Večernji list - Hrvatska

Pan parket stipendira­t će u Orahovici razred drvodjelac­a

Nedostaje nam stručnih radnika, kaže vlasnik D. Smiljanić

- jolanda.rak-sajn@vecernji.net Jolanda Rak Šajn

Tvrtka je upravo otvorila vrata Vijetnama, nedavno i Južne Koreje, a i u nas je s oporavkom nekretnins­kog sektora više posla za parketare Bilo da je u pitanju klik-parket, koji su prvi počeli proizvodit­i u Hrvatskoj, ili pak najnoviji hit ručno rađeni hrastov parket divovskih dimenzija 28x240 cm, koji u maloprodaj­i stoji 180 eura po kvadratu, Pan parket iz Orahovice trenutačno je jedna od najtraženi­jih hrvatskih parketarsk­ih tvrtki na inotržišti­ma. Više od 95% proizvodnj­e te tvornice u vlasništvu Daniela Smiljanića danas čini izvoz u Argentinu, SAD, Iran, Kosovo, Kinu, Njemačku, Južnu Koreju, Albaniju..., a prva narudžba hrastovih parketa ovih dana putuje i za Vijetnam, koji je njihov parket “otkrio” na nedavnom sajmu u Šangaju.

Otac se iselio, sin se vratio

Sin gastarbajt­era iz Čačinaca, rođen u Njemačkoj, 2003., nije ni sanjao da će povratkom u RH i otvaranjem pogona u prostoru nekadašnje tvornice parketa, koju je svojedobno zastupao njegov otac u Njemačkoj, postati najveći proizvođač gotovih parketa u državi. Jednostavn­o mu se, govori, pružila prilika za biznis. No nije kupio tvornicu u stečaju za kunu, već je dvije godine radio u unajmljeno­m prostoru, a potom od tadašnje Hypo banke kupio njezine nekretnine i pokretnine. Tvornica sa 17 radnika u prvom je mjesecu poslovanja izradila 2000 m2 parketa, a danas ima 140 zaposlenih i proizvodi 50.000 kvadrata mjesečno, koji krase luksuzne hotele, vile i jahte diljem svijeta. Od dubrovačko­g Excelsiora i hotela Lošinj do austrijski­h Alpa gdje Smiljaniće­v parket krasi čak i zidove i stropove Smaragd Resorta, koji je prije nekoliko godina proglašen najboljim dizajnersk­im hotelom. – Proizvođač­i parketa najozbiljn­iji su i najprepozn­atljiviji dio drvoprerađ­ivačke industrije izvan granica RH – kaže Smiljanić. No s oporavkom i ulaganjima u tržište nekretnina i u Hrvatsku su stigla bolja vremena za industriju, ne samo za parketare nego i za proizvođač­e namještaja. Bilo bi puno lakše kad bi u proizvodnj­i U manje od deset dana završila je kampanja u sklopu koje je Zelena energetska zadruga (ZEZ) prikupljal­a novac za gradnju prve sunčane elektrane u vlasništvu građana: njih 50-ak prikupilo je 250 tisuća kuna, koliko će i stajati izgradnja sunčanih kolektora na krovu Razvojnog centra i tehnološko­g parka u Križevcima. Ulagači su građani, udruge i nekoliko malih poduzeća, od kojih trećina dolazi baš iz Križevaca, a interes im je, uz ulaganje u obnovljive izvore energije bili zastupljen­iji trešnja, javor, jasen, bukva, orah... No najnoviji trendovi najviše vole hrastove seljačke podove, dvoslojne i troslojne parkete, no u nas nema dovoljno sirovine pa se hrast nabavlja i s vanjskih tržišta.

Sirovine nema dovoljno

– Pan parket je lani 69% hrasta kupio izvan RH, a čini 90% naše ukupne proizvodnj­e – kaže Smiljanić, ističući kako se domaća proizvodnj­a ne može oslanjati samo na sirovini hrvatskih šuma. Tvornica je trenutačno na 60% proizvodnj­e od potencijal­nih milijun kvadrata parketa, no kontinuira­no raste, iako u drvnoj industriji do povrata sredstava, od kupnje trupaca do proizvodnj­e parketa, prođe i 7-8 mjeseci. Još samo kad bi se našlo kvalificir­ane radne snage, ističe Smiljanić, pa je ideja da Pan parket u suradnji s gradom Orahovicom i Virovitičk­o-podravskom županijom od iduće školske godine uvede jedan srednjoško­lski razred drvodjelac­a, drvnih tehničara, koje će i stipendira­ti kako bi se došlo do školovanih kadrova i novih proizvoda. i povrat ulaganja u desetogodi­šnjem razdoblju, uvećan za 4,5 posto kamate. Iz ZEZ-a najavljuju nove projekte, i u Križevcima i u drugim hrvatskim gradovima jer je, otkrivaju, interes za ulaganje gotovo dvostruko premašio iznos potreban za ovaj projekt. Ograničenj­e po ulogu iznosilo je 10 tisuća kuna, a sunčana će elektrana snage 30kW proizvodnj­u energije početi do jeseni. Nakon deset godina prijeći će u vlasništvo Grada Križevaca, partnera projekta.

 ??  ?? drveta prerađuje se u tvornici u Orahovici te radi više od 400 različitih vrsta podnih obloga, no 90% čini hrast
drveta prerađuje se u tvornici u Orahovici te radi više od 400 različitih vrsta podnih obloga, no 90% čini hrast
 ??  ??
 ??  ?? Zoran Kordić Upravitelj Zelene energetske zadruge
Zoran Kordić Upravitelj Zelene energetske zadruge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia