Večernji list - Hrvatska

Dizelaši stariji od tri godine zabranjeni u srcu Hamburga

Zabrane bi uskoro mogli uvesti München, Stuttgart i Düsseldorf

- (H) Mladen Milčić

Dizelaši koji ispuštaju NOx glavni su krivci za visoke vrijednost­i dušikovih oksida (NO2)

Odluka gradskih vlasti Hamburga temeljena je na presudi saveznog njemačkog suda koji je dozvolio gradovima zabranu dizelaša mladen.milcic@vecernji.net Hamburg je prvi grad u Njemačkoj koji će od 31. svibnja zabraniti vožnju dizelskih auta proizveden­ih prije 2015. u najzagađen­ijim dijelovima grada u kojima su emisije NO2 (dušikov dioksid) iznad graničnih vrijednost­i.

Zabrana u središtu grada

Radi se o svim automobili­ma i kamionima koji ne zadovoljav­a- ju ekološku normu Euro6, a bit će im zabranjeno voziti dvjema prometnica­ma u središtu grada u ukupnoj dužini od 2,3 kilometra u četvrti Altona-Nord. Prometni znakovi o zabrani već su postavljen­i, a nova odredba gradskih vlasti Hamburga koja se temelji na presudi njemačkog saveznog upravnog suda iz veljače, kojom se omogućuje gradovima da autonomno zabranjuju vožnju starijim dizelašima na područjima gdje štetni plinovi prelaze granične vrijednost­i, pogodit će 168.000 dizelaša registrira­nih u Hamburgu te sve dizelaše do norme Euro6 koji dolaze u Hamburg. Zabrana se odnosi i na kamione, a ne odnosi se na vozila hitne i odvoz smeća te stanovnike tih ulica. Na jednoj prometnici dugoj 1,6 km bit će zabranjen promet starijim dizel kamionima, ali zasad ne i autima.

Oko 12 milijuna dizelaša

U Njemačkoj je, prema prošlogodi­šnjim mjerenjima, 70-ak gradova čiji pojedini dijelovi imaju prekoračen­je graničnih vrijednost­i NO2. Među najugrožen­ijima su prometnice Landshuter Allee u Münchenu i Neckartor u Stuttgartu, a među najzagađen­ijima su i dijelovi Kölna, Düsseldorf­a i Kiela. Stoga se očekuje da bi ti gradovi uskoro mogli slijediti primjer Hamburga. U Njemačkoj je registrira­no oko 15 milijuna dizelaša, od čega oko 12 milijuna ne zadovoljav­a normu Euro6.

 ??  ?? Postavljan­je prometnog znaka o zabrani dizelaša u Hamburgu
Postavljan­je prometnog znaka o zabrani dizelaša u Hamburgu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia