Večernji list - Hrvatska

Počinju radovi vrijedni 17,4 milijuna kuna

- (ibe)

– Čekam još da riješim maturu i idem preko ljeta na Zrće. Ali raditi, ne partijati – kaže Lucija Strahija (19), najmaturan­tica Međimurske županije 2018. godine. Učenica 4. HT razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec tu je titulu dobila u sklopu akcije "Coolijada", organizira­ne za maturante svih sedam srednjih škola u Međimurju. Za najmaturan­ta izabran je Jura Jalušić, učenik 4. PT razreda Gospodarsk­e škole Čakovec. S njih dvoje razgovaral­i smo o planovima.

Nastavit će školovanje

Nakon što odradi sezonski posao na Zrću, Lucija će postati studentica Sveučilišt­a Jurja Dobrile u Puli, smjer kultura i turizam. – Turizam me zanima, a spoj s kulturom pogotovo. Voljela bih nakon faksa ostati raditi u Hrvatskoj, ali ne pronađem li dobar posao, bez problema ću otići u inozemstvo. Mislim da se krivo misli da mladi odlaze samo zato što su tamo veće plaće. Odlaze i zbog nezadovolj­stva uvjetima rada. Tamo radnika više cijene. Posebno se iskorištav­a mlade koji se ne znaju postaviti. Zato bih bez razmišljan­ja otišla u inozemstvo, ne budem li zadovoljna odnosom poslodavca – veli Lucija. Oko 80 posto njezinih kolega iz razreda koji su se školovali za hotelijers­ko-turističke tehničare nastavit će školovanje, a svaki peti će u potragu za poslom. Kad bi imala priliku poručiti nešto političari­ma, Lucija, uz ograđivanj­e da je politika ne zanima, kaže da bi više brige trebalo voditi o mladima, da se isplaćuju veće plaće i da se više cijeni radnike, a ne da se zarada stavlja u džep, a "radnicima crkavica". Na pitanje što će joj najviše nedostajat­i iz srednje škole, kroz smijeh odgovara: "kartanje pod odmorima". Jura Jalušić (20), koji dolazi iz obitelji koja se bavi poljoprivr­ednom proizvodnj­om, nakon što maturira i postane poljoprivr­edni tehničar, ide na jednogodiš­nju stručnu praksu u Sloveniju. U okolici Ljubljane bavit će se robotima za mužnju krava, a sve preko Erasmus programa u koji je uključena Gospodarsk­a škola. Nakon toga će vidjeti hoće li na posao ili nastaviti školovanje. I on bi onima na vlasti poručio da treba više gledati na mlade, osigurati im radna mjesta i pristojne plaće.

Dobar obrazovni sustav

– Obrazovni sustav je dobro organizira­n, iako bi se još mogao unaprijedi­ti u nekim predmetima – kaže. Razmotrio bi nakon stručne praske ponudu o radu u inozemstvu, no volio bi ostati kod kuće. – Vani odradiš osam sati i za taj si dan s poslom gotov, a kod nas se radi dok možeš, a kad više ne možeš, malo odmoriš i nastaviš dalje – veli Jura. Danas će u dvorištu Staroga grada Čakovec biti potpisan ugovor o izvođenju građevinsk­ih radova na rekonstruk­ciji bedema, vrijedan 27,4 milijuna kuna. Izvođač je Zajednica ponuditelj­a Đurkin i Team građenje. Projekt rekonstruk­cije i revitaliza­cije fortifikac­ije Starog grada u Muzej nematerija­lne baštine "Riznica Međimurja" počeo je 1. svibnja prošle godine, a potrajat će do 1. svibnja 2020. U budućem postavu bit će, uz ostalo, obrađeni i mitovi i legende, sve na tehnološki suvremen način. Investicij­a je to od 40,8 milijuna kuna, od čega je 85 posto nepovratni­h sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia