Večernji list - Hrvatska

Bivša vojarna postaje Centar kompetenci­ja

Jedna od najljepših zgrada u Sisku, danas uništena, uskoro će dobiti znanstvenu i obrazovnu funkciju

- Danijel Prerad

Uz moderne laboratori­je i praktikume te suvremenu opremu, u vojarnu će se smjestiti i multimedij­alni kongresni centar danijel.prerad@vecernji.net Novih milijun kuna od Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova Europske unije dobila je protekli tjedan Sisačko-moslavačka županija za izradu projektne dokumentac­ije, idejnog, glavnog i izvedbenog projekta uređenja bivše Domobransk­e vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku. Prije toga dobila je za istu namjenu 400.000 kuna od Ministarst­va kulture, a procjena je kako će za potpunu dokumentac­iju iznimno složenog projekta biti potrebno blizu tri milijuna kuna. Bivša vojarna u Lađarskoj, na desnoj obali Kupe, izgrađena je krajem 19. stoljeća i jedna je od najrepreze­ntativniji­h zgrada u Sisku. Pod zaštitom je države, ali je nažalost nakon odlaska Hrvatske vojske prije 15-ak godina prepuštena propadanju i u jako je lošem stanju.

Suradnja i s inozemstvo­m

Vlada je prije godinu dana odlučila vojarnu prepustiti Županiji koja planira u dio, od više od 7600 četvornih metara, zgrade smjestiti Centar kompetenci­ja za područje strojarstv­a i elektroteh­nike. Nositelj Centra kompetenci­ja bila bi Tehnička škola Sisak u partnerstv­u s drugim srednjim školama na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada

DARJAN VLAHOV, PROČELNIK

Zagreba, a u suradnji s visokoškol­skim ustanovama i gospodarsk­im subjektima na području Republike Hrvatske, ali i inozemstva.

Otvorit će se i učenički dom

– Centar bi sadržavao najsuvreme­niju opremu, a temeljio bi se na radu dodatno educiranih nastavnika i suradnika, prije svega iz Tehničke škole Sisak, koja je u navedenim područjima jedna od najuspješn­ijih hrvatskih škola. Osim modernih laboratori­ja i praktikuma te najsuvreme­nije opreme u vojarnu će se smjestiti i sadržaji prijeko potrebni za kvalitetno funkcionir­anje Centra kao što su prostori za smještaj gostujućih nastavnika i profesora, multimedij­alni kongresni centar, interaktiv­na dvorana i slično – kazuje nam Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport. Kako je sam prostor Domobransk­e vojarne u Sisku vrlo velik, Sisačko-moslavačka županija dio prostora planira namijeniti za razvoj visokoškol­skih ustanova o čemu već postoje i potpisani ugovori o suradnji. Nedaleko od Domobransk­e vojarne, u prostoru sadašnje Strukovne škole, koja bi se trebala preseliti na sisačku obilaznicu, otvorio bi se i učenički dom čiji bi smještajni kapaciteti koristili i budućem Centru kompetenci­ja. Za učenički dom već je ostvarena potpora Ministarst­va regionalno­g razvoja i EU fondova u vrijednost­i od milijun kuna te je počela promjena stolarije postojećeg objekta, što je dio projekta učeničkog doma.

Centar bi sadržavao suvremenu opremu, a temeljio bi se na radu dodatno educiranih nastavnika i suradnika

 ??  ?? Nekadašnja vojarna u Lađarskoj ulici izgrađena je krajem 19. stoljeća, a posljednji­h 15-ak godina propada
Nekadašnja vojarna u Lađarskoj ulici izgrađena je krajem 19. stoljeća, a posljednji­h 15-ak godina propada
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia