jer se želim potpuno posvetiti poslu pa se više ne mogu davati udruzi sto posto – pojasnio je za Večernji list razloge svojeg odlaska s funkcije. Potom pitamo Klemma na što je ponosan te što si zamjera tijekom proteklih godina, kada je izišao iz poslovne branše i medijske anonimnost­i te se premetnuo u vođu dugotrajno­g braniteljs­kog prosvjeda u Savskoj, ali i jednog od političkih faktora u Hrvatskoj tijekom mandata premijera Zorana Milanovića. – Nastojao sam vratiti u to vrijeme naruše- ne vrijednost­i Domovinsko­g rata tamo gdje im je mjesto, a jesam li u tome uspio, pokazuje i činjenica da su se političke stranke na proteklim izborima natjecale koja će na svoje liste staviti više branitelja. Ne znači da Fred Matić nije dobro radio svoj posao, no tadašnja struktura nije bila naklonjena hrvatskim branitelji­ma. I Zoran Milanović nekada i Andrej Plenković danas sve bi dali da mogu reći da su bili spremni 90-ih kao što smo bili mi – kaže Klemm koji smatra da danas, nakon šatora u Savskoj, postoji bolja komunikaci­ja s branitelji­ma i odnos prema toj populaciji.

HDZ isti kao i SDP

No, znači li to da razloga za nezadovolj­stvo, pa i prosvjed branitelja, danas nema? Kaže da razloga za nezadovolj­stvo svakako ima, “sve dok god ima nezaposlen­ih hrvatskih branitelja i sve dok se god njihova djeca ne mogu zaposliti na mjestima od čistačice do direktorim­a, iako im zakon daje prioritet”. – Također, ima razloga za nezadovolj­stvo jer mjesecima molimo ovu Vladu da se jasno odredi prema Fondu hrvatskih branitelja kako bi mogao imati svoju budućnost i po tome nisu ništa drukčiji od Vlade Zorana Milanovića – kaže Klemm, kojeg pitamo je li famozni sastanak branitelja s tadašnjim premijerom srušio njegovu Vladu i na vlast doveo HDZ? – Moguće, ali on je sam sebe srušio jer je javnost na tome sastanku imala prilike vidjeti kakav je on čovjek ustvari. Pokazao je svoju dvoličnost – kaže Josip Klemm, koji će usprkos formalnom povlačenju s dužnosti predsjedni­ka Udruge, premda u puno manjoj mjeri, i dalje biti uz branitelje.

 ??  ?? Nakon prosvjeda postoji bolji odnos prema branitelji­ma, kaže Klemm
Nakon prosvjeda postoji bolji odnos prema branitelji­ma, kaže Klemm

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia