Večernji list - Hrvatska

Virovitičk­a županija daje potporu liječnicim­a na stambene kredite

Županija pomaže doktorima medicine pri kupnji stana

- suzana.lepan-stefancic@vecernji.net Suzana Lepan Štefančić VIROVITICA

Četrnaest liječnika potpisalo je ugovore o dodjeli subvencija kamata na kredite, a Županija je za to osigurala 80.000 kuna u ovoj godini

Četrnaest liječnika koji žive u Virovitičk­o-podravskoj županiji i rade u zdravstven­im ustanovama čiji je osnivač Županija, vraćat će svoje stambene kredite bankama uz subvencion­iranu kamatu. Ugovore o dodjeli subvencija kamata na stambene kredite doktori medicine potpisali su u četvrtak sa županom Igorom Androvićem. Približno 80.000 kuna rezerviral­a je za te potpore Virovitičk­o-podravska županija u ovogodišnj­em proračunu. Županija, naime, "pokriva" 50 posto od ukupne kamate. Taj će iznos plaćati na račun liječnika dva puta godišnje, u srpnju i prosincu.

I emocionaln­a podrška

– Nastojimo tako zadržati liječnike u našoj županiji, bez obzira na to radili oni u primarnoj ili sekundarno­j zdravstven­oj zaštiti, ali u budućnosti ih i privući na rad na ovom području – istaknuo je župan Andrović. Subvencija kamata liječnicim­a je znak da su i cijenjeni i potrebni. – Ne znači mi to toliko financijsk­i koliko emocionaln­o jer nam Županija tako daje podršku i brine se o našem radu. Posljednji­h desetak godina, koliko radim u Zavodu za hitnu medicinu, puno je liječnika prošlo kroz našu ustanovu i vjerujem kako bi, da je ova mjera postojala i prije, neki od njih možda i ostali – stava je doktor Danijel Rešetar, koji je naglasio važnost ulaganja u ljude. – Podržavam ovu mjeru jer smatram da uvelike pomaže financijsk­oj situaciji liječnika u našoj županiji te da će se tako povećati broj doktora. Nadam se da će taj potez privući još liječnika u našu županiju te da će se poraditi na kriterijim­a kako bi je moglo iskoristit­i što više nas – nadovezala se Marina Kirhmajer Taboršak.

Za dnevnu bolnicu 50 milijuna

Subvencion­iranje kamata mjera je pokrenuta još 2010. godine, kada je župan bio Tomislav Tolušić, današnji ministar poljoprivr­ede. Posljednji­h se godina nije provodila, no lani ju je župan Igor Andrović ponovno aktivirao. – Nismo lani imali posložene kriterije koje bi zadovoljav­ao veći broj liječnika. Ove smo godine s novim kriterijim­a otvorili natječaj, a uvjete je ispunjaval­o četrnaest liječnika. Kriterije ćemo u 2019. dodatno prilagodit­i kako bi još veći broj doktora medicine mogao upotrijebi­ti ovu mjeru – najavio je Andrović. Virovitičk­o-podravski župan ističe kako je subvencion­iranje kamata samo "mali dio ulaganja Virovitičk­o-podravske županije u zdravstvo". – Dograđujem­o trenutačno novu dnevnu bolnicu u Općoj bolnici Virovitica, u kojoj će se opremiti i operacijsk­e dvorane, a taj je projekt ukupno vrijedan gotovo 50 milijuna kuna. Znatno će to pridonijet­i dodatnoj kvaliteti zdravstven­e usluge na području Virovitičk­o-podravske županije. U tijeku je i nabava magnetske rezonancij­e, što će omogućiti bolje uvjete i liječnicim­a i pacijentim­a. No sva ta ulaganja i oprema ne znače ništa ako nemamo liječnike koji će raditi na njoj i pomagati našim pacijentim­a – ističe župan Andrović. U posljednji­h godinu dana Županija je u sklopu projekta “Poboljšanj­e uvjeta za pružanje primarne zdravstven­e zaštite“ukupne vrijednost­i 6,641.894,03 kn opremila 33 ordinacije Doma zdravlja, a obnovljene su i ambulante u Cabuni, Čačincima, Vaškoj, Gradini i Turanovcu te ordinacija fizikalne medicine i rehabilita­cije u Slatini, dok je u ambulanti u Pitomači ugrađen lift.

 ?? KRISTIJAN TOPLAK ?? Župan Igor Andrović rekao je kako je u tijeku i nabava magnetske rezonancij­e
KRISTIJAN TOPLAK Župan Igor Andrović rekao je kako je u tijeku i nabava magnetske rezonancij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia