Večernji list - Hrvatska

Brine me što od pet naših igrača u Kölnu jedan igra, a ostali ne

Crna Gora možda nije najjači suparnik u kvalifikac­ijama za SP, ali sigurno je najnezgodn­iji

-

Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net ZAGREB Ne znam koliko će biti spreman Duvnjak, ali puno nam znači njegova prisutnost

U generacija­ma rođenima od 1996. do 2002. nemamo igrača za kojeg mogu reći da će biti novi Ivano Balić, Domagoj Duvnjak ili Pero Metličić Nakon nekoliko mjeseci tišine, za Linu Červara, izbornika muške rukometne reprezenta­cije, slijedi mjesec stresa. Pred vratima su dvije ključne utakmice za kraj sezone – kvalifikac­ije za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Crne Gore 9. lipnja u Osijeku te 14. lipnja u Podgorici. Hrvatska od svoje samostalno­sti nije propustila nijedno Europsko i Svjetsko prvenstvo, no ovoga puta Lino je jako, jako oprezan.

Ozbiljan pristup Crnogorcim­a

– Možda nismo dobili najjačeg mogućeg suparnika u kvalifikac­ijama, ali sigurno smo dobili najnezgodn­ijeg. Bit će to jako zahtjevna utakmica, a otežavajuć­a je okolnost što se uzvrat igra na njihovu parketu. A Crna Gora u ranijim je kvalifikac­ijama kod kuće pobjeđival­a Švedsku, Njemačku, Rusiju. Njihov izbornik Dragan Đukić dobro je posložio reprezenta­ciju koja nije loše igrala na zadnjem Europskom prvenstvu. Uostalom, jako su nas namučili u prijateljs­koj utakmici u Splitu, neposredno prije početka Europskog prvenstva. Moramo ozbiljno pristupiti utakmici, pogotovo u Osijeku – kaže Červar. Crna Gora igrat će bez Vuke Borozana, jednog od ponajbolji­h igrača skopskog Vardara, aktualnog pobjednika Lige prvaka. – Da, ali tu je niz kvalitetni­h igrača poput Čavora, Ševaljević­a, Božovića, Vujovića, Simića, koji igraju u jakim ligama – istaknuo je hrvatski izbornik. Na popisu je trideset igrača za ovu akciju. Od novih imena tu su Marin Šipić, kružni napadač Nexea, te Ivan Sršen, desni vanjski Pick Szegeda. Lijepo je opet na popisu vidjeti Ivana Sliškovića, Luku Šebetića, Lovru Jotića... Ali, nema primjerice Ivana Pešića, Željka Muse, Ilije Brozovića. – Skratit ćemo popis na 18 igrača nakon završnog turnira Lige prvaka u Kölnu. Samo da svi budu zdravi. Što se tiče onih kojih nema na popisu, to ne znači da su zauvijek otpisani. Svima su vrata u reprezenta­ciji otvorena, ali jednostavn­o ne možemo baš sve igrače staviti na popis – istaknuo je Červar. Osvrnuo se izbornik malo i na generaciju koja je osvojila svjetsko i olimpijsko zlato.

Vori zatvorio knjigu

– Ove se sezone od reprezenta­cije oprostio Igor Vori i time je knjiga te generacije zatvorena. Ono što su oni napravili nije napravila nijedna momčad u loptačkim sportovima u povijesti sporta. Nikad nitko nije bio svjetski i olimpijski prvak, a da je godinu prije bio posljednji na jednom velikom natjecanju. Oni su bili dokaz da je u sportu sve moguće. Ova nova generacija otvara jednu novu priču – tako razmišlja Mago di Umago. Osvrnuo se izbornik i na mlađe dobne skupine. – Već jako, jako dugo u Hrvatskoj nije stasao nijedan kvalitetan igrač. Kad je riječ o godištima ‘96., ‘98., ‘00., glavnu riječ vode igrači koji dolaze iz klubova BiH. Moramo što prije početi “proizvodit­i” dobre igrače u Hrvatskoj. Ali, dok rukomet ne dobije svoju dvoranu, to neće biti moguće – rekao je na tu temu Lino. U kakvom je zdravstven­om stanju Domagoj Duvnjak? – To bih i ja volio znati. Ali, već samo njegov dolazak puno znači za ovu reprezenta­ciju. Vidjet ćemo koliko će nam moći pomoći u susretima protiv Crne Gore – kaže Lino, koji će ovaj vikend uživo pratiti zbivanja u Köln Areni. – Da, prvi put u životu idem na završni turnir Lige prvaka. Iskoristit ću priliku da malo porazgovar­am s našim igračima koji budu tamo. Ono što me opet brine jest to da od pet naših igrača na završnom turniru samo jedan igra – Cindrić. Karačić je rezerva u Vardaru, kao i Matulić u Nantesu te Stepančić u PSG-u. Ivan Čupić, bez obzira na to što više nije u reprezenta­ciji, također nije u prvoj postavi – zaključio je hrvatski izbornik. A tko je po vama favorit u Kölnu? – Svima je PSG, a ja mislim da Vardar može napraviti još jedan podvig – kaže Lino.

 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Prilično zabrinuti Lino Červar uoči ključnih utakmica sezone za hrvatsku reprezenta­ciju
GORAN STANZL/ PIXSELL Prilično zabrinuti Lino Červar uoči ključnih utakmica sezone za hrvatsku reprezenta­ciju
 ??  ?? IVAN SLIŠKOVIĆ Sjajni lijevi vanjski vraća se u reprezenta­ciju nakon godinu dana stanke zbog bolesti i ozljede
IVAN SLIŠKOVIĆ Sjajni lijevi vanjski vraća se u reprezenta­ciju nakon godinu dana stanke zbog bolesti i ozljede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia