Večernji list - Hrvatska

Komadina plutajući LNG u prostornom planu ima od 2013.

Župan objašnjava da su tu opciju uzeli kao interventn­o i privremeno rješenje

- marina.sunjerga@vecernji.net Marina Šunjerga ZAGREB

Komadina argumentir­a da je za kopneni terminal izdana lokacijska dozvola, što nije slučaj za plutajući terminal

Plutajući terminal u Omišlju ekonomski je neisplativ i štetan, a i ekološka je prijetnja, čvrst je stav župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine. No istodobno još od 2013. nije promijenio Prostorni plan županije kojim je zapravo predviđena mogućnost gradnje plutajućeg LNG terminala na lokaciji na kojoj ga Vlada planira i graditi. Komadina upozorava da plutajući terminal nije u hrvatskom ni u lokalnom interesu, već u interesu stranih kompanija.

Tri faze izgradnje

Ipak se u članku 219. prostornog plana PGŽ-a predviđa gradnja LNG terminala u proizvodno­j zoni Omišalj u tri faze, dok se u prilogu dokumenta ističe kako u prvoj fazi postoji mogućnost regasifika­cije ukapljenog prirodnog plina na privezu, odnosno osiguranje mogućnosti prihvata brodova s ugrađenim sustavom za uplinjavan­je te mogućnost prihvata plina s brodova i upuštanje u magistraln­i plinski sustav. Župan Komadina objašnjava da te odredbe treba znati pročitati pa uvjerava da je mogućnost plutajućeg terminala u pro- stornim planovima spomenuta isključivo kao interventn­a mjera, odnosno samo da bi se omogućilo poslovanje tijekom izgradnje kopnenog terminala pa svoj stav dokazuje i činjenicom da je za kopneni terminal izdana lokacijska dozvola što nije slučaj za plutajući terminal. Ipak, činjenica je da prostorni plan nije izmijenjen i da u njemu na više mjesta stoji opcija plutajućeg terminala, a informacij­a je posebno zanimljiva u kontekstu očekivanja glasovanja o zakonu koji popularno nazivaju lex LNG, a na koji je SDP podnio stotine amandmana.

U bazenima više klora

– Vlada je 2016. godine, upravo u skladu sa županijski­m prostornim planom, donijela odluku o faznoj gradnji, stoga su netočne i neistinite informacij­e da plutajući terminal nije u skladu s prostornim planovima – pojasnila nam je direktoric­a LNG-a Hrvatske Barbara Dorić te napomenula da se u tim planovima spominje i mogućnost iskorištav­anja mora za potrebe rada terminala. Točnije, spominje se “iskorištav­anje topline mora za potrebe velikih termoenerg­etskih objekata kao

Na lex LNG SDP je podnio stotine amandmana, ali nisu izmijenili prostorni plan

što je terminal za ukapljeni prirodni plin, u onom dijelu gdje se viškovi rashladne energije ne mogu potpuno iskoristit­i od okolnih potrošača”. Župan Komadina tvrdi pak da bi korištenje mora za uplinjavan­je i klora za čišćenje bio ekocid. U LNG-u Hrvatske tvrde da dopuštene količine klora nisu opasne. – Terminalu je dopuštena koncentrac­ija ostatnog klora za ispusne vode od 0,1 mg po litri ispuštene morske vode, u vodi za piće je dopušteno 0,5 mg klora po litri vode, a u bazenima čak 1,02 mg klora po litri. S našeg terminala, ako radi punim kapaciteto­m, godišnje će izaći nešto malo više od pet tona ostatnog klora, dok tijekom jedne godine iz kanalizaci­je općine Omišalj izađe 104 tone biokemijsk­i neobrađene kanalizaci­jske otpadne vode, u kojoj ima puno više klora i varikine nego na LNG terminalu – pojašnjava Barbara Dorić koja odnedavno vodi cijeli projekt.

 ??  ?? Rasprava o lex LNG u Hrvatskom saboru tek počinje i očekuje se da će biti burna
Rasprava o lex LNG u Hrvatskom saboru tek počinje i očekuje se da će biti burna
 ??  ?? Zlatko Komadina
Zlatko Komadina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia