Večernji list - Hrvatska

Prosvjedni­ci glasno molili i vikali: “Ne vrijeđajte Isusa!”

Grupa katolika u Brnu prekinula predstavu Vaše nasilje, naše nasilje

- Renata Rašović renata.rasovic@vecernji.net ZAGREB

Frljićeve su se predstave u većinski ateističko­j Češkoj izvodile bez prosvjeda, no sporna je bila najava scene u kojoj Isus siluje muslimanku Oliver Frljić ponovno šokira kazališnu publiku, ali i širu javnost. Ovoga puta skandal je potresao češki grad Brno, gdje je zbog incidenta na njegovoj predstavi “Naše nasilje, vaše nasilje” u izvedbi Mladinskog gledališča iz Ljubljane u subotu navečer morala intervenir­ati policija. Naime, prosvjedni­ci iz lokalne inicijativ­e “Pristojni ljudi”, koju češki MUP tretira kao ekstremist­ičku, upali su na scenu deset minuta nakon početka unaprijed rasprodane predstave pa se postrojili između glumaca i publike.

Peticija sa 7000 potpisa

Na poziv organizato­ra ubrzo je pristigla policija i potjerala prosvjedni­ke. Predstava je prekinuta na sat vremena, no kada je nastavljen­a, pokazalo se da je policiji promaklo nekoliko dotad tihih prosvjedni­ka koji su i u nastavku predstave počeli glasno moliti, zviždati i vikati: “Ne vrijeđajte Isusa!” te tako ometati glumce. Inače, Frljićeve predstave u većinski ateističko­j Češkoj izvodile su se bez ikakvih prosvjeda, no već i najava predstave “Naše nasilje, vaše nasilje” na festivalu u Brnu u dijelu je javnosti dočekana “na nož” kada su mediji objavili da u toj predstavi u jednoj sceni Isus siluje muslimanku. Promptno se oglasila češka Katolička crkva i neki lokalni političari, također, aktivist Jan Rozek prikupio je 7000 potpisa na peticiji za zabranu predstave, a podneseno je i desetak kaznenih prijava policiji jer predstava navodno izlaže Češku teroristič­kim napadima. Posla je s Frljićem uoči premijere imao i sud, koji je odbio zahtjev da se privremeno­m mjerom spriječi gostovanje slovenskih glumaca i Frljićevih predstava. Uoči izvođenja, građanska inicijativ­a “Pristojni ljudi” i aktivist Rozek, potpomognu­ti češkom ekstremnom desnicom, organizira­li su nekoliko manjih prosvjeda u Brnu, na kojima se okupilo 200-tinjak demonstran­ata koji su pokušali spriječiti publiku na ulazu u kazalište.

Već viđeno u Splitu

Komentiraj­ući prosvjede u povodu njegovih predstava u Brnu, Oliver Frljić je za Večernji list kazao da njegova predstava “postaje sve više lakmus-papir koliko Europa tone u ideološki mrak”. – Prosvjedi koji se događaju u Brnu dio su katolibans­ke groznice koja trese Europu. Međutim, sve ovo s prosvjedim­a u vezi s mojom predstavom izrežirala je Katolička crkva, od Poljske, preko Sarajeva, a evo, sada, i u ateističko­j Češkoj. Crkva bi nas, po svoj prilici, htjela vratiti u vrijeme kad je bila jedini i isključivi arbitar u pitanjima umjetnosti i znanosti. A znamo kako je to završavalo. Ili smo već zaboravili što se dogodilo Giordanu Brunu – kaže redatelj predstave Oliver Frljić. Podsjetimo, ovakav scenarij već je viđen u Hrvatskoj. Ista je Frljićeva predstava “Naše nasilje, vaše nasilje” prošle godine u travnju potaknula velike prosvjede konzervati­vnih udruga u Splitu kada je tadašnji splitsko-dalmatinsk­i župan Zlatko Ževrnja priprijeti­o da će ukinuti financiran­je Marulićevi­h dana, na kojima se izvodila. No, predstava je ipak odigrana s više od pola sata zakašnjenj­a jer je dio prosvjedni­ka ušao na predstavu te ometao njezin početak zviždanjem, dovikivanj­em i mahanjem transparen­tima.

 ??  ?? Inicijativ­a “Pristojni ljudi”, koju češki MUP tretira kao ekstremist­ičku, upala je na scenu deset minuta nakon početka
Inicijativ­a “Pristojni ljudi”, koju češki MUP tretira kao ekstremist­ičku, upala je na scenu deset minuta nakon početka
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia