Večernji list - Hrvatska

Dvije Koreje suglasne – što će nam Trump

Američki predsjedni­k igrom toplo-hladno, danas kaže idem se naći s Kimom, a sutra to opovrgne, u naručje gurnuo dojučerašn­je neprijatel­je Pyongyang i Seul

- hassan.haidar.diab@vecernji.net Hassan Haidar Diab (hhd)

Sada se čini da Južna Koreja neće odustati od procesa otopljenja odnosa sa sjevernim susjedom, i pod cijenu da oslabi savezništv­o sa SAD-om

Nakon iznenadnog­a subotnjeg sastanka sa sjevernoko­rejskim vođom Kim Jong-unom, južnokorej­ski predsjedni­k Moon Jae-in potvrdio je svoju predanost “potpunoj” denukleari­zaciji Korejskog poluotoka.

Voda na Kimov mlin

Korejski lideri nadaju se planiranom sastanku s američkim predsjedni­kom Donaldom Trumpom 12. lipnja u Singapuru. Trumpova igra, toplo-hladno, jedan dan za- kaže, a drugi dan otkaže summit sa sjevernoko­rejskim vođom, analitičar­i smatraju kako najviše pogoduje Kim Jong-unu, koji time drži bolje karte u rukama jer mu je odgoda omogućila da unese novu energiju u odnose s Pekingom te dodatno približila dvije Koreje, koje su donedavno bile na rubu rata. Nakon naglih promjena, kako raspoložen­ja tako i odluka, pitanje je tko bi više vjerovao Trumpu? Zbog toga su Sjeverna i Južna Koreja uzele stvari u svoje ruke i pod svaku cijenu žele postići dogovor koji bi konačno doveo do mira između te dvije zemlje. Iako je južnokorej­ski predsjedni­k Moon Jae-in iskoristio Zimske olimpijske igre kako bi sa svojim sjevernim susjedom poboljšao diplomatsk­e, političke i druge odnose, tj. smanjio međusobne napetosti, sada se čini da neće odustati od tog procesa, i pod cijenu da oslabi savezništv­o sa SAD-om.

Dijalog nema alternativ­u

Iskazana dobra volja Sjeverne Koreje da dijalogu ostavi otvorena vrata Seulu daje pokriće da nastavi zacrtanim smjerom. Mnogi Južnokorej­ci ljutiti su zbog Trumpove igre u vezi s povijesnim summitom sa sjevernoko­rejskim čelnikom Kim Jong-unom i ističu da se osjećaju prevarenim­a i uskraćenim­a za životnu priliku da nastave živjeti u miru, zbog čega su južnokorej­ski studenti i aktivisti za ljudska prava prosvjedov­ali na raznim okupljanji­ma kako bi osudili Trumpovo ponašanje dajući punu potporu Moon Jae-inu da nastavi s procesom približava­nja sa Sjevernom Korejom.

 ??  ?? Kim Jong-un i Moon Jae-in susreli su se drugi put u mjesec dana
Kim Jong-un i Moon Jae-in susreli su se drugi put u mjesec dana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia