Večernji list - Hrvatska

“Ubijanje žena je poput epidemije”

U mjesec dana ubijene su tri žene, zadnja u crnom nizu je Jadranka Šošić iz Petrinje

- Danijel.prerad@vecernji.net

Ubojica Jadranke Šošić, njezin partner D.B. sam je u srijedu u dva sata ujutro ušetao u policijsku postaju i rekao: ‘Ubio sam Jadranku’ Danijel Prerad “Ubio sam Jadranku!” – rekao je policajcim­a 45-godišnji D.B. nakon što je u srijedu, oko dva sata ujutro, mirno ušao u Policijsku postaju Petrinja. Policajci su ga odmah uhitili, a patrola je nedugo zatim u kući Jadranke Šošić (43) pronašla njezino mrtvo tijelo. Ubijena je nožem oko 1.30 sati. Motiv zbog kojeg je D.B. odlučio ubiti Jadranku, s kojom je živio nekoliko godina, još uvijek nije poznat.

Ubijeno 156 žena u 7 godina

Susjedi u ulici Slavoljuba Kostinčera ostali su osupnuti događajem. Većina ih je tek od novinara saznala da im je susjeda ubijena, jer je očevid proveden u gluho doba noći te nije bilo nikakvih vidljivih tragova da se u kući nekoliko sati prije toga dogodila tragedija. Tek je jedna susjeda rano ujutro vidjela kako odvoze mrtvo tijelo iz kuće koju je Jadranka sagradila sa svojim bivšim suprugom. Nitko nije ništa čuo, nikakvu svađu, a malo i znaju o Jadranki i njezinu ubojici. – Ona je iz Bosne, iz okolice Dervente. Tu se doselila sa suprugom od kojeg se razvela prije nešto godina. Djeca joj žive u Njemačkoj, nedavno je imala svadbu sina. Nije bila razgovorlj­iva, a tu je sada živjela s tim novim, o njemu na znamo ništa – rekla nam je jedna od susjeda koja kaže i kako nisu primijetil­i da su se svađali. No, jedan susjed rekao nam je da je trzavica ipak bilo, zbog ljubomore Jadrankina novog partnera. Policija, potvrđeno nam je, nema nikakvih zabilježen­ih slučajeva narušavanj­a javnog reda i mira ili nasilja u njihovoj nevjenčano­j zajednici. 45-godišnji D.B. sada je u pritvoru, a istragu provodi županijska državna odvjetnica u Sisku. Jadranka Šošić treća je ubijena žena u Hrvatskoj u zadnjih mjesec dana. Sve tri ubili su njihovi partneri. U Marinu Selu pokraj Lipika je 53-godišnji Željko Lengelić 24. travnja užetom ugušio svoju četiri godina mlađu suprugu, majku sedmero djece, nakon čega je zapalio kuću. Prije nekoliko dana, 20. svibnja, 36-godišnji Ivan Kralj je u zagrebački­m Gajnicama nožem ubio tri godine stariju partnericu Anitu Novoselac. Zbog nasilja je već bio udaljen iz njihova zajedničko­g doma. U Hrvatskoj je od 2010. do 2017. ubijeno 156 žena. Njih 114 ubili su njima bliski ljudi, a 69 partneri. I ove godine je taj crni niz nastavljen, a brojka od tri ubijene žene u zadnjih mjesec dana upućuje na još gori trend. – Vidi se da društvo nije sazrelo za prave reakcije na to nasilje i velika većina ljudi se u to neće miješati, dok ih se osobno ne tiče. Nema ni javne osude takvoga nasilja dok ni u obrazovanj­u nismo uopće dobili tu priču da se s djecom radi ka tome da nasilje nije način komunikaci­je i da se stereotipi ne ponavljaju – kazuje nam Sanja Sarnavka, aktivistic­a za ljudska prava i predsjedni­ca zaklade „Solidarna“.

Prosvjed na Markovu trgu

Slučaj je htio da je Sarnavka, zajedno s drugim aktivistic­ama, upravo jučer prosvjedov­ala na Markovu trgu tražeći brzu i djelotvorn­u primjenu ratificira­ne Istanbulsk­e konvencije. – Još 13. travnja ratificira­na je Istanbulsk­a konvencija. Išli smo sada pred Vladu da vidimo jesu li poduzeti neki koraci da se stanje počne mijenjati i da u javnosti bude vidljivo kako će biti rigorozne kazne za nasilnike i da će institucij­e početi ozbiljnije raditi svoj posao. Ovo je kao epidemija. Kad jedan vidi da je netko ubio, dovoljan je krivi korak žene da ju i on krene ubiti. Uspjelo se konvenciju ratificira­ti, ali i dalje nema adekvatne reakcije, nema poruka odgovornih da će kazne biti rigorozne, da je ovakvo ponašanje nedopustiv­o – rekla nam je Sanja Sarnavka.

 ??  ?? ubijena je nožem u vlastitoj kući. Motiv zbog kojeg ju je D.B., koji je nekoliko godina živio s Jadrankom, odlučio ubiti, još nije poznat
ubijena je nožem u vlastitoj kući. Motiv zbog kojeg ju je D.B., koji je nekoliko godina živio s Jadrankom, odlučio ubiti, još nije poznat
 ?? I. GALOVIĆ/PIXSELL ?? ubijena je pokraj Lipika Marija L., majka sedmero djece
I. GALOVIĆ/PIXSELL ubijena je pokraj Lipika Marija L., majka sedmero djece
 ??  ?? u zagrebački­m Gajnicama. Ubio ju je njezin partner, tri godine mlađi Ivan Kralj
u zagrebački­m Gajnicama. Ubio ju je njezin partner, tri godine mlađi Ivan Kralj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia